Výborné české RPG Dex je dočasně k dostání zdarma
i Zdroj: GOG
Dex Novinka Výborné české RPG Dex je dočasně k dostání zdarma

Výborné české RPG Dex je dočasně k dostání zdarma

Patrik Jelínek

Patrik Jelínek

28. 8. 2022 11:30 1

Další týden, další hra zdarma, i když tentokrát už jen po krátkou dobu. GOG znovu zahájilo velké slevy a v rámci nich velkoryse hodlá rozdávat i hru Dex, která je odkazem na naši kotlinu. V případě českých i slovenských hráčů může tedy případné zaujetí narůst tím, že jde o výborně hodnocenou hru zrozenou v Česku.

Reklama

  • GOG do pondělních 17:00 zdarma rozdává české RPG Dex (29. srpna)
  • Titul nabízí implantáty i nelineární průchod úrovněmi kyberpunkového světa

Dex byl k pozitivnímu přijetí vydán v roce 2015 na konzole i PC, kam zamířil po úspěšné kampani na Kickstarteru. V roce 2020 se pak dostal i na Switch. Pod vedením českého studia Dreadlock, které nyní tvoří psychologický horor Ghost Theory, se z něj vyklubal zástupce vícero žánru: jednak si vypůjčil něco u klasického žánru 2D bojovek a dále také u kyberpunkového sidescrolling RPG, do kterého ukládá svůj svět. 

Dějištěm se v tomto případě stává Harbour Prime, město inspirované několika lokacemi z Blade Runnera či Neuromancera, kde můžete být kýmkoli – vrahem, pistolníkem nebo třeba hackerem. Přizpůsobit si můžete řadu věcí, od různých schopností přes výbavu až po četné augmentace, které vaší postavě dovolují získat i nadlidské talenty.

Právě hackerský systém, který jsme načali, je devízou. Mimo kradmému přístupu k cizímu kódu zahrnuje totiž hackování i vlastní přechod do kyberprostoru, kde se sami pohybujete pro vyvolání zkratu, ztrát kontroly nebo krádeže. Zjednodušeně si to lze představit tak, že hra otočí původní boční perspektivu vy získáte kontrolu nad střílejícím bodem ve stylizovaném top-down dungeonu.

Pokud se nicméně pohybujete mimo kyberprostor, vše je pevně ve vašich rukou. Úrovně i hratelnost jsou navrženy nelineárně, a obsahují proto řadu řešení, stejně jako překážek, které pracují proti vám. Jinými slovy, pokud před sebou máte sérii problémů, je tu také velká šance, že existuje i série nástrojů, které můžete použít. Ve vizi studia bylo prý vždy to, aby hra naplnila tu nejdůležitější charakteristiku každého správného RPG – svobodu volby.

Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama