Air Conflicts Článek Výkladní skříň českých freewarovek

Výkladní skříň českých freewarovek

Ondřej Novotný

Ondřej Novotný

9. 2. 2008 23:54
Reklama

Pokud bychom se pokoušeli zjistit, které české freewarovky jsou ve světě nejznámější, nedobrali bychom se zřejmě k výtečným titulům typu Plane Arcade nebo Czech Soccer Manager, ale k rozporuplným počinům tvůrce s přezdívkou Jazzuo. Jedna věc se mu upřít nedá – je mimořádně aktivní a z českých vývojářů o sobě rozhodně dává nejvíce vědět v různých mezinárodních soutěžích. Jeho tvorba však vzbuzuje značnou kontroverzi: ne nadarmo ji organizátoři soutěže béčkových titulů z blogu TIGSource vybrali jako vzor pro všechny potenciální účastníky. Českého tvůrce to ale ani omylem neurazilo, naopak – vytvořil pro účely soutěže zbrusu novou hru Hermies The Game, jež se může pyšnit všemi typickými znaky Jazzuovy tvorby: ledabyle vytvořenou grafikou, vysokou obtížností, špatnou jazykovou úrovní textů, kontroverzním námětem, ale i určitou dávkou originality, díky níž se českému tvůrci stále daří poutat ke svým výtvorům pozornost. Jazzuo si tak určitě v tomto tématu místo zaslouží, avšak jeho tituly se – při vší úctě – mezi nejlepší české freewarovky zařadit nedají. Které počiny si tedy vstupenku do elitní společnosti u nás vysloužily?

Klasiky dřívější i současné

Píše se rok 1995 a Miroslav Němeček vydává zdánlivě jednoduchou hru Vlak, postavenou na principech populárního Hada. Asi ani on sám nečeká, že tento titul během pár let oblétne celou republiku a zejména ve školních počítačových učebnách se stane prvním větším hitem, i díky tomu, že ho tehdejší stroje zvládnou jako jednu z mála her bez problémů rozchodit. Vlak však vedle nízké hardwarové náročnosti nabízí i jednu další velkou přednost: rovnou padesátku odlišných levelů, jejichž úspěšné pokoření představuje dodnes solidní výzvu.

Vlak byl fenoménem desetiletí předchozího, svůj už však zcela jistě našlo i to současné. Jsou jím Bulánci, kteří se i nyní, téměř sedm let od svého vydání, stále těší velké popularitě, k čemuž jistě přispěli také tvůrci ze SleepTeam Labs vydáváním nových map a zbraní. Kdyby snad někdo nevěděl, oč jde: ve hře se utkávají ozbrojené polštáře (zvaní právě Bulánci) v malých arénách, přičemž cílem každého z nich je samozřejmě zůstat naživu co nejdéle a naopak zlikvidovat co nejvíce soupeřů. Singleplayer proti botům představuje pouze menší předkrm, až bitvy více hráčů nabízejí jedny z nejzábavnějších zážitků, jež může česká freeware scéna nabídnout. Vysokou kvalitou disponuje i další projekt stejného týmu, Fuk, kterému se ale vedle výtečných Bulánků zdaleka nedostalo tak velké pozornosti.

Manažer, akce, logické rychlíky…

Mezi další dodnes velice populární tituly patří bezesporu Czech Soccer Manager 2002: Final Edition, který je ještě mnohonásobně propracovanější než Bulánci, ale k jeho smůle není zacílen na tak široké spektrum publika. Na kvalitách tohoto fotbalového manažeru to však nic nemění: CSM nabízí výborné vizuální zpracování, na freeware poměry solidní hloubku a navíc k němu stále čas od času vycházejí tolik žádané updaty soupisek, které jeho životnost dále prodlužují.

Důkazem toho, že i Češi umí tvořit výborné freeware FPS, se stala hra Řež (neplést s ořezanou verzí Řež Bechere!, stvořenou pro soutěžní účely) od týmu Albisoft, jenž zaujala vynikající grafikou, chytlavou hratelností a především perfektním punkovým soundtrackem. Z klasických akcí stojí za zmínku kombinace Worms a Liera s názvem Worms Realtime, jež proslula svéráznými hláškami červích hrdinů, nebo Starship Trooper, vizuálně excelentní napodobenina Phobie. Své publikum si našel i Tatkův počin Sektor XIV se odmlčel, méně úspěšná už byla jeho 3D předělávka.

Překvapivě velké množství kvalitních freeware titulů z Česka spadá do logického žánru. Berušky obohatily principy Sokobana o originální prvky a odměnou jím za to bylo vřelé přijetí od hráčů, které umožnilo tvůrcům vydat druhý díl jako shareware. Za peníze se v zahraničí šíří i u nás freewarový Criss Cross 2, prakticky bezchybné pokračování hry, která dokonale využila popularity Scrabblu a převedla tuto oblíbenou deskovou kratochvíli do počítačové podoby. Téměř to samé označení sedí i na Dámu 2, na níž bylo pozoruhodné, že jako jedna z mála logických her nabízela rovněž možnost zápasů přes internet.

To nejlepší z Becherovky

Unikátní skupinu na české freeware scéně představují projekty ze soutěže Becherovka Game, které mnohdy otevřely svým tvůrcům dveře do světa sharewaru, případně rovnou velkých her. Nejčastěji zmiňovaným příkladem je tým Enteron a trojice jeho vynikajících adventur Zázračný lék, Zlatý kalich a Becherův sen, následovaná pro Illusion Softworks vytvořenou 6 ženichů a 1 navíc (ovšem také k dispozici zdarma). Velký úspěch česko-slovenské letecké akce Plane Arcade vyústil ve vytvoření vcelku solidního pokračování, se kterým se autoři z týmu 3Division pokusili prorazit i na poli shareware. No a i nedávno recenzovaná závodní arkáda Aquadelic GT má své kořeny v Becherovce – její volně šířitelná verze si v roce 2005 odnesla první místo v kategorii simulátorů. Za vyzkoušení však stojí i další úspěšné soutěžní tituly: namátkou třeba Becherov, 2004: Vesmírná Becherovka nebo BugAbOO.

Osvobozené hry

Původem komerční tituly jsou jako tradičně zárukou vynikající zábavy. Zdaleka nejzářivějším klenotem je i po letech vynikající taktická akce Hidden & Dangerous, první česká hra, která se dokázala výrazněji prosadit v zahraničí. Fanoušci logických titulů zase ocení Quadrax a především Fish Fillets, v době svého vydání bohužel poměrně opomenutý počin od brněnského Altaru. Za všechny osvobozené adventury mohu zmínit Dračí Historii, vůbec první česky dabovanou hru vůbec, milovníci dungeonů zase dostali nedávno dárek od týmu Napoleon Games v podobě Bran Skeldalu.

Zbývající stručná všehochuť

Nestačilo? Nevadí, i následující krátký výpis zbývajících titulů skýtá opravdové pecky, jejichž vyzkoušením určitě nic nezkazíte:

série Playboy – kultovní „balící“ hry od Nitromsoftu
Racer – chytlavý závodní titul ve stylu Ignition
Dispečer – logický počin od slovenských tvůrců, kde je třeba dostat autobus z přeplněného depa
Broken Hearts – tradiční RPG, čerpající inspiraci ze starších dílů Final Fantasy
Pět kouzelných amuletů – rozsáhlá pohádková adventura
Mravenci – strategie postavená na principech Magic: The Gathering
Domácí násilí – Game Over – klon Sims od profi týmu Centauri Productions
Cardhalia – dungeon ze staré školy
Život není krásný – kontroverzní série adventur

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama