Záchodový zvon nebo prkno s paletou. Takhle vznikala magie zvukových efektů v God of War Ragnarök
i Zdroj: Sony
God of War Ragnarök Novinka Záchodový zvon nebo prkno s paletou. Takhle vznikala magie zvukových efektů v God of War Ragnarök

Záchodový zvon nebo prkno s paletou. Takhle vznikala magie zvukových efektů v God of War Ragnarök

Tadeáš Pepř

Tadeáš Pepř

30. 3. 2023 13:39

Jedním z nejvíce fascinujících oborů filmové tvorby je ruchařina, tedy účelová výroba zvukových efektů. Bez té se ale pochopitelně neobejde ani vysokorozpočtový herní vývoj. Magazín Wired na svém youtubovém kanálu zveřejnil video zachycující výrobu zvuků a pazvuků pro God of War Ragnarök.

Reklama

  • Fascinující video ukazuje, jak se dělaly zvukové efekty pro God of War Ragnarök
  • Umělci umí kreativně využívat materiály i prostředí

Proces přibližuje talentovaná umělkyně Joanna Fang pracující pro PlayStation Studios. Ta ve videu představuje zvukové studio doslova po okraj naplněné kulisami a nástroji pro vytváření různých typů zvuků. Na příkladu filmové scény Fang vysvětluje, jak různé kombinace materiálů a prostředí ovlivňují texturu zvuku a s tím související atmosféru scény, což u identického záběru může evokovat různé žánrové naladění.

Nejzajímavější je ale samozřejmě samotné vytváření zvuků. Klepání kopyt koně napodobují tvůrci obyčejnými záchodovými zvony. Tření indickým parašutistickým nožem a momentovým klíčem o sebe zase vyluzuje zvuk podobný cvakání útočné pušky za běhu. Další zvuky pohybů vytváří žmoulání kožených bund, brnkání prknem o paletu nebo rozmačkáním melounů. Řadu scén je ale potřeba vytvořit pomocí autentických nástrojů jako jsou boty, meče, luky, brnění nebo dveře automobilů. 

Praskání kostí? Pár sušených těstovin rozlámaných v pouzdře na pistoli. V oboru uměleckého zvuku prostě musíte umět improvizovat.

Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama