Equestriad World Tour Recenze Equestriad World Tour

Equestriad World Tour

Aleš Tihlařík

Aleš Tihlařík

31. 12. 2020 11:10 7
Reklama

Jsou tomu skoro přesně dva roky, kdy jsem se u titulu My Little Riding Champion na vlastní kůži přesvědčil, že koňské hry se od dob Java hříček na „hloupých“ telefonech pořádně nikam neposunuly. Nebyl bych to však já, abych se nechal odradit jedním neúspěchem – když mi tedy do redakčního e-mailu přistál pátý e-mail o nové skvělé „free-to-play mobilní hře pro celou rodinu, která přináší nejen zábavné, ale i realistické zobrazení koňských závodů“, nedokázal jsem již déle odolávat a hru jménem Equestriad World Tour na svůj telefon nainstaloval.

A budu k vám naprosto upřímný. Zní to neuvěřitelně, ale věřte mi – i v dnešním světě, ve kterém nás kromě enormního množství srážek vlaků, otrávených řek a zoufalých jednání o státním rozpočtu potkala například světová pandemie, je vydání tohoto titulu jednou z nejsmutnějších událostí roku 2020. Mám pochopení pro špatné hry, na kterých pracují nezkušení lidé. Mám dokonce pochopení i pro dobře udělané pay-to-win mobilní hry, protože nastavit správně mikrotransakční model je velké umění. Ale kombinace špatné hry s vyděračským platebním modelem? Tam už vidím velký špatný – tím spíš, když je hra zaměřena primárně na casual hráče, a to majoritně mladé ženy a děti.

NĚCO TADY SMRDÍ

A přitom to vše začíná poměrně nevinně. Vyberete a pojmenujete si koně, zkusíte první závody… Taková příjemná klasika, která by nenáročné hráče mohla bavit. První pochybnosti o kvalitě hry se však dostavují velmi brzy, a to konkrétně při vstupu do druhého turnaje, kde bohužel zjistíte, že to, co vám hra předvedla v tom prvním, je víceméně všechno, co nabízí.

Celé to zní nádherně logicky, provedení však bohužel pokulhává stejně jako Ange Guardian po kvalifikaci na Velkou pardubickou.

Abyste rozuměli, takový Equestriad turnaj se skládá ze tří disciplín – drezury, vytrvalostního závodu a parkurového skákání. Ve všech třech případech koně ovládáte a určujete jeho rychlost pomocí softwarových tlačítek na obrazovce. Například při drezuře je nutné udržovat požadovanou rychlost a v pravém momentu mačkat akční tlačítko. Kůň sice viditelně žádnou akci neprovádí, ale hra vás za dodržení stanoveného intervalu buď pochválí nebo pokárá. V parkuru a vytrvalostních závodech se pak akční tlačítko mění v tlačítko pro skok, který, jak asi tušíte, je také nutno vykonat v pravý čas. Celé to zní nádherně logicky, provedení však bohužel pokulhává stejně jako Ange Guardian po kvalifikaci na Velkou pardubickou.

ČEKÁNÍ NA GODOTA

Konkrétní problémy zde vyvstávají dva. Prvním je repetitivnost. V každé ze tří disciplín vlastně děláte úplně to samé – činnost ne zcela nepodobnou quick time eventům. Drezura je svým principem alespoň trochu odlišná, ovšem parkur a vytrvalostní závody se liší jenom v tom, že v prvním jmenovaném koně trápíte v miniaturní aréně, kdežto vytrvalostní závody probíhají na delších přírodních tratích. Druhým a možná ještě zásadnějším problémem je hledisko zábavy, kterou jsem bohužel v žádném ze tří typů závodů nenacházel. Vyhodnocení vaší přesnosti je totiž velmi nepřesné a ovládání pro změnu toporné a neresponzivní. Máte tak pocit, že místo agilního a ušlechtilého zvířete mezi překážkami manévrujete s devět měsíců březí dojnicí.

No a jak je v této branži dobrým zvykem, k závodění jsou nutné body energie, které se získávají buď několikahodinovým čekáním, instantní platbou či otupělým zíráním na reklamy. Je mi jasné že i vývojář musí být něčím živ, ale počítejte se mnou: Jeden bod energie se doplňuje 12 minut, za čtyři hodiny čekání tedy získáte možnost účastnit se čtyř turnajů. To je ovšem „zábava“ na asi čtvrt hodiny, kterou dále komplikuje fakt, že kůň k závodění nepotřebuje jen energii, ale i kondici.

Že je to ta samá věc? I vy bláhoví! Už po jednom tříminutovém turnaji musíte koně umýt, učesat, nakrmit nebo mu vyčistit podkovy (překvapivě stačí jedna z uvedených činností), jinak se mu skokově zhorší statistiky. Koňská údržba však není tak jednoduchá, protože všechny nástroje ve hře jsou pouze jednorázové – po jednom použití tedy kupujete nové. V herním obchodě však čeká další „milé“ překvapení, poněvadž jakýkoliv kartáč, žínku či jídlo je nutné kupovat výhradně po třech kusech a čekat na jeho doručení jednu reálnou hodinu. A jestli vám to náhodou přijde zvláštní, tak vězte, že na kosmetická vylepšení samozřejmě čekat nemusíte. Dodávat, že příslušné mikrotransakce vás čekání velice rychle zbaví, snad ani není nutné…

NEMYSLÍŠ? ZAPLATÍŠ!

Zde ale pověstné free-to-play vyděračství ani zdaleka nekončí, Equestriad si totiž ve snaze vylákat z hráčů peníze pomáhá i dalšími zajímavými praktikami. Při prvním absolvování jakéhokoliv turnaje vás kupříkladu nechá celkem jednoduše vyhrát, ale při opětovném vracení se na stejný turnaj najednou soupeříte proti hráčům s řádově lepšími koňmi, jejichž kopyta vás samozřejmě nekompromisně zakopou do země. Nechcete si koupit prémiového koně? Není problém, ale při každém opakování turnaje skončíte nejlépe v polovině pole. A věřte mi, že se na turnaje budete muset vracet velmi často, poněvadž k odemčení nových arén je nutné stávající arény sjet tolikrát, že se do hry budete v kuse vracet týdny. To už je jednodušší pořídit si reálného koně a dostat se na skutečné závody…

Tento názor může být poměrně radikální, ale jestli měli vývojáři čas na implementaci desítek mikrotransakcí, možná si mohli pohlídat i to, aby jim hra fungovala.

Mikrotransakční zlo pak nezachrání ani fádní zbytek hry. Hloupoučké minihry v podobě umývání koní a vydlabávání bordelu z podkov jsou s námi už léta, jiné tituly však myslely alespoň na to, že většina koní má čtyři nohy a čištění podkov by tak mělo logicky probíhat na všech kopytech. Ale v Equestriadu nikoliv, zdejší koně si vždy ušpiní jen pravou zadní podkovu a ostatní čistit nemusíte. Kromě nakupování doplňků pro jezdce a koně se ve hře nedočkáte žádných aktivit navíc, zapomeňte tedy na vyjížďky do přírody, chov, nezávodní úkoly či nedejbože otevřený svět. A to, že místo jakéhokoliv interaktivního tréninku statistiky koní zlepšujete vyhřebelcováním a banánem, je jen dalším z bizarních rozhodnutí vývojářského týmu.

Audiovizuální stránka Equestriadu je akceptovatelná, v pohybu hra na poměry mobilních hříček nevypadá zle. Zamrzí však fádní a opakující se prostředí i děsivé animace (nejen) jezdce. Zpočátku jsem byl pozitivně překvapen hned dvěma komentátory dění, jejich velmi limitovaný repertoár hlášek se však bohužel brzy omrzel. Technickému stavu se pak vzhledem k tomu, že se hra na platformě Android v době recenzování nachází stále ve fázi veřejné beta verze, dá leccos odpustit. Nebudu však zastírat, že jsem se setkal s velkým množstvím kritických chyb – hra na high-endovém telefonu OnePlus 8T zamrzala při každém zapnutí, po týdnu hraní mi úplně přestala počítat skóre v drezuře a ze čtyř možností údržby koně mi v době psaní recenze z nějakého důvodu fungují jen dvě. Znovu připomínám, že je řeč o beta verzi – na druhou stranu se ale bavíme o hře, ve které už teď můžete za základní věci šmahem utratit více než tisícikorunu. Tento názor může být poměrně radikální, ale jestli měli vývojáři čas na implementaci desítek mikrotransakcí, možná si mohli pohlídat i to, aby jim hra fungovala.

ČÍ JE TO CHYBA?

Nejsmutnější na tom všem je, že kdybych se řídil radami v reklamních e-mailech a nepouštěl se do hry jako běžný smrtelník, naskočím do hry jako recenzent s prémiovým účtem a Equestriad World Tour mohu na třech řádcích shrnout jen jako nezáživný slepenec tří miniher, který sice nenadchne, ale na druhou stranu ani neurazí.

Po prožití mikrotransakčního pekla z první ruky však nezbývá než konstatovat, že Equestriad není ani tak koňská hra, jako spíše kupa koňského hnoje. O to děsivější je pohled do uživatelských recenzí na Google Play a Apple App Store, kde se hra pyšní několika tisíci hodnoceními a průměry 4.6, resp. 4 z pěti možných hvězdiček. Člověka pak napadá otázka – nemůžeme si za ty špatné hry nakonec sami?

Equestriad World Tour
iOS iOS
Android Android

Verdikt

Šli jste někdy po polní cestě a omylem stoupli do koních koblih? Tak i to je lepší zážitek než Equestriad World Tour.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama