Článek Nejlepší freeware hry roku 2007

Nejlepší freeware hry roku 2007

Tomáš Nadrchal

Tomáš Nadrchal

12. 1. 2008 23:00
Reklama

Rok se s rokem sešel a stejně jako v tom loňském i letos vyhlašuje redakce plných her zde na Hrej.cz žebříček deseti nejlepších titulů, jež by nikdo z vás neměl přehlédnout. Mimo to si ve článku shrneme nejvýznamnější nezávislé události, dále se dozvíte, na co se nejvíce těší naši autoři v roce příštím, a v neposlední řadě se tak trochu škodolibě podíváme na největší zklamání uplynulé sezony. Připoutejte se, začínáme.

TOP 10 FREEWARE 2007

Na vynikajícím desátém místě se dle hlasování redakce Hrej umístil titul, který se v letošním roce bude ucházet o prestižní cenu Excellence in Visual Art na IGF 2008, nápaditá arkáda Synaesthete. Tato hra má své kořeny na univerzitě DigiPen, škole, z níž vycházejí výteční game developeři. Není se tedy čemu divit, že byla v recenzi Markem Králem vychválena do nebes. Místo deváté okupuje výtečný závodní simulátor z dílen WildGames Final Drive Fury, který se může pochlubit nejen skvělou hratelností, ale také oku lahodícím audiovizuálním zpracování. Osmé místo si bez diskuze zasloužila vynikající plošinovka tvůrce, jenž si přezdívá Poke53280, Hurrican. Tato 2D akce si bere za vzor klasickou sérii Turrican, což rozhodně není na škodu, naopak. Do dokonalosti dovedené osvědčené principy jsou základní stavební kameny úspěchu. Tento kousek by neměl chybět ve sbírce žádného fanouška plošinových her. Jedinému zástupci domácí nezávislé scény v elitní desítce náleží skvělá sedmá příčka. Jde o parádní RPG z dílen českého dvoučlenného týmu RPG 2 Heaven, Broken Hearts. Mezi hlavní devizy tohoto v RPG Makeru vytvořeného titulu patří skvělý příběh a herní doba, o níž tvůrci směle prohlašují, že překračuje dvacet hodin.

Fanoušky RPG potěší také pozice šestá, jíž se může pyšnit velkolepé Last Scenario, což je také první z uvedených titulů, který si vysloužil desítkové hodnocení, konkrétně od Ondry Novotného. LS je na tom rozlohou a herní dobou ještě o další řád lépe než české Broken Hearts, dalšími klady jsou perfektně zpracované souboje ve stylu Final Fantasy. Páté místo potěší milovníky adventur, konkrétně pak titul Nelly Cootalot: Spoonbeaks Ahoy! vytvořený v AGS. Hlavními devizami této adventury je nejen stylové grafické zpracování, ale také humor na úrovni Monkey Islandu. Škoda jen, že dialogy nebyly nadabované, to by mohla Nelly Cootalot pomýšlet ještě na vyšší příčky. Bramborovou medaili za celkové čtvrté místo si z našeho výročního hlasování odnáší hra s prapodivným názvem TAGAP. Tato zkratka znamená The Apocalyptic Game About Penguins a skrývá perfektní plošinovku od pánů z Penguin Development Teamu.

Přistupme ke stupním vítězů. Na třetí pozici se umístila vynikající stealth plošinovka od legendárního autora AGS scény Bena „Yahtzee“ Croshawa s názvem Trilby: The Art of Theft. V hlavní roli se opět představuje zlodějíček Trilby, jehož můžeme znát také z adventurní trilogie z Yahtzeeho tvorby. Tento poslední vydaný počin, jenž se svým dějem zařazuje ještě před první díl trilogie 5 Days a Stranger, spoléhá na vynikající hratelnost podpořenou precizním audiovizuálním zpracováním.

Místo druhé a tedy pomyslnou stříbrnou medaili získává hra, jež nejvíce oslnila Jardu Möwalda, nápaditá logická arkáda Acidbomb 2: Rearmed. Tento počin z dílen Vertigo Games, konkrétně pak Mr. Chubiganse, vyčnívá nad ostatními naprosto perfektní a návykovou hratelností, kdy musíte v každém levelu deaktivovat v časovém limitu tikající bombu. Necháte-li se pohltit, pak vás Acidbomb jen tak nepustí, rovná padesátka levelů vydrží nejeden dlouhý zimní večer.

V loňském roce místo třetí, letos si ale o dvě pozice polepšil a absolutně tak odpravil celou konkurenci. Pravidelní čtenáři moc dobře vědí, která bije. Nebudu to již déle prodlužovat, nejlepší volně šiřitelnou hrou za rok 2007 podle hlasování redakce Hrej se rozdílem třídy stávají Knytt Stories. Švédský hudebník Nifflas opět potvrdil příslušnost mezi nejlepší freeware tvůrce současnosti a protivníky doslova a do písmene zadupal do země. Nechci tím tvrdit, že by ostatní tituly byly nekvalitní, to v žádném případě, spíš bych chtěl podtrhnout, že Knytt Stories jsou absolutní špičkou.

Těsně pod špicí

Hlasování probíhalo tak, že každý autor sekce plných her vytvořil svoji vlastní TOP desítku, tyto žebříčky se poté daly dohromady a vzniklo konečné pořadí. Obliba jednotlivých žánrů je ale napříč redakcí rozdílná, a tak se spousta položek nedostala mezi prvních deset, ač se jedná o zábavné kousky. Můj osobní černý kůň sezony, inovativní roztomilá plošinovka Bear Go Home, rozhodně stojí za vyzkoušení. Úspěch mezi našimi autory měly i další plošinovky, namátkou Groundworks, Cereus Peashy, čtvrté pokračování série Lethal Judgement či vynikající počin s názvem R09. Nejen Marek Král ocenil kvality arkády Flywrench a shoot’em upu Varia, Tomáš Krajča pro změnu protežoval výtečná adventurní díla jako The Infinity String či Chivalry is not Dead. Sportovní fanoušky by mohlo zajímat pokračování lyžařské série Ski Challenge 2008, které se mezi elitních deset nedostalo jen kvůli absenci výraznějších vylepšení, anebo Rad Challenge 07.

Milovníky akcí by mohlo zamrzet, že se do top ten nedostaly tituly jako Return to Sector 9 od Pug Fugly Games a IO, parádní remake klasické střílečky z Commodoru 64. Překvapila i realtime strategie Bang! Howdy, finalista loňského ročníku IGF. Upoutaly i vesmírná arkáda Deadly stars, druhá epizoda adventury Fedora Spade s podtitulem The Red Ring, roztomilé RPG Final Vision a v neposlední řadě návyková arénová střílečka echoes. A konečně zejména kvůli originálnosti zpracování je třeba vyzdvihnout také Crayon Physics, na jejichž pokračování s přívlastkem Deluxe se pilně pracuje, a také Angela’s World, jednoduchou arkádu s takřka uměleckým zpracováním.

Trochu mimo mísu také musím zmínit tituly, jež byly osvobozeny z komerčního hávu a jsou dostupné volně ke stažení. Největším lákadlem je bezesporu uvolnění prvního dílu série Command & Conquer, nostalgické vzpomínky nejednomu hráči přinesou Brány Skeldalu. Na druhou stranu, že komerční tituly nemusí být lepší než ty volně šířitelné, ukazuje Universal Combat Dereka Smarta.

Pohled do minulosti

Na konci roku má spousta lidí tendenci sumarizovat, co se jim za poslední rok povedlo, s čím jsou spokojeni, ale také se snaží poučit ze svých chyb a prohřešků. Loňský rok na nezávislé scéně se točil, když si odmyslíme ohromná kvanta vývojářských soutěží, zejména kolem Nifflase. Ten nejen že upoutal vydáním vynikajícího Knytt Stories, ale také ukázal, že nemá rád, když mu někdo mluví do řemesla. O tom svědčí uzavření projektu Knytt Experiment a také fakt, že se tento švédský vývojář rozhodl dále neoznamovat podrobnosti z vývoje, aby nebyl ovlivněn názory jiných lidí.

Na české freewarové scéně bychom loňský rok mohli považovat za rok odkladů. Vydání skvěle vypadající adventury Until I’m Gone se odsunulo na termín „až to bude, tak to bude“, podle vyjádření lidí ze studia Faraway by to ale mělo být letos. Stejně tak si ještě musíme počkat na další adventuru Edward Fogg od týmu Sosáci, vývoj projektu aiR Captains se také ještě nedočkal svého konce.

Mezi nejvýznamnější události loňského freeware roku u nás se řadí také dvě soutěže – tradičně se uskutečnila Becherovka Game, svého druhého ročníku se dočkala i Letní soutěž Velkýho Chytráka. Bohužel vítězství Královny Jezer na poslední Becherovce je jedno z největších zklamání uplynulého roku, na tomto názoru se shodla valná většina autorů sekce plných her. Překvapení se konalo i v Letní soutěži VCH, v níž zvítězil Fairy Prince. Náš redakční favorit Rezavá lžička se umístil druhý.

Na co se můžeme těšit dále

Spekulovat o tom, co přinese nový rok 2008, je poněkud předčasné – přece jen na freeware scéně jsou odklady ještě častější než na scéně komerční. To ale neznamená, že nemůžeme vyhlížet vydání některých titulů. Tomáš Krajča se ze všeho nejvíce těší na Indiana Jones and the Fountain of Youth, vedle toho také na jakoukoliv povedenou AGS i neAGS adventuru jako The Forgotten Element či Rise of the Hidden Sun. Ondra Novotný prozradil, že vyhlíží Star Wars: Shadows of the Empire a Crayon Physics Deluxe. Valná většina autorů se těší na jakýkoliv titul od Nifflase, ať už anoncovanou Night Game či něco jiného, a také na Until I’m Gone…

Nezbývá než popřát autorům hodně úspěchů v novém roce a nám, hráčům, mnoho zábavných, originálních a skvěle hratelných titulů.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama