Článek Warhammer 40.000

Warhammer 40.000

Martin Kaller

Martin Kaller

2. 10. 2012 22:00 14
Reklama

Ve vzdálené budoucnosti se rozhořel válečný konflikt mezigalaktických rozměrů. Participuje na něm několik zcela odlišných forem života, mezi které lze započítat i lidstvo. Lidstvo, tvořené elitními kapitulami Space Marines, geneticky modifikovaných super vojáků. Tvořené Imperiální gardou, sázející na své enormní množství. Nebo fanatickou Inkvizicí, dohlížející na správný řád věcí.

Vedle člověčenstva, jehož expanze napříč galaxiemi byla zabrzděna, však najdeme i mnohé další druhy. Žravé Tyranidy, evokující hrozivé kreatury z filmové Hvězdné pěchoty. Eldary, což jsou vlastně elfové ve sci-fi hávu. Orky, s jejich velice bizarními stroji, se kterými neustále sužují svět. Robotické Necrony. Či démony, od nichž vede již krátká cesta k rozpínajícím se silám Chaosu, ohrožujícím základní bytí nejenom lidské existence.

Válka s epickými konturami

V téhle budoucnosti tedy existuje jenom nemilosrdná válka probíhající mezi všemi zúčastněnými stranami; válka, kterou reprezentuje vámi vybraná armáda sestávající zhusta z několika desítek modelů. Warhammer 40.000 (dále již W40K) je stolní hra, k níž ovšem potřebujete pro hraní ještě mnohem víc. Tedy víc, než je u společenských her obvyklé.

Především hodně velký stůl, který ovšem lze nalézt ve specializovaných hernách ve velkých městech. V Praze je to kupř. Ogří Doupě či Černý Rytíř. Na tomhle stole pak určité množství terénu, který povětšinou tvoří různé ruiny či bunkry, nicméně své si k dění řeknou i zcela přirozené prvky, jako lesy, kopce či prudce tekoucí řeka, znesnadňující tak přesun jednotek. Přičemž právě jednotky, složené z individuálních modelů s různými statistikami, zohledňujícími jejich možnosti a dispozice především pro boj, jsou nejvíce nákladným artiklem W40k.

Hodně náročná zábava

Stavba armády zkrátka není vůbec levná záležitost, k níž jako úplně první věc potřebujete zakoupit adekvátní kodex. Kodex je obsáhlá kniha, kterou se následně řídíte při výběru jednotek a od toho se odvíjející strategii vaší armády. Pochopitelně, čím více máte ve finále složených modelů, tím více se nabízí variant pro skladbu vaší armády. A aby to k něčemu vypadalo, jednotlivé modely by měly být ještě nabarvené! Jistě, není to vůbec podmínkou, ale dříve nebo později se k tomuto kroku sami odhodláte. Od čehož se plynule dostáváme k etapě modelářství.

V tomto kontextu je řeč o řezání a tmelení, lepení, broušení a vrtání … a ve výsledku pak o tvorbě vizuálně unikátních modelů dle vašich osobních preferencí, nebo modelů, u kterých lze dle potřeb měnit zbraňovou výzbroj. Zbraně jsou samozřejmě tím, co definuje vaše možnosti na bitevním poli. A strategie a taktika. A nakonec ještě kostky, které ovlivňují výsledek téměř každého vašeho rozhodnutí. Jako taková štěstěna, která se někdy může usmát i na úplného outsidera

Komplexní příběhová kulisa

Vyjma impozantních herních stolů s množstvím terénu, pěkně nabarvených jednotek, které tu mezi sebou bojují, má svou důležitost také příběh. Příběhové pozadí celého konfliktu lze dílčím způsobem nalézt v každém kodexu, potažmo obecných pravidlech, ale hlavně ve velkém množství knih. Prostě v beletrii, zabývají se historií tohoto univerza. Také díky zmíněným knihám tak před vámi vyvstává neuvěřitelně propracovaná vize budoucnosti, jež v tomto ohledu snad nemá konkurenci. Asi netřeba zdůrazňovat, že všechny tyto prvky společnou měrou přispívají k celkově vynikající atmosféře, která se zcela jedinečným způsobem přenáší do hry.

Dark Vengeance jako startovní balíček do hry

W40K se aktuálně rozrostl o velice zajímavý herní box - Dark Vengeance starter set. Jde o krabici, ve které naleznete vše potřebné pro úplně první krůčky spolu provázející vaše hraní. Velké množství miniatur, reprezentující síly Chaosu, proti nimž tu stojí elitní kapitula Space Mariňáků známých jako Temní Andělé (Dark Angels). Šablony a kostky. Předdefinované mise. A především nová pravidla, jež aktuálně dospěla do šesté edice. V šesté edici přitom oproti té předchozí došlo k několika zásadním změnám.

Především se oslabila síla dopravních bojových prostředků, transportérů, vznášedel, tanků, atd., a naopak posílila pěchota. Mezi nimi pak vyčnívají psykeři a velitelé vojsk, výrazným způsobem ovlivňující způsob, jakým (po)vedete střet. Velká důležitost byla dána rozestavení vojáků nejenom v rámci jednotky a opět se tu objevila možnost zakomponovat do vlastní armády spojence a to i zcela jiného druhu (např. mariňáci a necroni bojující bok po boku).

V neposlední řadě tu je vítané vylepšení, spočívající v možnosti přeměřovat si vzdálenosti na stole ještě před započetím vámi vybrané akce. Sem může patřit jak pohyb, přesun o stanovený počet palců, tak střelba na vybraný cíl. Střelba je pochopitelně odvislá od dostřelu daného typu zbraně. Což není ani zdaleka jediný aspekt, usvědčující hru ze snahy o větší komplexnost, než bývá dnes obvyklé.

Komplikace do startu

Zbývá připomenout, že pro úspěšnou infiltraci tímhle úžasným světem na vás čekají desítky stránek k nastudování. Počítaje v to obecná pravidla pro hraní, pak pravidla pro unikátní hraní vaší vlastní armády (kodex) a ideálně i běžné seznámení se s kodexem soupeře - a tudíž i jeho možnostmi, abyste měli povědomí, co od něj můžete vůbec čekat.

Ano, W40k není rozhodně jednoduchá záležitost. Naopak, je hodně časově a ještě více finančně náročná. Odměnou vám však mohou být hodiny strávené nad hrou, která se může stát naprosto neopakovatelným a v rámci společenských her nezaměnitelným prožitkem, co pak může způsobovat téměř závislost. A to prosím bez jakéhokoliv předchozího varování!

Pár slov závěrem

Sluší se nakonec poznamenat, že tvůrci z firmy Games Workshop se v poslední době opravdu snaží vyjít hráčům vstříc. Je tu příslib častější aktualizace kodexů a nových modelů, podpora digitální distribuce, a též vlajkový magazín White Dwarf - periodikum s novinkami z tohoto univerza, se tváří znatelně vylepšit své upadající renomé.

Zkrátka a dobře zdá se, že nastal ideální čas pro to, abyste do tohoto rozjetého vlaku zkusili naskočit i vy. Jakkoliv je na konci svět, v němž je… only war!

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama