Baldur’s Gate 3 vyjde zároveň dříve i později. Na PS5 bylo mírně odloženo a na PC zase posunuto blíž. Xbox verze je stále otázkou
i Zdroj: Larian Studios
Baldur's Gate 3 Novinka Baldur’s Gate 3 vyjde zároveň dříve i později. Na PS5 bylo mírně odloženo a na PC zase posunuto blíž. Xbox verze je stále otázkou

Baldur’s Gate 3 vyjde zároveň dříve i později. Na PS5 bylo mírně odloženo a na PC zase posunuto blíž. Xbox verze je stále otázkou

Patrik Jelínek

Patrik Jelínek

30. 6. 2023 07:25

Třetí díl Baldur's Gate, který měl pod Larian Studios vyjít 31. srpna pro PC i PS5, bude nakonec vydán ve dvě různá data. V případě prvního jmenovaného byla premiéra posunuta na dřívějšího 3. srpna (Steam a GOG), zatímco verze pro PS5 vyjde až 6. září.

Reklama

  • Lariani posouvají datum PC i PS5 vydání Baldur's Gate 3 z 31. srpna
  • Nově hra vyjde v dřívějším datu a naopak pozdějším na PS5
  • PC verze vyjde už 3. srpna a PS5 verze až 6. září

Michael Douse, ředitel vydavatelství, v nové zprávě uvedl, že důvodem je aktuální stav hry. „Vždy jsme byli studiem, které se snažilo vydat hru na co nejvíce platformách, a to podle pořadí jejich připravenosti. Také jsme se snažili o co nejvyšší kvalitu na každé platformě, na které jsme hry vydali. Jsme v bodě, kdy na PlayStation 5 dosahujeme 60 snímků za sekundu, což je vzhledem k šíři a hloubce, na kterou Baldur's Gate 3 cílí, opravdu pozoruhodné."

V rozhovoru pro IGN pak také vedoucí studia a kreativní ředitel hry Swen Vincke rovněž rozvedl, proč hra sice vyjde na PC už v srpnu a na PS5 v září, ale pro Xbox Series stále nemá ani datum vydání. Podle Vinckeho spočívá problém v přístupu Microsoftu. Sám situaci popisuje obecně tak, že i přes souběžné provozování dvou různě výkonných konzolí, vyžaduje, aby hry měly v zásadě stejné herní prvky na obou – což znamená silnějším Series X i slabším Series S.

Konkrétně uvádí to, že pokud hry pro papírově zaostávající Series S mají často nižší rozlišení, fps nebo úroveň detailů, Microsoft se s tím spokojí, nicméně za nepřípustné prý považuje prý to, že by došlo na odstranění režimů nebo funkcí. V tomto případě si stojí údajně skálopevně za tím, že právě tyto funkce jsou hlavním důvodem, proč si hráči hru kupují, a také důvodem, proč vývojáři musí verzi ještě pilovat. Jak už se tedy sami doberete, problémem je tedy již dřív zmíněné Series S, nikoli Series X, které budí problém v nižším výkonu.

Baldur’s Gate 3 má datum vydání. Oznámení verze pro Xbox brzdí však technické obtíže
i Zdroj: Larian Studios

Baldur’s Gate 3 má datum vydání. Oznámení verze pro Xbox brzdí však technické obtíže

Po čtvrtečním oznámení, že Baldur’s Gate 3 vyjde 31. srpna jen na PC a PS5, studio Larian přispěchalo s vysvětlením, proč…

25. 2. 2023 09:35

Studio už v únoru ostatně potvrdilo, že tomu tak je. Kooperativní režim rozdělené obrazovky (neboli split-screen) tehdy označilo za běžící bez problémů na Xbox Series X, ale u Series S naopak uvedlo, že se mu nedaří pracovat na přijatelné úrovni – neboli stabilních fps.

Tým údajně proto váhá, zda kooperaci na rozdělené obrazovce z Xbox verze úplně vynechat (čímž by se zřejmě stala ihned méněcenná vůči PS5, která by ji měla). Důvodem je samozřejmě to, co již padlo výše. Politika Microsoftu jednoduše zabraňuje tomu odstranit něco zásadního z verze Series S, ale ponechat to ve verzi pro Series X – to jednoduše nelze. Na druhou stranu, Vincke také upozorňuje, že podpora Microsoftu byla a stále je opravdu citelná, takže je klidně možné, že se situace do budoucna uklidní. Nezbývá než čekat.

Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama