Kobra 11 Nitro Recenze Cobra 11 - Nitro

Cobra 11 - Nitro

alexpro

alexpro

19. 11. 2006 23:27 3
Reklama

Televizní seriál Kobra 11 se stal ve střední Evropě malým fenoménem. Od uvedení první řady už sice uplynulo deset let, ale seriál stále běží a nezdá se, že by měl v nejbližší době skončit. Určitě to však není tím, že by byl bůhvíjak kvalitní. Na tématicky dosti omezeném prostoru se totiž nedá vystavět kdovíjak složitá zápletka, takže je seriál už řadu let mírně repetitivní. Docela velkému počtu diváků to však vůbec nevadí a právě jim je určena jeho, v pořadí už 3., videoherní adaptace. Tentokrát se o její vývoj postarali tvůrci ze zkušeného týmu Synetic, kteří stojí za dvoudílnou závodní sérií World Racing. Právě proto jsme doufali, že se z Cobra 11 - Nitro vyklube alespoň mírně nadprůměrný titul. Skutečnost nás bohužel zklamala.

Co to má vlastně s Kobrou 11 společného?

Jednoduchá příběhová struktura každého dílu TV seriálu by se dala ve hře krásně použít jako zápletka pro jednotlivé mise. Tvůrci se však z nějakého nám neznámého důvodu rozhodli licenci skoro úplně ignorovat. Ve hře tak neuvidíte žádné animace se známými postavami (ty zde ostatně vůbec nevystupují), úkoly jsou zcela triviální a koncept hry se omezuje na bezpředmětné ježdění z místa na místo. Hlavním herním módem je Kariéra, která má však s pracovním postupem společné pouze to, že se vám v menu zvyšuje hodnost. Dopad na hratelnost je naprosto nulový. Abyste se propracovali až na nejvyšší hodnost, tak musíte splnit několik málo misí, které vás zavedou na dálnice, vesnické silnice i do města. Náplň misí je přitom vskutku primitivní. Někdy je třeba dovést vůz z bodu A do bodu B, pak sešrotovat jakéhosi blázna, jenž ohrožuje provoz na rychlokomunikaci a nechybí ani snaha o co nejopatrnější zastavení bombou naloženého transportéru. Před každou z misí si může vybrat z čtyř dobře odlišených stupňů obtížnosti, které mají vliv na časový limit a výdrž služebního vozu.

Každá z misí je uvedena textovým popiskem, který nemá cenu číst. Mise jsou totiž koncipovány naprosto primitivně. Vyjíždíte ze stanice, ve většině případů na dálnici, kde se řídíte podle, do očí bojících, neonových šipek, které jsou umístěny do míst, kam byste mohli omylem najet. V případě, že tam skutečně vjedete, vrátí vás hra ze několik sekund zpět na dálnici. Volnost je tedy ve hře veškerá žádná. Provoz na dálnici je neskutečně hustý a vzhledem k tomu, že je potřeba jet vážně rychle, tak se musíte naučit všudypřítomným vozům vyhýbat. Ono to však opravdu není těžké, protože stačí najet doprostřed dálnice a míjet auta z obou stran. Nemusíme snad zdůrazňovat, že podobný způsob hraní není zrovna nejzábavnější. Díky bohu, že lze Cobra 11 - Nitro dohrát za slabé tři hodinky - na nejtěžší obtížnost. 

Když se nedaří, tak se prostě nedaří

Solidní fyzikální model, který tvůrci z týmu Synetic nabídli v titulu World Racing 2, se do Cobra 11 - Nitro neprodral a následky toho jsou patrné na každém kroku. Vůz reaguje přehnaně na jakýkoli podnět, což v hustém provozu na dálnici není úplně ideální. Naprosto absurdní je pak model poškození okolních vozů. Stačí do nich lehce narazit a už hoří, nebo rovnou vybuchují.

Přes všechny výše uvedené zápory se však Cobra 11 - Nitro nedá úplně odepsat. Do hry se dostanete za pár sekund a než zjistíte, že děláte pořád jedno a to samé, tak se budete (možná) trošku bavit. Docela dobře je na tom hra i po stránce audiovizuální presentace. Není to sice úplná špička, ale dívat se na to dá a hudba, tvořená několika rockovými motivy, je také poslouchatelná. Příjemná je přítomnost split-screen multiplayeru, který nahrazuje absentující podporu místního, či online multiplayeru.

Celkově vzato mě Cobra 11 – Nitro hodně zklamala. Potenciál, který nabízí seriálová předloha, zůstal zcela nevyužit, stejně jako už několikrát prokázané schopnosti a technologie od tvůrců z týmu Synetic. Především po obsahové stránce jde o šlápnutí vedle. S trochou snahy přitom mohlo jít o docela solidní titul, který by fanoušky seriálu potěšil. Takhle ho však můžeme doporučit jen těm, kteří si seriál Kobra 11 pouští každý den před spaním a ze všeho nejvíce si libují v monotónních závodních titulech, v nichž je vrcholem hratelnosti zapnutí policejního majáčku.

Kobra 11 Nitro
Windows PC

Verdikt

Promarněná šance, která dokáže zabavit maximálně na půl hodinky. Na trhu jsou za stejnou cenu k dispozici nesrovnatelně lepší kousky.

Co se nám líbí a nelíbí?

Grafika, zárodek něčeho, čemu by se při zavření obou očí dalo říkat hratelnost. CZ verze stojí 299 Kč., český dabing Bohdana Tůmy.
Krátké, nudné a obsahově podprůměrné.
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama