zabili-psika-aibo-sbohem-robote-budes-chybet
Článek Zabili psíka AIBO! Sbohem robote, budeš chybět

Zabili psíka AIBO! Sbohem robote, budeš chybět

Ondřej Grym

Ondřej Grym

1. 2. 2006 23:22
Reklama

Na psíka AIBO a jeho další zase o kousínek inteligentnější varianty jsem se v koutku duše skrytě těšil, penízky do pokladničky přitom odkládaje. Uspořenou sumičku však na psa s několika mikročipy místo mozku těžko kdy vydám – AIBO je už de facto mrtvý produkt. Piplán japonskýma ručičkama téměř sedm let se už žádných dalších technologických fines nedočká. Nastal čas zamáčknout slzu a pogratulovat skoro 150 tisícům lidí, kteří si jej za šest let jeho prodeje stačili koupit, k vlastnictví nevšedního výrobku. AIBO si však do technologické rakve nelehne sám. Poskládá se vedle něj i humanoidní robůtek QRIO. Spolu s nimi možná i hezká řádka Japonců, kteří nejspíše přišli o slušný job. Sony se holt nedaří, lidi její výrobky prostě nekupují, že by za tím vězela jejich vysoká cena?!

Zabili psíka AIBO! Sbohem robote, budeš chybět
i Zdroj: Hrej.cz

A co vlastně takový AIBO a QRIO uměli? Psík s mozkem velkým jako 64bitový RISC procesor a pamětí rovnou 64MB RAM už byl chytrý pomalu jako psí batole. Namísto na podlahu si ale po přibližně jedné a půl hodině chodil odskočit na nabíječku. Sem tam přehrál vybranou MP3 a kouknul do Outlooku. Díky zabudované kamerce rozpoznal několik obličejů, občas něco i vyfotil a přes bezdrát zaslal do počítače. Pes už taky zvládal nahlas předčítat a dokonce i aktualizovat váš blog předem zvoleným textem... Že čtyřnožec rozuměl více než 1000 anglických slov a štěkal přibližně stem dodávám jen na okraj. Ani cenově na tom nebyl kovový mazel nijak zle – Sony za něj a stále ještě za kusy, které se jí válejí na skladě, požaduje 1999 dolarů. S přihlédnutím k tomu, že AIBO doma nebude pouštět chlupy, vylučovat a ohryzávat nábytek, za pár let neumře jako běžný hafan, nic nesežere ani nevypije a nezastoná, se časem jeho nákupka dostává pod úroveň normálního štěka, čímž se z koupě psa AIBO rázem stává koupě výhodná.

Zabili psíka AIBO! Sbohem robote, budeš chybět
i Zdroj: Hrej.cz

QRIO je, či spíše byl, jiným kusem železa než AIBO. Humanoidní mašinka, která s téměř 60 centimetry sahala lidem někam nad kolena, se loni v prosinci představila v jednom z japonských obchodních komplexů jménem Ginzo. Přístroj tehdy lehce na kloubovitých nožkách přitancoval a do sálu zahlaholil čistou japonštinou „jsem Sony QRIO. Nechte mě předvést svou novou kameru (QRIO měl kamery tři) a vylepšené ruce“. Když se následně QRIOvi podařilo povšimnout si zamávání mladé Japonky, která jako všichni ostatní asijští podivíni bez pokročilé techniky prostě žít neumí, přičemž se na ni otočil a snad i zamrkal, byl jím přihlížející dav doslova nadšen. QRIO samozřejmě zvládal podobné zázraky jako AIBO. Zatímco však pes už nedokázal stavět na sebe kostky nebo je dokonce rozlišovat podle rozměrů a barev současně, QRIOvi to nedělalo žádný problém. V Ginze si tak postavil pár kostičkových komínků, poté si neodpustil malý oslavný taneček. Jeho nové vzorky se měly v technologických centrech Sony objevit v průběhu března, o prodeji finálních kousků tehdy firma ještě nemluvila a bohužel už k tomu ani nedojde…

Asimo a Emiew zatím přežívají

Zabili psíka AIBO! Sbohem robote, budeš chybět
i Zdroj: Hrej.cz

Asimo – humanoid automobilky Honda, se drží svého umělého života jako klíště, a protože se o pozastavení jeho vývoje ani v náznacích neuvažuje, je možné, že jej jednou ve svých domácnostech i přivítáme. Tento umělý chlapík je dnes schopen vykonávat jednodušší kancelářské práce (asistentky, bojte se!), nosit občerstvení a zdravit návštěvníky. Robot je také mnohem pohyblivější než dříve – už se dokonce naučil i běhat a tlačit vozík o váze až 11 kilogramů. Stroj s výškou téměř 1,2 metru vybavila Honda množstvím senzorů, díky nimž umí Asimo odlišovat jednotlivé osoby, nevrážet do nich a jeho kompjůtrový mozek je dokáže také pozdravit. Ještě v prosinci roku 2004 si to robot rázoval rychlostí maximálně tří kilometrů v hodině, dnes už sprintuje dvakrát rychleji. Honda se s ASIMem vytáhne nejprve ve svém závodu poblíž Tokia, kde jím pravděpodobně nahradí „zbytečný“ personál. Šikulu si tak v dohledné době nekoupíme, automobilka jej však bude za úplatu pronajímat. Na kolik takováto švanda v roce 2006 vyjde Honda zatím nesdělila.

Zabili psíka AIBO! Sbohem robote, budeš chybět
i Zdroj: Hrej.cz

Rychlonožka nebo přesněji rychlokolka Emiew už tak pohledný produkt, jako je Asimo či byl QRIO, není. Dílo japonské Hitachi je 1,3m vysoké. Robot díky kolečkům namísto nohou urazí za hodinu kolem šesti kilometrů. Jedná se však o poněkud těžkotonážní výrobek – Emiew totiž váží 70 kilo. Řídícím centrem robota je postarší čip Intel Pentium III a dva pomocné SH-4 čipy, které se starají o pohyb přístroje. Další DSP procesor slouží k rozpoznávání hlasových povelů.

Pár robo-čísel

Závěrem roku by se mělo po světě prohánět kolem 2,5 miliónů robotů určených k zábavě. Statistiky však pocházejí z loňského roku, kdy ještě nebylo známo, že Sony sestřelí kus své robotické divize. Nicméně stále platí, že v současnosti je mezi lidmi kovových mašinek určených ke hraní 10x až 12x méně. Počátek roku 2008 však bude už z hlediska robotiky veselejší a pestřejší – údajně se totiž dočkáme i prvních umělých hospodyněk, které budou podle organizace International Federation of Robotics součástí ucelené 4,1 miliónové rodiny kybernetických mozků v našich domovech.

Autor je redaktorem Novinky.cz, on-line magazinu deníku PRÁVO a portálu Seznam.cz
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama