Tony Hawk's Pro Skater 1 + 2 Recenze Tony Hawk's Pro Skater 1 + 2

Tony Hawk's Pro Skater 1 + 2

Zdeněk Pudivítr

Zdeněk Pudivítr

8. 9. 2020 18:00 2
Reklama

Příval letošních remasterů neustává ani začátkem školního roku, spíše naopak. Ty nejtěžší kalibry přichází právě v září a ještě než se pustíme do hraní očekávané Mafia: Definitive Edition, nadešel čas zhodnotit remake prvních dvou dílů legendární skateboardové série Tony Hawk's Pro Skater. Původní titul z roku 1999 a jeho o rok mladší sourozenec startovali ještě na původním PlayStationu, takže vývojáři z Vicarious Visions měli po původních autorech, dnes již zaniklém studiu Neversoft, co modernizovat.

Soudě dle vybroušené předělávky Crash Bandicoot N. Sane Trilogy, na které pracoval stejný tým, není pochyb, že se série Tony Hawk's Pro Skater dostala do správných rukou, což si upřímně po posledním číslovaném díle vážně zasloužila. Už podle prvních gameplay záběrů muselo být většině hráčů jasné, že tohle úplný propadák nebude. Jak vysoko se ale autorům podařilo jedny z nejprodávanějších her své doby vyzdvihnout?

THE 900

Série Tony Hawk's Pro Skater v podstatě založila nový žánr adrenalinových sportovních her. A i když s postupně klesající kvalitou pozdějších dílů a příchodem konkurenční série Skate ztrácela své kouzlo, jedno se jí nikdy nedalo upřít. Akrádový přístup k jízdě na prkně dokázal v trochu zručných rukou vykouzlit skvěle vypadající podívanou a vyvolat v hráči fantastický pocit z toho, co se naučil. Je mi proto velkým potěšením prohlásit, že tento koncept ani o dvacet let později neztrácí nic ze svého kouzla. Tím spíš, když her tohoto typu dnes na trhu mnoho nenajdete.

Abychom ale hned nepřeskočili k jízdě ve stojce a otočkám o 900 stupňů, na chvilku trochu zpomalíme a oprášíme si základy. Do moderní verze Tony Hawk's Pro Skater totiž vstoupíte krátkým tutoriálem. To neznamená, že by vás nenaučil vše, co budete potřebovat. Tato hra je ale o trpělivém učení jednoduchých pravidel, ve kterých se budete zlepšovat v průběhu celých dvou her. Zmíněný recept zaručuje instantní hratelnost, která je velice silnou zbraní série. K provedení prvních úspěšných triků proto nebude potřeba ujít dalekou cestu, což pocítí dvojnásob hráči, kteří již mají s jízdou na virtuálním prkně předchozí zkušenosti.

Aktuální remake je hratelností v podstatě Tony Hawk's Pro Skater 3, dotažená k dokonalosti

Pro obě skupiny platí, že zlepšení přijde s rychlostí vašich prstů, ale z vlastní zkušenosti mohu potvrdit, že některé věci se zkrátka nezapomínají. Obzvláště, pokud jste to se sérií táhli dál než jen k druhému dílu. Aktuální remake je totiž hratelností v podstatě Tony Hawk's Pro Skater 3, dotažený k dokonalosti. Až ve třetím díle docházelo k nekonečnému řetězení triků pomocí fíglů jako „manual“ a „revert“, které na dlouhé roky ustálily repertoár pouličních sportovců. Jestli ale toužíte po autentickém zážitku, nechybí v remaku možnost omezit možnosti jezdců tak, aby odpovídaly prvnímu či druhému dílu. Zkrátka si každý přijde na své.

SICK SCORE

Jestli autoři trochu poupravili hratelnost, u map byli poměrně striktní. Téměř dvě desítky tratí obsáhnou vše, co jste znali z předloh (plus malý bonus) a najdete v nich většinu věcí přesně tam, kde je v Neversoftu před dvaceti lety nechali. Úrovně jsou pochopitelně živější díky přidaným detailům, ale jejich rozložení vám bude okamžitě připadat povědomé. Nad rámec původních her přibyly některé úkoly, které ovšem nejsou nijak rušivé a dodají vám o něco delší hrací dobu.

Kromě dosažení určitého skóre bude opět vašim úkolem sbírat v úrovních písmenka S-K-A-T-E, ale i další předměty, hledat skryté videokazety, přeskakovat mezi střechami, rozbíjet krabice či informační tabule nebo provádět konkrétní triky na předem určených místech. Klasické mapy jsou pak proloženy turnajovými levely, kde je vašim cílem za 60 vteřin předvést to nejlepší možné i nemožné. Jedou se tři kola a započítávají se vám nejpovedenější dvě. Součet bodů od soudců rozhodne o hodnotě medaile kterou dostanete, případně o opakování dané tratě.

Načítání není nijak dlouhé a jen podtrhuje návykovou hratelnost

Když už je řeč o opakování, stojí za zmínku fakt, že restartování map kvůli drobné chybě hned při rozjezdu bude pro mnohé z vás jistě pravidelně prováděnou akcí. I proto potěší, že načítání není nijak dlouhé a jen podtrhuje návykovou hratelnost. Přesto se neskutečně těším, až se i na konzolích dočkáme SSD disků, protože i ty hloupé tři vteřiny mohou být pro netrpělivého závodníka v největším zápalu boje téměř nekonečné. Ani ostatní technické parametry nezůstaly pozadu, a tak si na všech konzolích užijete plynulou jízdu v 60 snímcích za vteřinu a solidním rozlišení, které se pochopitelně liší podle vašeho zařízení. Potěší i povedená implementace HDR.

POLICE TRUCK

V případě, že k Tony Hawk's Pro Skater 1 + 2 přistupujete jako nováček, je důležité zdůraznit, jak zásadní roli hrál u původních her soundtrack. Začínající i profláknuté punk rockové kapely posbíraly spousty fanoušků právě skrze tyto hry a poslouchat je při jízdě na prkně před dvaceti lety bylo něco, co tehdy strašně posílilo jejich atmosféru. Kvůli nákladným licencím bohužel některé skladby z originálních her chybí a byly nahrazeny jinými.

Musím přiznat, že jsem po rozehrání dostal hodně silnou facku ve chvíli, kdy se po The Vandals nebo Dead Kennedys rozezněla o poznání modernější hudba, na druhou stranu je ve hře možnost stisknutím jednoho tlačítka přepnout na další song a v nastavení volba některé dokonce z playlistu úplně vyřadit. Jako by někdo tušil, že v tomhle je jedna z nejslabších stránek remaku. Body za prozíravost se autorům nedají upřít ani v tomto ohledu.

HAWK FOREVER

Současná hudba ale není jediným moderním přídavkem ve hře. Naštěstí i v ostatních případech lze s klidem prohlásit, že veškeré novinky nejsou nijak rušivé a byly do hry zavedeny s citem. Začněme u výběru postavy. Kromě očekávaných hvězd přibyla i možnost vytvořit si vlastního sportovce. Editor je poměrně detailní, na druhou stranu nepatřím mezi ty, kteří by upřednostnili neznámého jezdce před Tonym Hawkem nebo Elissou Steamer. I s nimi se ale dostanete příležitost při úpravách dostatečně vyřádit, protože za peníze utržené z plnění úkolů ve hře můžete nakupovat záplavy kosmetických úprav od triček po kolečka na skateboard.

Pro pohodlnější hraní doporučuji nejdříve obě hry zběžně prolétnout, posbírat některá vylepšení a těžší úkoly si pošetřit na druhý průchod

Mimo čistě vzhledových věcí mě ale zarazila ještě jedna stránka jezdců. Jedná se o statistiky, které přímo ovlivňují jejich schopnosti jako balancování při jízdě na zábradlí nebo výšku skoku. Za jednu z mála kontroverzí při rozhodnutí spojit dvě hry do jedné, aniž by se mezi nimi muselo v konzoli přepínat, považuji rozmístění žetonů na vylepšování postav mezi všechny tratě. Zatímco normálně byste na konci první hry už měli postavu se všemi atributy na maximu, tady budete ve finále teprve průměrně vybaveni, takže se může stát, že některé delší skoky potřebné pro splnění úkolů jednoduše nebude možné provést bez přesunutí zkušenostních bodů do výšky skoku na úkor něčeho jiného. Ani v tomto případě si ale není moc na co stěžovat, protože dovednosti lze nyní přerozdělovat velice pohodlně i během jízdy. Přestože se ani tady vývojáři nenechali nachytat, doporučuji pro pohodlnější hraní nejdříve obě hry zběžně prolétnout, posbírat některá vylepšení a těžší úkoly si pošetřit na druhý průchod.

Tony Hawk's Pro Skater 1 + 2
i Zdroj: Hrej.cz

Abyste Tony Hawk's Pro Skater 1 + 2 neodložili hned po získání zlatých medailí v posledních turnajích, což může být pro zkušeného hráče záležitostí několika hodin, jsou ve hře přítomny ještě stovky výzev, vázané na konkrétní jezdce. Projít si hru s jinou postavou (a odemykat další) trochu oživí trvanlivost, stejně jako nový režim speedrun, kde můžete v žebříčcích soutěžit v co nejrychlejším splnění všech úkolů na konkrétní mapě. Nechybí ani režim volné jízdy, editor tratí a dokonce přibyl i lokální splitscreen a online multiplayer.

Tony Hawk's Pro Skater 1 + 2
PlayStation PlayStation 5
Xbox Xbox One
Windows PC
Xbox Xbox Series X | S
PlayStation PlayStation 4
Nintendo Switch Switch

Verdikt

Remake Tony Hawk's Pro Skater 1 + 2 je prostě neodolatelným balíčkem. Nabízí spoustu obsahu, skvěle vypadá, výborně se hraje, dobře zní a má co nabídnout nováčkům i veteránům.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama