Quake prvními screeny slaví 20. narozeniny
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka Quake prvními screeny slaví 20. narozeniny

Quake prvními screeny slaví 20. narozeniny

Pavel Makal

Pavel Makal

23. 6. 2016 12:56 2
Reklama

S různými jubilei jako by se dnes roztrhl pytel. O patnáctiletém výročí Operace Flashpoint jsme už psali, kromě toho ale slaví i Nintendo 64 svých dvacet let. No a do třetice je tu oslavenec z nejslavnějších. Dvacátý křížek si dnes připisuje i legendární a průlomová střílečka Quake.

Při této slavnostní příležitosti sáhl zakladatel studia id Software, designér John Romero do svého archivu a podělil se se světem o několik dosud nevídaných historických artefaktů. Tím zřejmě informačně nejbohatším je nenápadný textový soubor s názvem QUAKETALK 95. Jeho autorem je Joost Shuur, velký fanoušek id, který jej vytvořil jako neustále aktualizovanou studnici informací o novinkách z vývoje Quake. Shuur zkrátka sbíral a kompletoval všechny zprávy, které se na účet hry objevily v tehdejších médiích, tvoříc tak komplexní FAQ.

Celý Shuurův projekt započal 22. října 1995 a zachytil i prvotní koncepty hry, kterou měl Quake původně být. Pouhý měsíc po vydání QUAKETALKU však podle Romera došlo k pamětihodnému setkání uvnitř id Software, na kterém bylo přehodnoceno a změněno celkové směřování a podoba hry. Finální produkt pak původní návrhy zmiňované v QUAKETALKU připomíná jen velmi málo, Romero však dodává, že si čtenář aspoň může udělat představu o tom, jak proměnlivý a nestabilní je herní vývoj. Pokud vládnete angličtinou, určitě se na dokument podívejte, rozhodně stojí za to. Stáhnout si jej můžete zde.

Kromě QUAKETALK 95 Romero na svém blogu zveřejnil i sadu obrázků, které původně spatřily světlo světa 3. srpna 1995. Nabízejí pohled na původní podobu hry a v kouzelném rozlišení 320x200 si je zvětšené můžete prohlédnout v naší galerii. Mladší generace si tak může alespoň zhruba představit, jaká grafika nám před dvaceti lety přišla jako z jiného světa. Letošní E3 navíc oznámila návrat značky, byť v trochu jiném kabátku, než by si mnozí z nás přáli. Quake Champions má být kompetitivní multiplayerová střílečka se silným zaměřením na progamingovou scénu. Informací o této hře zatím máme poskrovnu, jakmile se ale něco nového dozvíme, vemte jed na to, že si to pro sebe nenecháme.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama