Fantasy autor nabídl CPR práva na své knihy
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka Fantasy autor nabídl CPR práva na své knihy

Fantasy autor nabídl CPR práva na své knihy

Jakub Štěpánek

Jakub Štěpánek

5. 10. 2018 11:07 8
Reklama

Herní adaptace knižních sérií nejsou neobvyklým jevem. Třeba S.T.A.L.K.E.R. vycházel z novely Roadside Picnic, kterou mají na svědomí bratři Arkadij a Boris Strugačtí. Série Metro zase čerpá ze stejnojmenné knihy Dmitryje Glukhovskyho. Postoj autorů k herním adaptacím jejich vlastních děl se mnohdy diametrálně odlišuje.

Třeba právě Glukhovsky je za hry velice rád, několikrát se zmínil, že rozhodně pomohly zvýšit povědomí o knižní sérii. Andrej Sapkowski naopak nemůže vývojářům z CD Projekt Red přijít na jméno, aktuálně je dokonce připraven studio prostřednictvím svých právníků žalovat. Někteří autoři by zase byli ochotní předat práva na své knihy bez nároku na odměnu.

Mezi ně patří Brandon Sanderson, úspěšný americký spisovatel, který má na svém kontě téměr dvě desítky titulů. Mezi ty nejznámější patří košatá fantasy série Mistborn. A právě jí by patrně rád viděl zpracovanou ve videohře. Sanderson pochválil práci vývojářů, zaklínačská série je podle něj ta nejlepší adaptace knižní předlohy, jakou kdy viděl. V této souvislosti zároveň prohlásil, že by byl ochoten přenechat studiu práva na své knihy a to zcela zdarma.

Sanderson přitom není jen tak nějaký pisálek. Tvůrčí psaní studoval na Brigham Young University, v oboru fantasy literatury je zavedeným autorem. Jeho knihy jsou překládány do češtiny a běžně k dostání, takže o kvalitě jeho textů se můžete přesvědčit sami. Sanderson si uvědomuje, jaký význam by pro něj měla hra na motivy jeho příběhů, i z toho důvodu by byl ochotný poskytnout licenci bezúplatně. Zároveň však vyjádřil podezření, že CD Projekt Red už s autory v budoucnu nebudou chtít pracovat a spíše se budou soustředit na vlastní značky.

Co na to říkáte? Chtěli byste vidět epické fantasy příběhy z pera Brandona Sandersona v podobě hry od CD Projekt Red? Dejte nám vědět v diskuzi.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama