Recenze Recenze NBA 2K23, skvělého basketu stále utopeného v bahně mikrotransakcí

Recenze NBA 2K23, skvělého basketu stále utopeného v bahně mikrotransakcí

Miroslav Václavík

Miroslav Václavík

4. 10. 2022 20:35 9

Seznam kapitol

1. PEVNÝ V ZÁKLADECH I PŘESVĚDČENÍ 2. THE MĚSTO A NEKONEČNÉ ČEKÁNÍ 3. SPÁSU HLEDEJ NA PALUBOVCE

Sportovní podzim se opět rozjíždí naplno, tentokrát v trochu jiném pořadí, NHL vychází až pár týdnů po virtuálním fotbalu. Jako první i nadále zůstává NBA od 2K, ostatně právě u basketbalového titulu toho zůstalo stejného opravdu hodně. Dlouhověký souboj mezi skvělým simulátorem a sprostou mašinou na peníze skrz mikrotransakce pokračuje…

Reklama

Vzpomínám na časy, kdy jsem čítával sportovní recenze v časopisech, a prakticky každý autor začínal slovy, jak složité je s každým dalším rokem virtuální palubovky, pažit nebo led recenzovat. V dobách, kdy ze současného pohledu byla v každém ročníku nějaká klíčová novinka, zásadní posun ve zpracování i v přístupu k samotné hře. A přestože se až na výjimky do podobné situace prakticky nedostáváme, stěžovat si upřímně nemůžu. Člověk naplno naskočí do hlavní herní sezóny, odehraje si pár desítek hodin v oblíbeném sportu, a nakonec se rád podívá na to, co přišlo nebo a nepřišlo nového. A dokud člověk nerecenzuje sérii FIFA na Switchi, pokaždé se dočká posunu, zejména pro náruživé hráče toho či onoho titulu.


MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

  • Doporučená cena: 1699 Kč (Microsoft Store)
  • Česká lokalizace: Ne
  • Faktor znovuhratelnosti: Je to sport, takže rozhodně
  • Bude vás bavit: Pokud vám nevadí z mikrotransakčního hnoje vyhrabávat perly
  • Nebude vás bavit: Pokud už nemáte sílu se hnojem přehrabávat

NBA 2K23 předchozí odstavec naplňuje zcela. Máme tu vesměs stejnou hru jako v roce 2021, jen se zase o kus posunulo audiovizuální zpracování, o něco se basketbal samotný přiblížil reálné předloze a mezi mlýnská kola mikrotransakcí jsme se také ponořili ještě hlouběji.

Dost zásadně sice záleží na tom, do kterého z letošních herních režimů hodláte naskočit, ale prakticky všude v menší nebo větší míře narazíte hned od první minuty na nastavenou pravici s kasičkou. Na rozdíl od FIFA nebo NHL se navíc situace dostává i do offline režimu kariéry, jelikož se stejným hráčem naskakujete jak do příběhu, tak do multiplayerového soupeření v The City i dalších online režimech hraných za jednu postavu. Pokud tedy chcete být konkurenceschopní, musíte solit. Hned od prvního dne vydání je okolí plné hráčů s hodnocením 90+, od druhého dne už mají snad všichni až na pár chudáků 99. 

Situace je přitom o dost složitější než třeba v FUT, kartičkovém režimu fotbalového giganta. Tam můžete investovat tisíce i vysoké desetitisíce reálných korun. Stále vám to ale nezaručí ty nejlepší hráče, co existují a hlavně je rozdíl mezi bezplatně postaveným týmem a P2W týmem relativně snesitelný. Kvalitní hráč snadno přehraje horšího hráče se skvělými hráči, a skutečnou váhu tak má nabušený tým až v porovnání s kvalitativně podobným soupeřem. Nicméně pokud se v NBA 2K23 chcete vydat do 3v3, 2v2 nebo dokonce 1v1, každý bodík zcela mění hru. I nejhorší hráč dokáže v souboji pod košem snadno přetlačit vzhledem k systému kámen-nůžky-papír i toho nejlépe bránícího slabouška. 

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama