Pacific Drive Recenze Recenze Pacific Drive, atmosférického survivalu v autě, který vás chytne a nepustí

Recenze Pacific Drive, atmosférického survivalu v autě, který vás chytne a nepustí

Dominik Tománek

Dominik Tománek

26. 2. 2024 19:30 2

Debutová hra Pacific Drive od Ironwood Studios vás hned po prvním spuštění pohltí. A to ani nemusíte mít řidičák. Kromě podivného surrealistického prostředí a působivých hororových prvků na vás totiž čeká cesta, na které pochopíte, že vlastnit starší auto není jen tak. Bohužel to znamená, že budete muset překousnout pár „zrezivělých“ částí.

Reklama

Pacific Drive má jednoduchou premisu. Odehrává se na konci 90. let 20. století v odstřižené části severozápadního Pacifiku zvané Olympic Exclusion Zone. „Zóna“, jak ji postavy ve hře nazývají, byla po desetiletí uzavřena kvůli pochybným vědeckým experimentům. Vy hrajete za bezejmenného a němého poštovního doručovatele, který byl záhadně vtažen dovnitř Zóny. Jedinou nadějí na přežití (a útěk) je otlučený kombík, který se s vámi nadpřirozeně propojil. Čím déle jste propojeni, tím více vás ale přivádí k šílenství, protože jde o jednu z anomálií. Musíte se dostat ven a jedinou pomocí vám jsou tři záhadní lidé ve vysílačce a auto, které jste si po vstupu do Zóny plné radioaktivity přivlastnili. Příběhově je hra poměrně přímočará. Trojice vědců, která vám na cestách pomáhá, je však zajímavá a uvěřitelná a v mnohém mi evokovala způsob vyprávění z Firewatch. V Zóně se navíc nacházejí stovky různých textových poznámek a nahrávek, který rozšiřují podstatu celého místa.

Recenze Pacific Drive, atmosférického survivalu v autě, který vás chytne a nepustí
i Zdroj: Ironwoods Studios

Obrněný miláček na čtyřech kolech

Hra je zabalena do survival roguelike prozkoumávací hratelnosti. Pokud vám to připadá, jako by někdo vybral náhodné žánry z klobouku a pak se rozhodl kolem nich udělat hru, tak to tak trochu je. Pacific Drive však dokáže všechny tyto nesourodé prvky skloubit dohromady způsobem, který si vás dokáže snadno získat. Vyznačuje se inovativním spojením mechaniky řízení, snahy o přežití a schopností vyvolat hluboký vztah k vašemu vozu. Auto není jen nástrojem pro přežití, ale samostatnou postavou, tichým partnerem při vašem pátrání po odhalení záhad Zóny. Vyzývá hráče, aby přehodnotili svůj vztah k vozidlu a proměnili je z pouhých dopravních prostředků v záchranné lano proti přicházející temnotě. Já osobně ani nemám řidičák a i tak jsem si svého obrněného miláčka na čtyřech kolech oblíbil. 


MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

  • Doporučená cena: 29,99€ (cca 765 Kč), fyzická Deluxe edice dorazí 9. dubna letošního roku
  • Česká lokalizace: Ne
  • Obtížnost: Obtížná, ale dá se zjednodušit při obětování achievementů 
  • Základní herní doba: 15 - 20 hodin, ale určitě jde i víc 
  • Bude vás bavit: Pokud máte rádi děsivou a surrealistickou atmosféru, sbírání věcí a opravování aut
  • Nebude vás bavit: Jestli se bojíte figurín a rogue-like hratelnosti

Vaším cílem je proniknout hlouběji do vyloučené Zóny a snažit se najít cestu k útěku. Jedná se o drsnou oblast, kde se kdysi nacházela malá městečka a různé výzkumné stanice. Teď je to však domov všeho, co nenávidí lidský život. Nemusíte se bát divoké zvěře, vaším nepřítelem je země, stromy, anomálie a místy až hororová atmosféra, která vás aktivně pronásleduje na každém kroku. Nebezpečí zde prostě má mnoho podob. Občas jsou to ohniska nebezpečné energie. Jindy to jsou kapsy antigravitace, které vás vystřelí do oblak. Nemůžete věřit ničemu a nikomu, ani nevinně (ale děsivě) vyhlížejícím figurínám. 

Při každé cestě Zónou procházíte řadou „uzlů“, z nichž každý představuje jinou oblast. Vzhledem k neustále se deformující realitě mění každý region své uspořádání při každé návštěvě, podobně jako v libovolném roguelike titulu. Po cestě najdete opuštěné kousky civilizace, které můžete prozkoumávat a získávat tak životně důležité suroviny. Ať už pro vás nebo pro auto. Jde o napínavou hru o hospodaření se zdroji, opatrnosti a neustálého vyvažování rizika a odměny. Každý výlet totiž budete přemýšlet nad tím, jestli ještě prozkoumávat další dům, nebo radši vypadnout zpět do bezpečí. 

Jedna zvláštnost za druhou

Jednoduchá herní smyčka, ve které se vydáváte do strašidelných, atmosférických lesů a bažin, sbíráte materiály a vyhýbáte se nebezpečí. Na konci každého „výletu“ se teleportujete zpět do vašeho centrálního místa, kterým je garáž místní vědkyně Oppy. Cesta zpět ale znamená, že musíte sesbírat energetické články, které jsou většinou hlídany několika nepřáteli najednou, ani úspěšné sesbírání dostatečného počtu však není automatickou výhrou. Po spuštění teleportu totiž musíte dojet na místo, které je většinou na druhé straně mapy. Zároveň se spustí nepříjemná bouřka podobná té z battle royale her. Navíc čím více času strávíte na cestách, tím více se ve vašem autě objevují drobné nepříjemnosti. Jednou je to například vypnutí světel, pokud příliš prudce zatočíte, podruhé auto zatroubí pokaždé, když zavřete kufr. A tyto zvláštnosti se budou vršit jedna na druhou, dokud s nimi nic neuděláte. Chcete-li je opravit, musíte použít vaši hlavu a retro počítač v garáži. 

Zde přichází na řadu druhá polovina hry. Když se vrátíte do autoservisu, máte najednou možnost vylepšit své auto pomocí zásob, které se vám podařilo sehnat. I když obvykle musíte nejprve vyměnit několik kol a nabít baterii. V tomto okamžiku se však stane něco krásného. Potloukat se po autodílně, vyrábět nové díly a kontrolovat auto, zda se na něm neobjevily náhlé závady, je zvláštně meditativní zážitek. Napětí ze zbytku hry opadá a vy můžete plánovat své další kroky. Stává se z ní strategická a manažerská hra, kdy vymýšlíte, jak vylepšit svůj vůz, a zároveň plánujete další cestu. Na druhou stranu z oprav, nabíjení a tankování se v pozdější části hry stane repetetivní rutina, kterou bych klidně vynechal.

Potloukat se po autodílně, vyrábět nové díly a kontrolovat auto, zda se na něm neobjevily náhlé závady, je zvláštně meditativní zážitek.

Pacific Drive velmi umně zpracovává pocit z jízdy. Způsob, jakým auto klouže a prokluzuje, jak se chytá terénu, ať už na silnici, v drsných kopcích nebo ve vodě. Pocítíte každý kousek kamínku a následně frustrace, když vám v oblasti, kde prší kyselina, prasknou 3 ze 4 velmi těžce vyrobitelných terénních pneumatik. Části, kdy vystoupíte z auta se však po několik výletech stanou velmi opakující a po čase už nejsou moc zábavné, pokud tedy nejste fanatik do vybírání odpadků a skříní opuštěných budov. 

Recenze Pacific Drive, atmosférického survivalu v autě, který vás chytne a nepustí
i Zdroj: Ironwoods Studios

Celkový zážitek ze hry nicméně kazí technický stav na PlayStation 5. V době vydání míří výkon na 30fps ve 4K, na performance mode tudíž zapomeňte. Bohužel se stává, že je framerate hodně nestabilní. Zejména když prší a je před vámi hodně akce (což je často), tak spadne i pod 30fps, v některých částech je zase plynulejší a máte pocit, že překračuje hranici stovky. To dokáže být během hraní velmi nepříjemné. O špatné optimalizaci píší i jiní hráči, takže to nebyl čistě můj problém. Horší optimalizace je prý i na PC, ale propady tam nejsou tolik drastické. 

Pacific Drive
PlayStation PlayStation 5
Windows PC

Verdikt

Pacific Drive je hrou, která byste určitě neměli minout. Na první pohled nesourodé mechaniky spojuje do jednoho velmi originálního a svérázného zážitku. Pocity strachu se budou střídat s pocitem klidu při renovaci auta v garáži. Na PlayStationu se však hra potýká s technickými problémy, který celkový zážitek trochu kazí. I tak je to pro všechny milovníky svých motorových miláčků téměř povinnost.

Co se nám líbí a nelíbí?

Originální spojení několik žánrů
Hororová, ale i zenová atmosféra
Chytlavý soundtrack
Hratelnost v autě
Špatná optimalizace na PS5
Po čase dokáže být hra repetetivní
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama