Famicom Detective Club Recenze Recenze Famicom Detective Club, dvojité porce výborných detektivek pro Nintendo Switch

Recenze Famicom Detective Club, dvojité porce výborných detektivek pro Nintendo Switch

Martin Synek

Martin Synek

7. 6. 2021 14:15

Seznam kapitol

1. VYPRÁVĚJ 2. ZA HODNĚ PENĚZ...

Před více než třiceti lety vyšla dvojice detektivních adventur / vizuálních novel Famicom Detective Club. Nyní vychází remaky, které by, i díky anglické lokalizaci, mohly být výrazně stravitelnější pro západní hráče. Jak se povedly?

Reklama

Žánr vizuálních románů pro mne byl dlouhou dobu tématem zapovězeným. Přesto, že jsem fanouškem anime v prakticky jakémkoli formátu, tyto hry vnímám spíše jako pohyblivé obrázky s obrovskou spoustou textu, které stojí víc peněz, než jsem ochoten vynaložit. Navíc mnohé z nich nenabízí kromě krásných kreseb prakticky žádnou přidanou hodnotu. Nicméně se mi aktuálně do rukou dostala hned dvojice detektivek, které můj pohled na podobné hry malinko změnil. Jaké tedy jsou příběhy z Famicom Detective Clubu? Inu, čtěte dále. 


MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Doporučená cena: 1449 Kč (pouze digitální distribuce)
Základní herní doba: 11 hodin
Česká lokalizace: Ne, japonský dabing/anglické titulky
Faktor znovuhratelnosti: Nulový
Bude vás bavit: Pokud máte rádi detektivky a anime
Nebude vás bavit: Pokud chcete mít vše ve svých rukou


Na začátek je nutné zmínit, že jde o remaky více než třicet let starých her, které koncem osmdesátých let vyšly na konzoli Famicom (původní, japonskou verzi NESu) a o desetiletí později pak na Super Famicom (SNESu). Výhodou pro mne byl fakt, že jsem s předlohou do kontaktu nikdy nepřišel a neměl jsem ani minimální povědomí o příbězích, které jsem si na plátně obou her náramně užil. Pokud byste se chtěli blíže seznámit s originály a jejich podobou, vězte, že obě hry jsou na první pohled k nepoznání, všechny charaktery i prostředí se ale věrně drží své letité předlohy. 

ŽENY V OHROŽENÍ

První z příběhů nese název The Missing Heir a na ploše zhruba šesti hodin hráče provede příběhem o nevysvětlitelné smrti v jedné důležité a hlavně bohaté rodině, kde samozřejmě klíčovou roli hraje dělení majetku mezi jednotlivé dědice (a spory mezi nimi). Zároveň bude nutné vyřešit, proč se hlavní hrdina probouzí se ztrátou paměti na odlehlém místě a neví zhola nic o tom, co je vlastně zač. Druhou hrou z edice je The Girl Who Stands Behind, která je prequelem a převážně řeší smrt mladé školačky. V jistých místech narazíte i na pár postav známých z první hry, ale jde o kompletně odlišný příběh a částečně i odlišný herní zážitek.

Druhou hru jsem dokázal pokořit za poctivých pět hodin, pokud se tedy mám bavit o celkové herní době obou titulů, dostáváme se na krásných 11 – 12 hodin čistého času. Tvůrci svůj výtvor řadí mezi adventury, osobně bych se ale tohoto označení vyvaroval. Nejen proto, že adventurních prvků je ve hře docela málo, ale hlavně kvůli tomu, že interaktivita Detective Clubu samotného je, jemně řečeno, omezená. Za zápor to však nelze považovat i přes to, že vrcholem adventuření je hledání aktivních prvků na obrazovce za pomocí lupy, nebo kladení otázek a proklikávání se mezi haldou možností, kam dané rozhovory směřovat.

Možností je někdy až zbytečně mnoho…

Na druhou stranu jsem si musel zvykat na to, že možností je někdy až zbytečně mnoho a z rozhovoru či obrazovky se mnohokrát nedostanete dál do té doby, než vyčerpáte všechny předdefinované otázky nebo důkladně neprozkoumáte celé prostředí. Ve valné většině pak jde o vysloveně zbytečné doprovodné průpovídky, které na posun hlavní dějové linky nemají pražádný vliv. Tento jev je patrný hlavně u prvního dílu The Missing Heir, kde se proklikáváním obsahu, mnohdy zbytečného, pomaličku dostáváte k vyvrcholení celého příběhu. 

První
Poslední
Reklama
Reklama

Související články

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama