Z Madden NFL 23 zmizí oslava napodobující resuscitaci, protože skutečný sportovec utrpěl zástavu srdce
i Zdroj: EA Sports
Madden NFL 23 Novinka Z Madden NFL 23 zmizí oslava napodobující resuscitaci, protože skutečný sportovec utrpěl zástavu srdce

Z Madden NFL 23 zmizí oslava napodobující resuscitaci, protože skutečný sportovec utrpěl zástavu srdce

Tadeáš Pepř

Tadeáš Pepř

11. 1. 2023 11:54

Studio EA Sports avizuje, že v další aktualizaci odstraní ze sportovního titulu Madden NFL 23 oslavu touchdownu napodobující masáž srdce. Reaguje tak na skutečný případ zástavy srdce Damara Hamlina, hráče Buffalo Bills, kterou utrpěl během zápasu na začátku ledna. I přes původně kritický stav je v pořádku a těší se na propuštění domů. Studio ale nyní oslavu považuje za necitlivou.

Reklama
Reklama

  • V návaznosti na zástavu srdce Damara Hamlina odstraní EA Sports z letošního Maddenu oslavu napodobující resuscitaci

Oslavy touchdownu se podobně jako gólové oslavy v normálním fotbale pohybují od obyčejného plácání, objímání a prstů vztyčených k nebi až po divoké choreografie skupin hráčů. Virtuální americký fotbal od EA tak například nabízí oslavu, v rámci které se dva spoluhráči snaží masáží srdce a použitím defibrilátoru přivést k životu skórující hvězdu. Oslava se ve hře objevila zhruba před třemi lety. Podobné se navíc objevily i ve skutečné NFL. Nyní ale získala velmi hořkou souvislost.

Během zápasu mezi Buffalo Bills a Cincinnati Bengals 2. ledna totiž Hamlin, safety prvního zmíněného týmu, zkolaboval po obranném zákroku. Přímo na hřišti jej musela resuscitovat jednotka zdravotníků (mimo jiné masáží srdce a defibrilátorem) a byl převezen do nemocnice. Rychle vyšlo najevo, že utrpěl zástavu srdce a prvních několik dnů byl údajně jeho stav kritický. Nyní je dle dostupných informací v pořádku a blíží se propuštění domů. Incident ale fanoušky i zástupce ligy pořádně vyděsil.

Na sociálních sítích se okamžitě začaly objevovat námitky, že by měla být oslava ze hry odstraněna (viz video výše), což nyní studio potvrdilo. Nejde o první gesto odstraněné ze sportovních her EA. S ročníkem FIFA 21 třeba ze série zmizela oslava “pššt” s prstem před ústy. Měla totiž silně negativní pověst, protože byla používána pro vysmívání soupeři. 

Ze série také občas zmizely ikonické oslavy jednotlivých hráčů, pokud je hvězdy přestaly používat ve skutečném životě (případ Dele Alliho, tehdy ještě z Tottenhamu, a jeho OK gesta ). Kolem ročníku 16 byla ze hry odstraněna kontroverzní animace “Stříkání vody”, která působila spíše jako symbol střelby z automatické zbraně.

Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama