Z Ubisoftu prý odchází nebezpečné množství zaměstnanců, ti stávající hovoří o “velkém exodu”
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka Z Ubisoftu prý odchází nebezpečné množství zaměstnanců, ti stávající hovoří o “velkém exodu”

Z Ubisoftu prý odchází nebezpečné množství zaměstnanců, ti stávající hovoří o “velkém exodu”

Tadeáš Pepř

Tadeáš Pepř

21. 12. 2021 11:25 1

Dle zpravodajského webu Axios dochází ve společnosti Ubisoft k narůstajícím problémům s hromadným odchodem zaměstnanců. Průmysl jako takový prý zažívá velkou vlnu rezignací pracovníků, v případě Ubisoftu je ale tato vlna drtivá.

Reklama

  • Z Ubisoftu prý odchází alarmující množství zaměstnanců
  • Dle informací magazínu Axios to ohrožuje vývoj
  • Odchozí nejsou spokojení s platy, atmosférou ve firmě, způsobem vedení i kreativní vizí
  • V Ubisoftu také stále doznívá kauza MeToo
  • V Kanadě je navíc obří konkurence firem s lepšími pracovními nabídkami
  • Některé dílčí zlepšení ale přišly

Axios uvádí, že Ubisoft po celém světě zaměstnává zhruba 20 tisíc tvůrců, někteří z nich ale tvrdí, že v současnosti do mailových schránek chodí takové množství rozlučkových zpráv, jaké nikdy předtím nezažili. A jde i o autory z řad těch nejdůležitějších vývojářů.

Od dokončení projektu Far Cry 6 prý odešla zhruba pětina tvůrců z 25 prvních uvedených v titulcích hry (Far Cry 6 vyšlo v říjnu). Od vydání Assassin’s Creed Valhalla na konci loňského roku už studio přišlo o 12 tvůrců z prvních padesáti uvedených v titulcích hry. Takové zaměstnance Axios označuje za špičkové vývojáře. K odchodům ale samozřejmě dochází i na střední a nižší úrovni, kde je velká cirkulace nových jmen přece jen výrazně běžnější. Jen v kanadských studiích v Torontu a Montrealu mělo během posledního půl roku ubýt 60 vývojářů.

Nově představenou NFT platformu Quartz kritizují i zaměstnanci Ubisoftu
i Zdroj: Hrej.cz

Nově představenou NFT platformu Quartz kritizují i zaměstnanci Ubisoftu

Představení blockchainové platformy Quartz se nesetkalo s velkým pochopením. Negativní ohlasy jako nemilosrdná lavina…

16. 12. 2021 08:00
4

To má zároveň dopad i na vývoj samotný. Axios prý dva vývojáři sdělili, že odchody zpomalují nebo přímo zastavují vývoj některých projektů. Jiný byl zase najat proto, aby vyřešil velmi specifický problém ve hře. Ve studiu totiž už nezbyl nikdo, kdo by rozuměl konkrétnímu problematickému systému.

Za odchody dle rozhovorů se současnými i bývalými zaměstnanci Ubisoftu může celá řada faktorů. Problémem jsou nízké platy, nedostatek kariérního růstu, špatné kreativní vedení projektů i stále trvající pachuť skandálu se sexuálním obtěžováním, který dle mnohých Ubisoft nevyřešil dostatečně transparentně a rázně. Axios zmiňuje, že je Ubisoft nyní cíl konkurenčních personálních oddělení, především v oblasti Montrealu, kde celá řada konkurenčních společností doslova kvete. Ti tak můžou nespokojené zaměstnance ve firmě lákat na ohromující kontrakty. Jeden z programátorů si prý přechodem ke konkurenci přišel na trojnásobný plat. Vývojáři přitom často na svá léta ve firmě vzpomínají v dobrém, poslední zhruba rok a půl ale označují za zlomový a nedokážou se přes něj přenést.

Problémem zůstává zmíněná kauza spojená se sexuálním obtěžováním a hnutím #MeToo

Dle dat sdílených Ubisoftem se takzvaná míra odchodu pohybuje kolem 12 %. To je stále méně než v Activisionu (16 %) a Ubisoft sám tvrdí, že jen od dubna najal 2600 nových zaměstnanců, takže je tato statistika celkem odpovídající současnému trendu průmyslu. Na druhou stranu konkurenční giganti, Axios zmiňuje EA, Take-Two a Epic Games, si vedou výrazně lépe s mírou odchodu ve výši 9, respektive 8 a 7 procentních bodů. V předchozích dvou letech navíc vždy Ubisoft najal téměř dvakrát více zaměstnanců než letos.

Problémem zůstává zmíněná kauza spojená se sexuálním obtěžováním a hnutím #MeToo. Dle jednoho z pracovníků není diskriminace nebo přímo šikana na pracovišti pro většinu lidí tím klíčovým faktorem, jen jedním z těch důležitých. Pro ženy a nebělochy ale ano. Vedení firmy navíc prý na zlepšení atmosféry dále nepracuje. Všechny angažované, kteří se o ní snaží, žádají o to, aby “se už posunuli dále” a “hleděli vstříc budoucnosti”.

Místní úřady vyšetřují Ubisoft Singapore kvůli údajnému sexuálnímu zneužívání na pracovišti
i Zdroj: Hrej.cz

Místní úřady vyšetřují Ubisoft Singapore kvůli údajnému sexuálnímu zneužívání na pracovišti

V kontextu současného dění v řadě studií po celém světě přichází další vyšetřování související s obviněními ze sexuálního…

17. 8. 2021 18:24

Alespoň částečně se ale situace lepší. Dle všeho Ubisoft zvýšil svým kanadským zaměstnancům hromadně plat, což atmosféru ve firmě zlepšilo. Navíc tento krok dle šéfky personálního oddělení Ubisoftu Aniky Grant podnítil vývojáře v konkurenčních studiích k tomu, aby také žádali o zvýšení platů. Vedle toho Ubisoft tvrdí, že v nedávném dotazníku spokojenosti mezi zaměstnanci vyšla firma se skóre 74, což odpovídá průměru v průmyslu.

Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama