vylet-do-online-svetu-plnych-her
America's Army Článek Výlet do online světů plných her

Výlet do online světů plných her

Ondřej Novotný

Ondřej Novotný

31. 8. 2006 22:59 7
Reklama

Oblast MMO her bývá na freeware scéně dosti přehlížena, což je přitom veliká škoda. Mnoho níže jmenovaných titulů si oprávněně vysloužilo v recenzích vysoká hodnocení, ale většina z nich také rychle zapadla a udržela si pouze určitou skupinu oddaných příznivců. Snad vám následující přehled pomůže k lepší orientaci v tomto žánru a k oddělení špičkových kousků od těch ostatních.

Onlinové střílečky - nejen Enemy Territory

Žánru FPS v této kategorii suverénně kralují tři pecky od profesionálních vývojářů, Enemy Territory, America’s Army a nově i F.E.A.R. Combat, dárek ku příležitosti vydání datadisku Extraction Point. Ty všechny již svůj prostor na Hrej dostali, a proto se zde budeme věnovat hlavně těm počinům, jež vytvořili ve volném čase skupiny amatérských nadšenců.

Sci-fi řežba Tremulous byla původně pouze modifikací pro Quake 3 Arenu, ale letos v březnu se autoři rozhodli i pro samostatné vydání. Kromě výborné grafiky zaujme především zahrnutými RTS prvky, které nutí hráče kromě pobíhání a střílení také uvažovat nad rozmístěním některých důležitých budov, jako jsou třeba respawn stanoviště, léčebná střediska nebo obranné věže. Oproti tomu Paintball 2 je vysoce realistické dílko, jehož cílem bylo převést na monitory oblíbenou kratochvíli militantně založených jedinců spojenou s podivně vypadajícími zbraněmi a střílením barevných kuliček. A to se, i přes slabší grafiku, povedlo autorům na výbornou, o čemž svědčí i naše nadšená recenze.

Lineage klony a další RPG

Asi se nelze divit, že většina titulů z tak oblíbeného žánru, jakým bezpochyby MMORPG je, pochází právě z Mekky počítačového hraní, Jižní Koreje. V této zemi vzniklo také populární Lineage, které se svým jednoduchým a snadno pochopitelným systémem stalo vzorem pro mnoho dalších her, některých komerčních, některých freeware. Mezi ty druhé patří například Knight Online, jenž se točí okolo konfliktu lidí a orků, nebo Kal Online, které, ač by se to podle názvu mohlo zdát, nenabádá k hromadným pitkám, ale vypráví příběh o válce dvou králů v orientálním prostředí východní Asie. Nutno dodat, že podobně jako Lineage kladou oba tyto klony důraz především na boj a rozvíjení dovedností spojených se zbraněmi, případně magií.

Nemělo by se zapomínat ani na Dofus, nezávislý počin s kouzelnou komiksovou grafikou, který je příjemnou alternativou k ostatním komplexním onlinovým RPG a nesoustředí se pouze na bojovou složku, ale i na schopnosti řemeslnické a vědecké.

Ačkoliv se Entropia Universe nedávno dočkala na Hrej samostatné velké recenze, minimálně krátkou zmínku si zaslouží i zde. Tento ojedinělý projekt s možností směňování peněz skutečných a herních (oběma směry) si i přes svoji náročnost získal poměrně velkou fanouškovskou základnu, ovšem nutno dodat, že většinu hráčů láká právě vidina snadného přivydělání.

Sportovní kousky

Jenom málo chybělo k absolutnímu hodnocení titulu s názvem Shot-Online. Propracovaná, dokonale vyvážená a po audiovizuální stránce naprosto excelentní simulace dá hráči možnost vytvořit si vlastního začínajícího golfistu a po zvládnutí základů v tréninku se zúčastňovat klání proti ostatním živým soupeřům buď v jednotlivých utkáních, nebo v některém z prestižních turnajů. Každý avatar je reprezentován čtyřmi atributy, které se s narůstajícím počtem absolvovaných zápasů postupně zlepšují, což sice hře přidává určitý RPG prvek, ale zároveň znemožňuje nováčkům se rychle prosadit.

Dílko Ultimate Baseball Online 2006 nabízí v podstatě to samé jako Shot-Online, pouze se zaměřením na nejoblíbenější americký sport, tedy baseball. Jinak se i zde můžeme setkat s vývojem postavy, zápasy s ostatními protivníky a dokonce také vlastní ligou! Technicky sice není zpracováno tak precizně jako jeho golfový konkurent, ale za vyzkoušení určitě stojí.

Výtečné, leč těžko zařaditelné tituly

Vesmírný simulátor Starport: Galactic Empires připomíná svým zpracováním legendárního Privateera nebo nedávno vydaný Darkstar One. Pravda, grafikou se svým komerčním protějškům ani zdaleka rovnat nemůže, ale stejně jako zmíněné pecky poskytuje obrovskou svobodu konání, navíc ještě v online podobě – je jen na vás, zda se stanete obchodníkem, pirátem, pašerákem nebo třeba nájemným lovcem.

Inspirace sérií Worms číší z arkády Gunbound, jenž však prvky červíků ještě navíc obohacuje o některé nové a osvěžující prvky. Mám na mysli zejména přítomnost některých zajímavých herních režimů a možnost nakupovat si dodatečné vybavení pro svoji postavičku v tzv. „Avatar Shops“.

Ostatní tvorba, včetně té domácí

A to není zdaleka všechno. Na některé zajímavé onlinovky bohužel více místa nezbylo, proto následuje pouze krátký přehled, v němž se nachází i dva české počiny:

Conquer Online – exotické 2D MMORPG
Chmatákov – domácí nezávislý projekt, jenž je stále hojně updatován a vylepšován
World of Doom – chystané MMORPG v Game Makeru, rovněž z našich luhů a hájů
GunZ: The Duel – oblíbená multiplayerová střílečka z Koreje
Maplestory – originální 2D arkáda s pěkným vizuálním zpracováním

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama