Endless Ocean Luminous Recenze Recenze Endless Ocean Luminous, relaxačního simulátoru podmořského světa

Recenze Endless Ocean Luminous, relaxačního simulátoru podmořského světa

Josef Murcek

Josef Murcek

10. 5. 2024 13:00

V dnešní hektické době není občas na škodu vypnout a dopřát si trochu klidu. Relaxovat lze různými způsoby, jeden z nich si nyní představíme.

Reklama

Po téměř patnácti letech přichází na pulty obchodů třetí přírůstek do netradiční rodiny Endless Ocean. Předchozí díly vyšly na tehdejší konzoli Wii a na rovinu přiznávám, že mě úspěšně minuly. O to větší jsem měl chuť ji konečně poznat. Výsledný dojem je poněkud rozpačitý a převládá ve mně názor, že nejde o hru v pravém slova smyslu, ale spíš o interaktivní kulisu do obývacích pokojů. Jako byste si v televizi kvůli relaxaci pustili hořící krb, jen byste do něj mohli házet virtuální polínka a občas přes ovladač fouknout. Nicméně jako prostředek pro navození zenu a příjemného uvolnění funguje více než dobře a během hraní si doopravdy psychicky odpočinete. 


MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

  • Doporučená cena: 1249 Kč
  • Česká lokalizace: Ne
  • Obtížnost: Nízká
  • Základní herní doba: 10 hodin
  • Bude vás bavit: Milujete krásu moře a jeho tajemství
  • Nebude vás bavit: Chcete si zahrát a alespoň trochu u toho přemýšlet

Premisa je jednoduchá. Zhostíte se role jednoho z potápěčů mezinárodní korporace a následně prozkoumáváte krásu a tajemství podmořského světa zvaného Veiled Sea. Během výprav vše důkladně skenujete a katalogizujete svým příručním skenerem, s čímž vám pomáhá trochu nemastná a neslaná AI vašeho slušivého skafandru. V oceánu se můžete rochnit třemi možnými způsoby: buď sami s parodií na příběh, opět sami ovšem bez něj a nakonec sdíleně, a to až se třiceti hráči. Podmínkou je samozřejmě mít zaplacené online členství u Nintenda. A to je vše, přátelé. Pokud očekáváte ještě něco dalšího, máte bohužel smolíka, což se vám může vzhledem k požadované ceně zdát jako nejapný žert. Ale není. 

Recenze Endless Ocean Luminous, relaxačního simulátoru podmořského světa
i Zdroj: Josef Murcek / Hrej.cz

Jednoduchost nade vše

Během prvních pár vteřin vám hra vysvětlí, jak se máte pod vodou pohybovat a hlavně skenovat, poté zamíříte do příběhové režimu. Dějová linka o záchraně korálu je sice dětinská, ale to není hlavní problém. Vyprávění je rozdělené do několika kapitol, přičemž každá z nich je doslova prošpikována nezáživnými cut-scénami. Po jejich absolvování zabere samotné hraní maximálně dvě až tři minuty, což je naprosto směšné. Nejhorší je ovšem fakt, že se jednotlivé mise odemykají postupně, a to hraním sólového nebo sdíleného potápění. Jestli v ní tedy chcete významně pokročit, musíte strávit dlouhé hodiny potápěním a nafotit několik stovek až tisíc objektů pod mořskou hladinou. Jelimana, kterého tato báječná herní mechanika napadla, bych za odměnu poslal čistit minová pole s kladívkem v ruce. 

Recenze Endless Ocean Luminous, relaxačního simulátoru podmořského světa
i Zdroj: Josef Murcek / Hrej.cz

Oba druhy ponoru jsou naštěstí mnohem zábavnější. Hra totiž procedurálně vygeneruje rozsáhlý svět k prozkoumání, do něhož se lze znovu vrátit nebo si nechat vygenerovat zbrusu nový. Pokaždé jde o kombinaci několika rozličných biomů a zatím se mi nestalo, že by byl vytvořený svět nenápaditý a okoukaný. Pokud prozkoumáte alespoň 80 procent veškerého území, zbytek se automaticky odkryje a celý svět navíc získá unikátní ID, které můžete sdílet s ostatními. V sólovém potápění je průzkum časově neomezený, zatímco ve sdíleném se musíte spokojit s pouhou hodinou. Na druhou stranu je průzkum světa po zapojení pozvaných či náhodných hráčů o poznání rychlejší a zmíněná hodina mi přišla tak akorát. 

Recenze Endless Ocean Luminous, relaxačního simulátoru podmořského světa
i Zdroj: Josef Murcek / Hrej.cz

A právě režim více hráčů byl nakonec důvodem, proč jsem neudělil původně zamýšlené podprůměrné hodnocení. Společná expedice za poznáním má vážně něco do sebe a náhodné generování okolního světa zásadně ovlivňuje znovu hratelnost. Hra nemá vestavěný chat, takže se s ostatními dorozumíváte pouze tagováním na mapě a případně emocemi jako např. zamáváním, přesto si s tím vystačíte a zážitek vám tak nekazí přisprostlí trollové nebo uřvaní spratci. Titul vřele doporučuji i malým dětem, které se alespoň interaktivní formou seznámí s podmořskou flórou a faunou. Nebezpečí jim nehrozí ani přímo ve hře, množství kyslíku mají neomezené a žádný z živočichů na ně nezaútočí. 

Recenze Endless Ocean Luminous, relaxačního simulátoru podmořského světa
i Zdroj: Josef Murcek / Hrej.cz

Akvárko do každé rodiny

Většinu času se máte čím kochat. Na to, že hra běží na poměrně obstarožním HW, vypadá velmi slušně a svižně se hýbe. Částečně je to díky omezené viditelnosti a postupným vykreslováním veškerého dění na obrazovce, nicméně slovo optimalizace není tvůrcům úplně cizí. Občas sice má nějaká paryba horší texturu nebo se obraz během proplouvání ruinami malinko zacuká, nejde ale o nic závažného a zážitek z hraní vám to určitě nezkazí. Obdivovat můžete 578 druhů mořské fauny (současné i třeba dávno vyhynulé) a najít až 340 ztracených artefaktů roztroušených po širém mořském dně, případně schovaných v lodních vracích. 

Recenze Endless Ocean Luminous, relaxačního simulátoru podmořského světa
i Zdroj: Josef Murcek / Hrej.cz

Za jejich nalezení obdržíte herní měnu, díky které si lze pomocí barev a samolepek upravit vzhled vašeho charakteru nebo si zakoupit emoce pro komunikaci s ostatními hráči. Nečekejte však nic světoborného. K dispozici jsou také interní achievementy a hledat lze také 99 záhadných tajemství. Čili pokud patříte náhodou mezi zběsilé sběratele, kteří rádi vše kompletují, utopíte ve hře pěknou porci hodin navíc. Ostatním doporučuji si koupi dobře rozmyslet a raději počkat na slevu, protože vám titul nemusí zrovna sednout a případná nuda by se vám navíc pořádně prodražila. 

Endless Ocean Luminous
Nintendo Switch Switch

Verdikt

Hraní Endless Ocean Luminous se ukázalo jako dobrý způsob, jak správně relaxovat a trochu si oddychnout od všedních starostí. Příběhová kampaň bohužel budí rozpaky, sólové potápění je sice zábavnější, ale časově velmi náročné. V čem hra ovšem exceluje, je kooperativní multiplayer a tedy možnost prozkoumat tajuplný svět společnými silami. Pokud by stála řekněme polovinu, lze ji s klidným svědomím doporučit k okamžité koupi. Takto ji doporučujeme převážně velkým milovníkům série či podmořského života.

Co se nám líbí a nelíbí?

Pěkné audiovizuální zpracování
Náhodně generované úrovně
Rozsáhlá encyklopedie zvířat
Příjemné navození klidu a relaxace
Vhodné i pro malé děti
Opravdu otřesná kampaň
Nezáživný grind nutný k postupu
Minimum herních mechanik
Pocit uspěchaného vydání
Přestřelená cena
Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama