Za nedostatek hardwaru může i stagnace výroby čipu, který stojí pár korun
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka Za nedostatek hardwaru může i stagnace výroby čipu, který stojí pár korun

Za nedostatek hardwaru může i stagnace výroby čipu, který stojí pár korun

Tadeáš Pepř

Tadeáš Pepř

6. 4. 2021 09:44

Čekáte na svůj dlouho objednaný PlayStation 5, Xbox Series nebo výkonný herní hardware? Nebo automobil nabitý elektronikou, případně chytrou ledničku? Pokud ano, zřejmě už tušíte, že současnou produkci jakýchkoliv výrobků používajících elektronické součásti notně brzdí nedostatek mikročipů. Za něj může celá řada faktorů, jedním z viníků situace jsou například jednoduché čipy, které stojí jen pár korun. S informací přišel server Bloomberg.

Reklama

  • Výrobci se potýkají s kritickým nedostatkem primitivních displejových čipů za pár korun
  • Za nedostatkem stojí přírodní katastrofy, obří zájem o chytrá zařízení i moderní snaha implementovat displeje úplně všude
  • Továrny produkující tyto čipy jedou na sto procent a nevyplatí se jim zvyšovat kapacity

Konkrétně hovoříme o takzvaném display driveru, jednoduchém integrovaném obvodu, který zprostředkovává komunikaci mezi zařízením a displejem. Jeho výroba není kdovíjak náročná a už vůbec ne drahá. Čipů je ale obrovský nedostatek, výrobci hardwaru tak musí o každou dodávku bojovat, jejich ceny se šponují a výsledkem je nedostatek prakticky jakýchkoliv výrobků, které nějakým způsobem souvisí s displeji. Problémy se tak dotýkají hráčů, řidičů, ale v zásadě i jakéhokoliv člověka. Display drivery jsou totiž klíčovou součástí mobilních telefonů.

Proč k tomuto nedostatku dochází? Na vině je hned několik souvisejících problémů. Bloomberg zmiňuje například ty, které člověk tak úplně neovlivní. Tvrdé mrazy v Texasu, které paralyzovaly výrobu ve Spojených státech, nebo požár továrny v Japonsku zasadily produkci tvrdý políček a další výrobci tvrdí, že nedokáží poptávku pokrýt ani v momentě, kdy jejich továrny jedou na sto procent kapacity.

Analytici i výrobci předpokládali, že v době krize budou zákazníci šetřit a nakupovat jen opatrně, zájem o chytrá zařízení ale vytrvale stoupal.

Stacy Rasgon z analytické agentury Bernstein Research ale upozorňuje na to, že došlo i ke klíčovému nepochopení chování obyvatelstva v koronavirové krizi. Analytici i výrobci předpokládali, že v době krize budou zákazníci šetřit a nakupovat jen opatrně, zájem o chytrá zařízení ale vytrvale stoupal. Lidé potřebovali nové notebooky, monitory, tablety, telefony pro práci a studium, nebo herní konzole, televize a hardware pro krácení volného času. 

Do situace zároveň promluvily moderní trendy “obrazovkování” všeho možného i nemožného. Lidé trvale uzavření doma nakupují nové spotřebiče, vedle ledniček a troub mixéry, kávovary a tak podobně. Dle současných trendů jsou i tyto předměty osazeny displeji, které mají usnadnit jejich používání. Poptávka tak narůstá naprosto enormně.

Jordan Wu, zakladatel firmy Himax Technologies Co., giganta ve výrobě zmíněných čipů, navíc zmiňuje další výraznou překážku. Display drivery jsou poměrně primitivní obvody a využívají výrazně jednodušší architekturu, než současné nejmodernější mikročipy. Na výrobních linkách se tedy používají velice zastaralý výrobní proces, dle Bloombergu až “několik generací” pozadu. Tyto linky jedou na plný výkon a další už nikdo nevyrábí ani nekupuje, protože se to jejich provozovatelům nevyplatí. Výrobní proces je optimalizovaný do posledního pinu tak, aby byl maximálně výhodný a jednotlivé čipy skutečně stály zhruba jeden dolar.

Hodnoty akcií výrobců display driverů rostou. Zdroj: Bloomberg
i Zdroj: Hrej.cz
Hodnoty akcií výrobců display driverů rostou. Zdroj: Bloomberg

Wu vysvětluje, že čipy pouze navrhuje a o jejich výrobu následně zadává továrnám. Ty odmítají investovat do další produkce a pravidelné zásoby jsou tak pevně omezené.

Na nedostatek čipů doplácí především automobilový průmysl. Ten prošel během koronaviru poměrně turbulentním vývojem, původní nezájem zákazníků se ale rychle překlopil v poměrně vysokou poptávku po vozidlech. Především ve Spojených státech chtějí obyvatelé utéct ze svých domů, ideálně bez použití nehygienické hromadné dopravy. Výroba dnešních aut je ale na čipech naprosto kriticky závislá. 

Automobilový průmysl bezprostředně po vypuknutí pandemie výrobu značně omezil a od dosavadních dodavatelů čipů přestal odebírat součástky. Po nastartování výroby jsou ale automobilky automaticky zařazeny na úplný chvost fronty zájemců. Továrny mezitím nestíhají uspokojovat zájem ostatních výrobců.

Jde o značně komplexní problém a zůstává otázkou, zda se z něj v blízké době bude průmysl schopen vzpamatovat. Až budete zoufale lomit rukama nad nabídkou obchodů s počítači, spotřebiči nebo automobilek, vzpomeňte si, že za situací stojí i čip za dolar, sníh v Texasu nebo šetřivost továren.

Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama