Zahrál jsem si The Lord of the Rings: Gollum. Dojem na mě bohužel neudělal
i Zdroj: Tisková zpráva / Daedelic Entertainment
Preview The Lord of the Rings: Gollum Článek Zahrál jsem si The Lord of the Rings: Gollum. Dojem na mě bohužel neudělal

Zahrál jsem si The Lord of the Rings: Gollum. Dojem na mě bohužel neudělal

Tadeáš Pepř

Tadeáš Pepř

23. 3. 2023 16:00

Seznam kapitol

1. HAMBURSKÝ DENÍČEK 2. S ŘEKOU O ZÁVOD

Při návštěvě hamburských kanceláří studia Daedalic Entertainment jsem dostal možnost vyzkoušet chystaný titul s ikonickým Glumem v hlavní roli. Jak zatím působí?

Reklama
Reklama

Německé studio Daedalic Entertainment v začátcích svého fungování výborně vyšláplo svými příběhovými adventurami a postupem let se vyprofilovalo také jako schopný vydavatelský dům, který dává příležitost talentovaným evropským týmům. Tituly jako Edna & Harvey, Deponia nebo The Pillars of the Earth sice přilákaly fanoušky a sbíraly i celkem pozitivní hodnocení, úplnou díru do světa ale také nikdy neudělaly. Daedalic tedy i po letech stále čekají na vyloženě zlomový úspěch.

Tím mohl a měl být The Lord of the Rings: Gollum. Stealthová příběhová akce založená na extrémně hodnotné značce, kterou v současnosti dojí celá řada (nejen herních) studií na všech polích zábavy. Do karet mu hraje i použití nejmodernějších technologií a zástup silného vydavatele v podobě Naconu. Jenže první trailery hráče úplně nepřesvědčily a postupně došlo k několika odkladům.

Při příležitosti návštěvy studií firmy v severoněmeckém Hamburku jsme dostali exkluzivní možnost vyzkoušet aktuální podobu hry pěkně naostro. A… inu, čtěte dál.

PUTOVNÍ ZÁLEŽITOST

K dispozici jsme měli dvě oddělené sekce z různých fázích příběhu. Jedna měla více demonstrovat základní hratelnostní prvky stealthu a pohybu po světě, ta druhá zase metody vyprávění a hádanek. V obou případech šlo o kapitolky tak trochu vytržené z vyprávění jako takového.

Souvisí s tím i velmi propracovaný design lokací, které na hráče dýchají hutnou atmosférou

Začněme tedy na pozitivní vlně. Co se autorům rozhodně upřít nedá je absolutní oddanost předloze. Při hraní nám na záda dýchal jeden z expertů na tolkienovský svět a tvůrci sami avizují, že opravdu pedantsky dbají na to, aby všechno dění na obrazovce odpovídalo knižní předloze, přičemž se poměrně ostře vymezují třeba proti nedávnému seriálu od Amazonu. Asi se sluší dodat, že rozhodně nepatřím k největším fanouškům značky, naopak mě Středozemě nechává úplně chladným. Vášeň Daedelic k dokonalému zpracování světa je ale až nakažlivá.

Ostatně je to bohužel jedna z mála věcí, o které se zatím můžou stoprocentně opřít. Souvisí s tím i velmi propracovaný design lokací, které na hráče dýchají hutnou atmosférou a jsou nacpané předměty odkazujícími na historii univerza. Samotný příběh z útržků také působí minimálně zajímavě a vyhýbá se běžným, hodně opotřebovaným klišé. Asi můžu naznačit, že se dvojcharakter Gluma/Sméagola v příběhu při putování do Mordoru potácí z jedné prekérky do druhé a neustále mu škodí ta či ona strana konfliktu. 

Zahrál jsem si The Lord of the Rings: Gollum. Dojem na mě bohužel neudělal
i Zdroj: Tisková zpráva / Daedalic Entertainment

Jsem si jistý, že pro hardcore fanoušky světa Pána prstenů půjde minimálně z tohoto hlediska o velmi atraktivní záležitost plnou pomrknutí a citlivě zpracovaných detailů. Hra také zatím slibuje solidní výpravnost a pestrou nabídku více či méně známých regionů světa, což potěší virtuální cestovatele.

Problém je v tom, že ostatní aspekty hry už zdaleka tak přesvědčivé nebyly. Na první pohled vás do očí udeří technické zpracování. The Lord of the Rings: Gollum je jednou z vůbec prvních oznámených her běžících na Unreal Enginu 5, který slibuje nevídané grafické orgie, na hře to ale bohužel absolutně není znát. Ve stejných kancelářích jsme viděli i hry běžící na obyčejném Unity, které působily dojmem, že jsou o několik generací napřed. Nevábné je snad všechno, od modelů postav přes animace, detaily, ostrost textur, částicové efekty až po opravdu slabou mimiku postav a kvalitu cutscén. Hlavně v těch to hodně kontrastuje třeba s naprosto výborným dabingem a obecně výrazně kvalitnějším sound designem, graficky ale prostě Gollum vypadá jako hra z generace konzolí Xbox 360 a PlayStation 3. Ucházející je snad jenom nasvícení scén a obecně práce s barvami, která doplňuje jinak zdařilé zpracování prostředí.

Zahrál jsem si The Lord of the Rings: Gollum. Dojem na mě bohužel neudělal
i Zdroj: Tisková zpráva / Daedelic Entertainment

Pozor, to však nesmíme zaměňovat s level designem. Tady totiž tkví druhý závažný problém Glumova dobrodružství. I z hlediska designu a hratelnosti totiž hra působí notně zastarale. Avizovaný stealth je vyloženě primitivní a opírá se jen o obyčejné schovávání za překážky, házení kamínku pro odlákání nepřítele a následné probíhání vysokou trávou. Ta je navíc položena tak přírodně nelogicky, že skutečně působí jako cestička určená vyloženě jen pro pohodlí hráče. Většinu času jsem navíc strávil lezením, které sice není špatné, ale zábavnější a elegantnější parkour už desítky let umí hry od Ubisoftu nebo Crystal Dynamics. Kostrbaté je i ovládání, které má velmi zvláštní responzivitu, není moc přesné a Glum kvůli němu často mizí kdesi v hlubinách. Výsledkem jsou komické momenty související s umělými bariérami světa, kdy se postava neumí vydrápat z vody na nizoučký břeh, jindy se vám ale povede proskotačit lokací dost možná jinak, než designéři zamýšleli.

Nechci tvrdit, že na mě The Lord of the Rings: Gollum působil jako nudná hra. Své světlé stránky má i z tohoto hlediska. Povedená mi přišla jedna z komplikovanějších hádanek a líbí se mi i větvení cest, které přece jen zlepšuje pocit z designu úrovní. Navíc ještě jednou vypíchnu umělecké zpracování okolního světa, které umožňuje příjemné kochačky v majestátních lesích s obřími vodopády. To ale nejsou prvky, na kterých může úspěšně stát několikahodinové herní dobrodružství, obzvlášť pokud má více sázet na plížení a obcházení nepřátel.

Vývojářský deníček prozrazuje, jak vznikal příběh The Lord of the Rings: Gollum
i Zdroj: Daedalic Entertainment

Vývojářský deníček prozrazuje, jak vznikal příběh The Lord of the Rings: Gollum

Minulý týden se objevil trailer, jenž se věnoval příběhu The Lord of the Rings: Gollum. Navazující video napovídá, jak…

13. 3. 2023 10:40

Nedokážu moc hodnotit ani na papíře zajímavý systém rozpolcené osobnosti hlavního hrdiny. Ten umožňuje v konkrétních momentech ovlivňovat, zda se děj bude posouvat spíše po chuti Gluma nebo Sméagola pomocí jednoduchého zvýrazňování argumentů. Jaký to bude mít význam z dlouhodobějšího hlediska ale samozřejmě posoudit nedokážu, protože jsme dostali přístup jen k jedné takové volbě.

ZRAKEM K MORDORU

The Lord of the Rings: Gollum a priori neodsuzuji. O nějaké atraktivitě nad rámec velmi pečlivé adaptace předlohy a světa Pána prstenů mě ale bohužel autoři nepřesvědčili. Lze argumentovat tím, že šlo o ranou verzi hry, která se bude ještě hodně měnit. Na druhou stranu by ale mělo k vydání dojít snad během léta nebo na začátku podzimu, což znamená, že na nějaké významnější dotahování a ladění už moc času nezbývá, představa nějaké zásadní revoluce je pro mě až příliš optimistická. Gollum na mě tedy zatím působí spíše dojmem fajn jednohubky pro Game Pass, než univerzálního komerčního hitu.

Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama