Z digitálních obchodů zmizela většina starších ročníků Formule 1 od Codemasters
i Zdroj: Codemasters / Steam
F1 2013 Novinka Z digitálních obchodů zmizela většina starších ročníků Formule 1 od Codemasters

Z digitálních obchodů zmizela většina starších ročníků Formule 1 od Codemasters

Tadeáš Pepř

Tadeáš Pepř

14. 3. 2022 13:06

Zatímco se na fanoušky okruhového závodění chystají hned dva tituly s oficiální licencí Formule 1, vedle každoročních závodů od studia Codemasters i strategický F1 Manager 22 od Frontier Developments, nabídka starších titulů slábne. Právě zmíněná série klasických závodů totiž v digitální distribuci přišla o celou řadu ročníků.

Reklama

  • Ze Steamu, PS Store a prakticky i Microsoft Store zmizely starší ročníky F1 od Codemasters
  • Konkrétně jde o ročníky 2012 až 2018
  • F1 2019 je dostupné jen na Steamu nebo v EA Play
  • Důvod oficiálně neznáme, spekuluje se o problémech s licencemi

Uživatelé fóra NeoGAF si všimli, že z nabídky Steamu a PlayStation Store zmizely ročníky F1 2012 až 2018, společně s cartoonovou arkádou F1 Race Stars. O něco komplikovanější je situace na konzolích Xbox, kde lze vyzkoušet bezplatné demoverze ročníků 2016 a 2017. Na konzolích je každopádně nejstarším regulérním dílem ten s číslem 2020, hráči na Steamu se mohou podívat ještě o rok dále do minulosti.

Proč k odstraněním došlo? Studio Codemasters ani jeho nový majitel, vydavatelství EA, situaci neokomentovalo. Spekulace komunity ale hovoří právě o tom, že možná chce vydavatelství motivovat k využití předplatného EA Play, kde se aktuálnější ročníky závodů nacházejí. O něco uvěřitelnější jsou pak argumenty, že za odstraněním mohou stát i smlouvy a licence. Kromě samotné licence závodního šampionátu se ke hře samozřejmě váže celá řada dalších smluv včetně reklam a sponzorů.

Magazín Alt/char dokonce uvádí, že za odstraněním stojí právě rozhodnutí přestat obnovovat licenci pro dané ročníky, které je nutné platit zvlášť. EA se prý rozhodlo přestat organizaci FIA doplácet za starší díly, i když už je licence logicky levnější, než v případě aktuálních sezón. Web ale toto tvrzení nepodkládá žádným důvěryhodným zdrojem nebo důkazem, uvádíme ho tedy spíše pro zajímavost.

Letošní F1 bude podporovat cross-play, avšak dojde k odstranění příběhového režimu, tvrdí insider. Nový režim F1 LIFE má být o sbírání luxusních předmětů
i Zdroj: Hrej.cz

Letošní F1 bude podporovat cross-play, avšak dojde k odstranění příběhového režimu, tvrdí insider. Nový režim F1 LIFE má být o sbírání luxusních předmětů

Insider Tom Henderson se nezastavuje a ve svém únikovém běsnění zasahuje i závodní sérii F1. Dle jeho informací od interních…

3. 3. 2022 12:20

Odstranění starších dílů může být smutné pro hráče, kteří se chtějí vrátit do minulosti, zajezdit si se soupiskami uplynulých sezón, nebo prostě jen zavzpomínat na svůj oblíbený díl, který například hráli na jiné platformě. Dle všeho ale samozřejmě tituly zůstaly v knihovnách těch, kteří je už dříve vlastnili.

Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama