Autor knižní předlohy láká na další díl Metra
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka Autor knižní předlohy láká na další díl Metra

Autor knižní předlohy láká na další díl Metra

Pavel Makal

Pavel Makal

13. 12. 2016 10:04 6
Reklama

Už před měsícem jste si na Hrej mohli přečíst zprávu o tom, že se na oficiálním webu knižní trilogie Metro objevila zmínka o chystaném dalším titulu z herní série téhož jména, který se podle zveřejněné časové osy měl na trhu objevit již v příštím roce. Vývojáři sice nakonec tuto informaci popřeli s tím, že se značkou sice nadále počítají, ne však na rok 2017. Od té doby bylo kolem Metra zas na čas ticho, které nyní porušil sám autor knižní předlohy Dmitrij Glukhovskij.

Ten se nyní o oblíbené značce Metro rozpovídal v rámci diskuze Reddit AMA. Podle Glukhovského je Metro 2035 posledním dílem knižní ságy, žádné další pokračování příběhů z tohoto světa už prý nenapíše. Všechny podstatné otázky ohledně Arťomova osudu už jsou v knihách údajně zodpovězeny, to však prý neznamená, že by jeho příběh nemohl pokračovat i v jiných médiích. Glukhovskij v diskuzi opakovaně vyzývá fanoušky k tomu, aby se s dotazy na pokračování série obraceli přímo na vydavatelství Deep Silver, které má herní Metro pod palcem.

Sám spisovatel má přitom ke hrám, založeným na jeho tvorbě, velmi dobrý vztah. Považuje je za vlastní děti a pro vývojáře z 4A Games má jen slova chvály a uznání. Je údajně jejich velkým fanouškem už od doby, kdy pracovali na hře S.T.A.L.K.E.R. Glukhovskij zmiňuje, že hry, knihy či filmy jsou rozdílná a velmi specifická média, na něž je potřeba uplatňovat rozdílný přístup. Říká, že v celé první knize s názvem Metro 2033 zabije Arťom jen jedinou osobu. To by ale v případě survival hororové střílečky rozhodně nestačilo.

Glukhovskij si pochvaluje cit, s jakým vývojáři her přistupovali k adaptaci jeho díla. Podle spisovatele se jim převod příběhu a atmosféry nesmírně povedl a představa apokalypsy má v obou případech velmi totožné kontury. Říká, že nikdy neočekával, že by hry ze série Metro byly doslovným přepracováním jeho knih. Sám chtěl, aby vývojáři postupovali nezávisle. V tom také podle něj tkví klíč k úspěchu. Glukhovskij říká, že je třeba pracovat s talentovanými osobnostmi, které dostanou velkou tvůrčí svobodu. Výsledek je pak lepší, než práce idiotů, jejichž každý krok kontrolujete.

Autor sám nijak nevyžaduje přísné dodržování kánonu. Nevadí mu tedy rozdílné konce a odklon od některých dějových linií. Podporuje tvůrčího ducha vývojářů a naopak jim v minulosti radil, jak by hru mohli od knih odlišit. Zmiňuje návrh implementace karmického systému, který by hodnotil Arťomova rozhodnutí. Morálním hráčům by se pak mohlo například podařit odvrátit katastrofu, ke které dojde v knihách. Glukhovskij v rámci rozhovoru navíc zmínil, že neplánuje ani pokračování svého posledního románu Futu.re, ale ani v jeho případě se nebrání adaptaci v jiných médiích. Je tedy možné, že budou mít 4A Games i v budoucnu plné ruce práce. Kolekci her Metro pro PC a současnou generaci konzolí si můžete objednat v e-shopu Xzone.cz.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama