Recenze Dell Pro Webcam, slušné webkamery pro streamery
i Zdroj: Dell
Článek Recenze Dell Pro Webcam, slušné webkamery pro streamery

Recenze Dell Pro Webcam, slušné webkamery pro streamery

Radek Raudenský

Radek Raudenský

18. 7. 2023 13:00

I když doba pandemie je už za námi, její důsledky se s námi drží dodnes. Home office je rozhodně dobrým pozůstatkem, s tím se ale také pojí spousta schůzek přes internet. Jedním ze synonymů pro kancelářskou elektroniku je společnost Dell, která vyrábí řadu doplňků pro zaměstnance, včetně dnes recenzované kamery Dell Pro Webcam.

Reklama

V první chvíli jsem si říkal, že podobný produkt asi nemá smysl recenzovat, následně jsem si ale uvědomil, že za poslední roky se zásadně zvýšil počet streamerů, a to samozřejmě především mezi těmi rekreačními. Navíc, se současným soubojem mezi platformami Twitch a Kick, kdy vyzyvatel má nabízet poměrně příjemné peníze za prosté streamování, může být vysílání her velice lákavé pro spoustu hráčů – dnes je ale webkamera prakticky základ streamování a vybrat mezi záplavou produktů může být těžké. I proto jsem se rozhodl Dell Pro Webcam zhodnotit a podívat se, jak vypadá investice za dva a půl tisíce korun.

BALENÍ, VZHLED

Samotná kamera má velice jednoduchý válcovitý tvar, který ale chytře využívá. Ve spodní části skrývá nohu, se kterou se zapře o monitor a drží se tak na místě. Zachycení je stabilní, drží na místě, ale zároveň není žádný problém jí zvednout a přenést jinam. Kamerka je na svou velikost „těžší“, ale v ruce působí velice bytelným a příjemným pocitem, což ale samozřejmě není poloha, kde stráví většinu času při používání.

Recenze Dell Pro Webcam, slušné webkamery pro streamery
i Zdroj: Tom's Hardware

V samotném balení se ještě skrývá magnetické krytka, kterou lze přichytit na čočku, a tím se nejen „nestrachovat“ o soukromí, ale také chránit čočku před poškozením. Kabel ke kameře je dostatečně dlouhý, pogumovaný a na konci má plastové uchycení pro kabel, tudíž si můžete případně kameru uložit nebo přenášet.

Recenze Dell Pro Webcam, slušné webkamery pro streamery
i Zdroj: The Verge

POUŽÍVÁNÍ

To hlavní u kamery je to, jak vypadá obraz z ní vycházející. Dell Pro Webcam se chlubí 2K rozlišením, především ale velice dobrou prací se světlem a HDR, kdy i člověk s přesvíceným pozadím za sebou má být zřetelně viditelný.

Recenze Dell Pro Webcam, slušné webkamery pro streamery
i Zdroj: Vlastní

To nakonec předvádí i ve skutečnosti. Obraz vypadá opravdu dobře, je dost detailní a jsou vidět všechny podstatně detaily. Barvy jsou také dost věrné, především ve chvíli dostatečného osvětlení. Práce se světlem je pak opravdu skvělá, dle všeho tomu pomáhá senzor Sony Starvis, který Dell využívá.

Recenze Dell Pro Webcam, slušné webkamery pro streamery
i Zdroj: Vlastní

Velká čočka jakožto dominanta kamery tak činí opravdu dobrou práci, a to i v natáčení videa. Při rozlišení 2K zvládne "pouze“ 30 FPS, při snížení na 1080p se pak hranice posune na 60 FPS. Upřímně není rozdíl ve kvalitě tolik znatelný a více FPS je samozřejmě vždy více preferovanou variantou… i u kamer. Překvapilo mě také, jak velký detail z blízka dokáže kamera zabrat, což se třeba pro ukazování předmětů na kameře rozhodně hodí – s tím se také pojí poměrně rychlé zaostřování.

SOFTWARE, ZÁVĚR

Stejně jako u mnoha kamer si vystačíte s pouhým zapojením, i Dell Pro Webcam lze používat při pouhém zapojení USB. Tím by se ale řada funckionalit ztratila. Dell Peripheral Manager totiž obsahuje i několik vychytávek, jednou z nich je úprava FOV, které může být 65 nebo 78 stupňů. Také zde lze měnit ono rozlišení a FPS, Dell se také chlubí AI Auto-Framing, kdy vás umělá inteligence ořeže do záběru a ten posouvá podle toho, jak se hýbete. Rozhodně nejde o žádný deal-breaker, ale o poměrně zajímavý bonus.

Recenze Dell Pro Webcam, slušné webkamery pro streamery
i Zdroj: Vlastní

Celkově má Dell Pro Webcam opravdu dobrý obraz, skvělou práci se světlem a celkově ji lze z hlediska technologického rozhodně doporučit. Cena více než 2,5 tisíce korun je ale něco, nad čím se leckterý zákazník pořádně zamyslí – upřímně si myslím, že pro kancelářské použití jde o velký overkill. Samozřejmě záleží, o jakého zaměstnance jde, ale obraz je pro klasické schůzky dle mého až moc kvalitní. Pro streamování jde ale o skvělou nástroj, který lze jednoduše používat a předvede opravdu dobrý výsledek.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama