Známe datum vydání i cenu Nintenda Switch
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka Známe datum vydání i cenu Nintenda Switch

Známe datum vydání i cenu Nintenda Switch

Jiří Bigas

Jiří Bigas

13. 1. 2017 05:27 4
Reklama

Na poměry Nintenda nečekaně dlouhá, i když chvílemi trochu těžkopádná prezentace zodpověděla většinu nejpalčivějších otázek na konto nové konzole Switch. Podle očekávání výrobce nevěnoval v podstatě žádnou pozornost výkonu, ale dozvěděli jsme se to nejpodstatnější, totiž cenu a datum vydání.

Prezentace se nesla v duchu potvrzení řady dřívějších spekulací. Nová konzole přijde na trh ve většině zemí světa už 3. března. Pevně doufáme, že se tento termín bude vztahovat i na Česko a Slovensko. Bude stát 299 dolarů, tedy v přepočtu asi 7600 korun. Reálná cena bude ale pravděpodobně o něco vyšší s ohledem na daně a podobně. Switch už si můžete předobjednat na Xzone.cz za 7990 korun, ale tato cena je zatím orientační a může se změnit.

Nintendo Switch nemá omezovat žádný regionální zámek a vůbec poprvé se má konzole pyšnit nějakou solidní on-line službou, jak už se v uplynulých dnech spekulovalo. Konečně by neměl být problém organizovat zápasy s přáteli, chat a další samozřejmé aktivity, které známe z ostatních platforem. On-line služby budou nejprve ve zkušebním období k dispozici zdarma, ale na podzim by se za ně mělo začít platit podobně jako na PlayStationu a Xboxu. Otázkou je, zda nabídne Nintendo i nějakou obdobu her pro předplatitele.

Výrobce tvrdí, že Switch v sobě pojí to nejlepších z jeho předchozích konzolí a je výsledkem dlouholeté evoluce. V každém případě nic se nemění na tom, že jde o konzoli, která působí primárně jako přenosné zařízení s možností připojit jej snadno k televizi za pomoci doku. Kromě handheld režimu a konzolového režimu se nabízí ještě tabletová varianta, kdy odnímatelné ovladače jeden či více hráčů drží samostatně, zatímco konzole samotná trůní třeba na stole za pomoci jednoduchého stojánku.

Protože Switch nebudeme používat jen doma, klíčová pro jeho úspěch bude výdrž baterie. Ta je nakonec na spodní hranici toho, o čem se spekulovalo. Switch vydrží 2,5 až 6,5 hodin v závislosti na zvolené hře a aktivitě. Kromě on-line multiplayeru hra nabízí i možnost spojit celkem osm konzolí lokálním připojením.

Potvrdily se i informace, že Switch nabídne u Nintenda vůbec poprvé takzvaný capture button, s jehož pomocí budeme pořizovat a sdílet obrázky z her a později i videa. Kromě šedých ovladačů Joy-Con bude v prodeji i kombinace modrá-červená pro snazší odlišení v multiplayeru. Ostatně Nintendo o svém revolučním gamepadu říká, že je díky možnosti rozebrat ho na dva Switch konzolí, která přichází se dvěma ovladači v základu. I když do plnohodnotných mají daleko. Ostatně i Pro Controller pro náročnější hráče se bude prodávat samostatně.

Jednou z posledních vymožeností nového hybridního gamepadu je pak kromě pokročilého pohybového senzoru na bázi kamery, který si "hlídá" i orientaci v prostoru nebo druhou ruku hráče, její gesta a vzdálenost, takzvané HD vibrace, které umožní lépe pocítit, co ve hře držíte v ruce. Na této technologii bude očividně založena i část her včetně launchového titulu 1-2 Switch, o kterém se dočtete více v jiném textu. Samozřejmostí je kompatibilita s figurkami Amiibo.

Konzole se bude prodávat v balení se dvěma Joy-Cony, z nichž za pomoci přibaleného Joy-Con Gripu uděláte jeden “konvenční” gamepad. Kromě toho nebudou v krabici chybět popruhy na zmíněné ovladače, jaké známe třeba už z Wiimotu, dokovací základna, HDMI kabel a napájecí kabel.

V průběhu dnešního dne se určitě dočkáme množství dalších informací a upřesnění, které vám přinese v dalších zprávách. Více o samotných hrách si můžete přečíst v samostatné novince od Pavla.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama