Zaklínač Článek Zaklínač

Zaklínač

lukvod@seznam.cz

lukvod@seznam.cz

25. 5. 2006 22:55 6
Reklama

Milovníkům fantasy zřejmě polského autora Andrzeje Sapkowského představovat nemusím. Tento populární autor oblíbený jak v rodném Polsku tak v mnoha jiných zemí, včetně té naší, vytvořil výtečné dílo, pětidílný fantasy román Zaklínač. Ten byl dokonce zfilmován, ovšem jak seriál, tak samotný film kvalitou neoplýval a na knižní předlohu nedosahoval ani zdaleka. To by se mohlo změnit, jelikož ve výrobě je už nějaký ten pátek nové RPG od polského týmu Red Studio, patřící pod ochranná křídla CD Projektu.

Stěžejním kamenem je příběh

Sapkowského díla vždy vynikala kvalitním příběhem, stejnak tomu bude i ve hře. Ačkoliv hra nekopíruje žádnou z knih, dočkáme se mnoha známých postav i prostředí. Děj se totiž odehrává pár let po posledních událostech a zemi nečeká příliš dobrá doba. Dle jednoho dávného proroctví věštkyně Ithilinne bude totiž země zničena sněhovou bouří, smrtelným mrazem a vše se promění v led. To se nejeví jako moc příjemná věštba, ovšem, toto není vše, co tíží životy obyvatelů. Dlouhá válka s říší Nilfgaard je sice už určitou dobu ukončena, země zničena a vypálena, ovšem nájemní žoldáci pokračují dále s vražděním a drancováním. Jejich žold totiž nebyl vyplacen a proto utvářejí různé guildy a přivydělávají si touto cestou. Od té doby je země ovládána bezvládím. Díky tomu vzniká nová sekta, která se nazývá Řád planoucí růže. Ten ovládá síly ohně a lidé věří, že dokáží mocí své moci odbourat tragédii v podobě nové doby ledové. Avšak, ani toto ještě není vše. Je vidět, že tvůrci si s příběhem opravdu vyhráli a jako takový bonbónek přidali ještě jednu zhoubu. Jakmile začne slunce pomalu zapadat a jeho paprsky během pár chvil zmizí za zelenými větvemi hustých lesů, začnou se zjevovat noční zrůdy a tvorové, o kterých si všichni mysleli, že jsou pouho pouhými mýty.

Charismatický hrdina

Jak jste se již dočetli v perexu, během hraní se vtělíte do role neohroženého zaklínače Geralta. Ten už na první pohled upoutá svou visáží, které dominují dlouhé bílé vlasy a kočičí oči, poznamená jeho mutací. Všemožné experimenty pomocí kouzelných elixírů, mixů magie a alchymie, z něho poté vytvořili skvělého válečníka majícího nadlidské schopnosti, je silný, mrštný a dokáže si poradit s potvorami, které by smrtelník nezvládnul. Pro zaklínače je lidský protivník nicka. Geralt patří do starodávného bratrstva sloužícího k jediné věci – chránit lid před různými hrozbami, nestvůrami a podobně. Ve hře dostane k dispozici dvojici mečů, přičemž jeden z nich bude stříbrný a druhý ocelový. Jestliže z pochvy vytáhnete stříbrný, buďte si jisti, že jej použijete proti různým zrůdám, čarodějům a podobně. Ocelovým pak o život připravíte normální lidské protivníky.

Řežu, sekám, mlátím, kouzlím

Ještě chvilku zůstaneme u zbraní. Jestliže vám někdo během vašeho dobrodružství zkříží cestu, nebude na programu nic jiného, než pevně sevřít meč a jít si popovídat s nepřítelem tváří v tvář. K tomu by vám měli pomoci tři techniky boje – útočná, obranná a kombinovaná. Každý způsob je něčím ojedinělý a specializuje se na různé druhy a provedení útoků. Výjimkou nebudou ani tolik oblíbená komba, která vyřídí i tužší protivníky bez větších problémů. Kromě svých mečů okusí Geralt i všemocná kouzla a výrobu lektvarů. Těch bude ve hře hned několik, přičemž ze začátku si budeme vystačit s pěticí z nich. Kromě klasických fireballů se můžeme těšit i na telekinezi. I když není zaklínač žádný štamgast, míchat různá pitiva se mu daří velice dobře. Ovšem, následek může být jak k prospěchu, tak i k neprospěchu. Pokud totiž namícháte špatné ingredience a lahvičky, může se postavě při hraní udělat nevolno, bude špatně vidět a následky nebudou zrovínka příjemné.

Boje budou probíhat v reálném čase a jen a jen na vás bude záviset směr a síla úderu. Odpadá tedy bezhlavé klikání myši v domněnce, že jen tak zabijete nepřítele. Hoši z CD Projektu vytvořili vlastní systém boje. Vždy nad nepřítelem se zobrazí jakýsi ukazatel, který, pokud bude oplývat zelenou barvou, váš sek bude mnohem účinnější a drsnější. Vše bude také záviset na jaké úrovni Geralt a bude, a v kterých vlastnostech bude mít nejvíce zkušeností.

Grafický svět na Aurora enginu

Jestliže je vám název nějak povědomí, pak vězte, že se jedná o ten samý engine, který byl použit ve hře Neverwinter Nights. Ovšem, nynější verze je značně modifikovaná, takže zvládá veškeré moderní efekty a je opatřena reálnou fyzikou. O tu se stará licencovaný Karma engine, díky kterému budou veškeré předměty odpovídat skutečnosti. Přidaný je i rag-doll engine, takže ani zde o hadrové panáky nepřijdeme. Jinak zvládá engine poměrně mnoho funkcí a efektů, včetně krásného zobrazování vodní hladiny, světelných odlesků, chybět nebudou ani hrátky světla a stínu. Připraveno je i přes 200 cut-scén, které budou doplňovat příběh a prohlubovat atmosféru. Velkou roli budou mít i NPC postavy rozprostřené po celém herním světě. Ty totiž mají, stejně jako v případě Gothic III, žít svým vlastním životem. S každou osobou se budete moci bez problému bavit, zjišťovat tak nové informace, obchodovat a podobně. Herní svět má tedy opravdu žít.

Slunce zapadá…

A někdy příští rok bchom se hry mohli dočkat na našich mašinách. Zatím vypadá vše slibně, tak proč nedržet palce tvurcům dál. Za zmínku ještě stojí, že vaše rozhodování nebude nijak omezeno. Jestliže dostanete nějaký úkol, bude pouze na vás, jakým způsobem ho provedete. Při plnění různých questů se mohou objevit i nečekané zvraty, takže poté musíte podle svého svědomí rozhodnout o budoucnu. Jelikož ve hře nebude multiplayer, slibují autoři okolo třiceti hodin hraní v hlavní příběhové linii. A pokud se k tomu všemu připočtou i další úkoly, může se celkové hraní vyšplhat ještě o pár desítek hodin. A to už je hodně slušné. Doba je to ještě dlouhá a tak můžete mezitím sledovat náš web a zjišťovat nejnovější informace, které vám budeme bleskurychle servírovat. Bon apetit!

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama