NHL 21 Recenze NHL 21

NHL 21

Miroslav Václavík

Miroslav Václavík

27. 10. 2020 10:00
Reklama

Není snadné se rok co rok vracet s nenaplněnou touhou po posunu. Krok dál, zásadní změna, vykročení z mustru, jenž nastolilo hned první NHL na dosluhující generaci konzolí. Jistá naděje panovala i před představením NHL 21 – už ale o dost menší než v předchozích letech. Byly ročníky, kdy jsem upřímně doufal. Aktuální stav jde spíš popsat jako postupná rezignace na přání lepších zítřků.

ZA IGNITE PLANEME!

Zase nic. Ani tentokrát jsme se nedočkali přechodu na nový engine Frostbite, jenž další sportovní hry ze střídačky EA pohání už dlouhé roky. Vývojáři se sice snaží vylepšovat herní režimy, kterých je v NHL 21 požehnaně, nic to ale nemění na faktu, že hrajeme ten samý hokej. Ten, co jsme potkali minulý rok, předminulý rok… vlastně každý rok od začátku generace. Nenechte se zmást, rozhodně nejsem jedním z těch, kdo lamentují, že jsou sportovní hry rok od roku stejnější. Například FIFA postupuje tempem, jež se sice někomu nemusí líbit, ale brát se dá. NHL? To nám vystálo důlek do ledu.

Pokud máte v rukou NHL 20, nemusíte se učit prakticky nic nového.

Je zcela evidentní, že vývojářům hra lhostejná není, opačné uvažování je špatnou zkratkou. Musíme dát kredit za postupné vylepšování jednotlivých režimů. Hockey Ultimate Team doznává změn pravidelně, tentokrát dokonce dostal vlastní „podrežim“ HUT Rush, velkého přepracování se dočkala kariéra Be a Pro. Jenže ono to nestačí, i když je většina změn k lepšímu.

Během hraní ze sebe nemůžete setřepat pocit, že prostě hrajete tu samou hru. Pokud máte v rukou NHL 20, nemusíte se učit prakticky nic nového. Animace trochu zjemnily, přibylo pár kliček, ale na mantinely možností EA Vancouver narazil už před pár lety. Nejvíc je vidět stagnace u grafiky – když si srovnáte její úroveň ze sesterských sérií FIFA nebo Madden, případně z konkurenčního NBA 2K, je propast téměř generační.

JAKO DĚCKO V CUKRÁRNĚ

Po prvním spuštění vás zaplaví ohromné množství režimů, to je ostatně asi největší posun od začátku aktuální generace konzolí. Snad nás přechod na nextgen nevypeče stejně, jako posledně, kdy byl první plnohodnotný ročník osekán na úplnou kostru. V NHL 21 najdete World of CHEL, kde se staráte o svého hráče, vylepšujete atributy, oblékáte do extravagantní výstroje, bojujete na rybníku, v malém hokeji nebo ve vytvořeném klubu (hned od prvního týdne je přitom velký problém najít protihráče). Najdete tu i arkádový režim NHL Threes, klasické online sezony, turnaje, tvorbu a řízení týmu, tréninky, nájezdy… Vlastně všechno, co jsme kdy v NHL viděli. Na nedostatek obsahu si nový ročník skutečně nemůže stěžovat. Hlavní roli pak letos opět hrají HUT a kariéra Be a Pro.

Dlouhé roky jel HUT po vlastní ose, a přestože vedle ve FIFA rostl dost možná nejvýdělečnější videoherní režim historie, nenechával se moc inspirovat. To se letos změnilo, do hokejového světa kartiček přibyly Squad Battles a Rivals, jimiž se na trávnících krmíme dlouho. I když došlo k velkému posunu v základním systému, mnoho věcí zůstalo beze změn.

Nejpalčivější je situace na trhu – kde je FIFA přívětivá a motivující, tam NHL strká hokejku pod brusle. Chcete najít kartičku konkrétního hráče? Hodně štěstí, nelze vyhledávat podle jména. Už jste si vytvořili dostatek filtrů, abyste viděli nabídky kýženého hráče? Pokud chcete „koupit teď“, přeji příjemné listování, podle ceny „kup teď“ totiž nově filtrovat nejde. A otevřeli jste zrovna balíček a rádi byste rozprodali nakoupené karty? Chybí možnost podívat se několika kliknutími na cenu, za kolik se ten či onen hráč běžně podívá. Pokud se vám pak nepodařilo karty prodat, nejde je rychle znovu nabídnout – klikejte tak znovu pěkně od začátku. Po pár chvílích se na obchodování vykašlete, to vám garantuji.

V kariéře se objevil ještě RPG systém, který nejenže umožňuje získávat lepší vlastnosti pro samotná hokejová klání, ale řeší i atributy „Diplomat“ a „Šarm“

HUT doplnil režim HUT Rush, který běžné hraní 5 na 5 dost okysličuje. Pravidelně se zde střídá nabídka utkání se speciálními pravidly. Jednou si zahrajete po boku maskota, podruhé si to rozdáte v zápase na jeden gól, potřetí musíte postavit tým z hráčů konkrétních parametrů. Příjemné je i to, že z HUT Rush získáváte odměny do velkého Ultimate Teamu.

BINÁRNÍ PANTOMIMA

Největší proměnou však prošla kariéra jednoho hráče, kde se začalo s přestavbou pěkně od podlahy. Příběh svého svěřence odstartujete buď v zámoří, nebo v Evropě, kde se s týmem dostanete do vyřazovací části Hokejové ligy mistrů. Kanadští vývojáři přitom podniku přičítají o dost větší váhu, než v současnosti má – popisují, jak si týmy vybírají hráče do draftu podle úspěchů na turnaji, jenž si svou slávu teprve získává. Jednou, v budoucnu, možná, nyní jde spíš o mylnou představu vývojářů a zbožné přání organizátorů.

NHL 21
i Zdroj: Hrej.cz

Od samého začátku procházíte příběhem, který vzdáleně připomíná režim Cesta, s nímž přišla FIFA. Ale stejně jako u mnohého jde jen o takové nakročení – filmečky jsou bez dabingu, grafika brání věrnějšímu filmovému podání. Přesto jde o svěží vánek v režimu, jenž se minulý rok nedočkal vůbec žádného zásahu. Pravidelně komunikujete s manažerem, trenérem a reportéry a svými reakcemi tvoříte charakter hráče. Bohužel ani tady jsme se nedočkali vykročení z binárního systému odpovědí, kdy jste buď namachrovaná hvězda, nebo služebná týmu. I tak je ale zábava kariérou procházet a plnit jak cíle okolí, tak trenéra.

OPRAVDU VYLEPŠUJI CHARISMA?

Často k vám ze střídačky sestoupí a nadhodí výzvu, jako třeba vstřelit gól, nebo udržet vedení. Mnohem více se tak vcítíte do svého sportovce, alespoň ve srovnání s tím, když vám dříve v plánech vyskakovaly strohé věty. Systém hodnocení výkonu pak zůstává nezměněný.

V kariéře se objevil ještě RPG systém, který nejenže umožňuje získávat lepší vlastnosti pro samotná hokejová klání, ale řeší i atributy „Diplomat“ a „Šarm“ – ty se hodí jak při komunikaci s ostatními, tak při vyjednávání kontraktů a rolí v týmu. Dalším důležitým ukazatelem se totiž stává i stav financí. Peníze využijete pro zábavu, regeneraci, na charitu nebo na vylepšování vlastností. Neustále jste tak motivovaní hrát co nejlépe a zajišťovat si lepší smlouvu, dokud vás bude bavit hrát hokej.

Tam přitom tkví největší problém NHL 21 – nelze vývojářům upřít snahu. Na pískovišti, které mají dostupné, dokázali vytvořit skvělou hokejovou simulaci. Jenže ze suchého písku hrad nepostavíte. Samotné hraní je tak stejné, jak jen může být. Ročník 21 před vás po stránce hratelnosti nestaví absolutně žádné nové výzvy, pokud jste hráli předchozí NHL, děláte to samé dál. A to jednoduše není dobře, protože sebelepší hokej je za pár let nuda.

SHRNUTÍ

NHL 21 toho přináší relativně dost nového, beze změn však zůstává to nejdůležitější – hokej. Může se nám líbit doladění HUT, mnohým skvěle sedne přepracovaná kariéra, ale ať se snažíte sebevíc, pořád vás v bruslích tlačí fakt, že hrajete stejnou hru. Jako loni, jako předloni, jako od začátku aktuální generace konzolí. Už je to nuda.

NHL 21
Xbox Xbox One
PlayStation PlayStation 4

Verdikt

I když se vývojáři z EA Vancouveru snaží sebevíc, nedokážou se zbavit nálepky chudého příbuzného, který chodí ve stejném oblečení už pátý rok v řadě. Nejvyšší čas vyměnit šatník.

Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama