demonstrace-pro-zadrzene-v-pondeli
Novinka Demonstrace pro zadržené v pondělí

Demonstrace pro zadržené v pondělí

Marek Švrkala

Marek Švrkala

23. 11. 2012 11:49 3
Reklama

V pondělí 26. listopadu od 13 hodin se v Praze uskuteční demonstrace na podporu dvou českých vývojářů studia Bohemia Interactive, kteří jsou už více než dva měsíce v Řecku zadržení kvůli podezření ze špionáže, za níž jim hrozí až 20 let vězení. Akci organizují známé postavy české herní scény v čele s Danielem Vávrou. Demonstranti chtějí vyjádřit podporu zadržovaným a také předat petici velvyslanci Řecka a ministrovi zahraničních věcí Karlu Schwarzenbergovi. Oba pravděpodobně zástupce demonstrantů přijmou.

Organizátoři demonstrace zveřejnili prohlášení, v němž vysvětlují své postoje a také pochybují o činnosti českého ministerstva zahraničí: „Rádi bychom také věřili, že Ministerstvo zahraničí a vláda České republiky dělají vše proto, aby tyto české občany dostaly zpět do vlasti. Podle dosavadních zpráv ale nemáme pro takovou víru mnoho důvodů. Zatímco v obdobných případech se v minulosti vše vyřešilo příjezdem obviněných domů během několika málo týdnů, nyní nemáme ani po takřka třech měsících zprávy o zlepšení situace.“

Ministerstvo zahraničních věcí včera reagovalo vlastním prohlášením, v němž píše, že pro podporu zadržených dělá maximum a jedná na několika úrovních. Ministerzvo pak dokonce tvrdí, že medializace případu může být kontraproduktivní: „Naše dosavadní zkušenosti také nasvědčují tomu, že nadměrná medializace v ČR a její ohlasy v příslušné zemi mohou být pro zadržované spíše kontraproduktivní,“ píše se na stránkách českého ministerstva..

Do případu se vložil také prezident Václav Klaus, který poslal dopis řeckému prezidentovi, v němž ho žádá, aby sledoval tuto nešťastnou kauzu se zvláštní pozorností. Snaha našeho prezidenta podle informací České televize ze včerejších zpráv už přinesla první ovoce. Vedoucí kanceláře řeckého prezidenta po obdržení dopisu pozvala na jednání českou velvyslankyni Hanu Ševčíkovou.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama