Autory Gone Home v březnu opustil spoluzakladatel. Měl šikanovat podřízené, především ženy
i Zdroj: Hrej.cz
Gone Home Novinka Autory Gone Home v březnu opustil spoluzakladatel. Měl šikanovat podřízené, především ženy

Autory Gone Home v březnu opustil spoluzakladatel. Měl šikanovat podřízené, především ženy

Tadeáš Pepř

Tadeáš Pepř

5. 8. 2021 16:30 1

Ve stínu kauzy Activision Blizzard se objevil další případ nevhodného chování k zaměstnancům (především ženského pohlaví) a s tím souvisejících personálních změn. Překvapivě jde ale o Fullbright - relativně malý tým, který stojí za emotivním hitem Gone Home, rozebírajícím rodinné vztahy a problematiku sexuální orientace. Hlavním obviněným je kreativní ředitel a spoluzakladatel studia Steve Gaynor.

Reklama

  • Studio Fullbright (Gone Home) přišlo o kreativního ředitele a spoluzakladatele
  • Měl šikanovat své kolegy, především ženy
  • Na projektu se dále podílí externě jako scenárista

Gaynor ze studia odešel už v březnu, studio pracující na novém projektu Open Roads ale informace sdílelo až dnes. Právě Open Roads, oznámené na konci loňského roku, totiž kauza ovlivnila nejvíce. Vývoj nabral veliké zpoždění, protože od startu vývoje v roce 2019 malý tým opustilo hned 15 vývojářů, z toho minimálně 10 tvořily ženy. U pracovního stolu tak zbylo jen šest stálých zaměstnanců.

Problémy tentokrát dle všeho nesouvisí se sexuálním obtěžováním, ale s tvrdou pracovní šikanou. Gaynor měl ze své významné pozice spoluzakladatele studia dlouhodobě podrobovat ostatní zaměstnance různým příkořím. Při vývoji přelomového hitu Gone Home a následníka Tacoma bylo zřejmě vše v pořádku. V případě Open Roads se ale, na základě svědectví 12 bývalých zaměstnanců firmy, Gaynor tak trochu zbláznil. Celý projekt začal považovat za svůj vlastní výtvor, postavil se do role jediného mluvčího studia a plně ovládal i oficiální účet na Twitteru.

Problémem však bylo především to, že začal velmi podrobně kontrolovat a komplikovat práci všem podřízeným, především ženám. Dle svědectví bylo každé drobné rozhodnutí nutné schválit přímo Gaynorem a ženy v manažerských pozicích tak prakticky nemohly vykonávat svou práci. Navíc měl prý ve zvyku cizí práci vydávat za svou a otevřeně shazovat a kritizovat schopnosti ostatních. Jeden z bývalých zaměstnanců práci s ním připodobnil k spolupráci s “namyšlenou středoškolskou fiflenou”. Hlavními zbraněmi mělo být vysmívání se cizím názorům a veřejné zesměšňování.

Problém byl také v tom, že si zaměstnanci neměli kde stěžovat. Tým i přes svůj uspěch nepřekročil 20 stálých zaměstnanců a neměl vlastní HR oddělení, pouze externí konzultanty. Dotčení si tak teoreticky mohli stěžovat jen přímo Gaynorovi nebo sobě navzájem. 

Do věci se nakonec muselo vložit vydavatelství Annapurna, které děsilo, že z vývoje v podstatě každý měsíc odchází další autor(ka). Když bylo studio pověřeno náborem nových vývojářů, měl pověřený tým strach, že talentované zájemce z řad mladých ženských vývojářek Gaynor “zahubí”. Řada odcházejících autorek byla totiž tak znechucena svou zkušeností, že úplně odešla z herního průmyslu. Dle jejich svědectví měl Gaynor úplně podkopat jejich sebedůvěru ve vlastní schopnosti a kreativní drive.

A proč vlastně studio Fullbright tak lákalo ženské autorky? Vysvětlení je jednoduché. Tituly Gone Home a Tacoma velmi citlivě rozebíraly téma ženskosti a obsazovaly nestereotypní ženské hrdinky. Pro mladé vývojářky byla tím pádem tvorba Fullbright velmi atraktivní.

Gaynor byl nakonec skrze zásah Annapurny ze studia odňat, i když se na Open Roads stále podílí. Sice už není přímo zaměstnancem, funguje ale jako externí scenárista. Vydavatel pak slouží jako prostředník mezi Gaynorem a Fullbright. Někteří bývalí autoři kritizují i tuto skutečnost. Upozorňují na to, že není vhodné, aby někdo s takovým přístupem ke kolegyním psal příběh o vztahu matky a dcery.

Gaynor se za své chování omluvil a týmu popřál hodně štěstí v dokončení titulu. Ten je kvůli výrazně oslabenému týmu v problémech. Hra měla vyjít ještě letos, byla však odložena na neurčito.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama