Viva Piñata Recenze Viva Piňata

Viva Piňata

Jana Luhanová

Jana Luhanová

2. 12. 2007 23:50 1
Reklama

Představte si radost osadníka, tančícího na kusu zabrané půdy, blaženost toho, kdo získal prostor a svobodu upravit kousek světa. Je jen jeho rozhodnutím, zda všude nechá válet odpadky, nebo naopak zastřelí kažého, kdo vyplivne žvýkací gumu mimo odpadkový koš. Představte si napětí Boha, který ve své zahradě pozoroval Adama a Evu, čekal na každé gesto, jeho bolest, když je vykázal z ráje. Představte si mateřskou školku, velikou oslavu narozenin, bláznivé klauny, barevné šlahouny a rozjásané učitelky. To všechno je Viva Piňata, simulátor zahradnického žvota, kde však místo zvířátek reálných můžete chovat takzvaná "party animals", pokémonům podobné potvůrky.

Zvířátka, drobečkové, zlatíčka

Děj Vivy Piňaty začíná ve chvíli, kdy se z vás stane majitel kousku zablácené země poseté rourami, hnusnou žlutou travou a jiným harampádím. Za pomoci průvodkyně světem piňat se začnete učit úklízet, ničit odpadky, kypřit půdu a sázet kytičky. A protože zvířata neuznávají lidské ploty, nebude to dlouho trvat a do vaší zahrady, nebo spíše na váš plácek, nakouknou první potvůrky. Nejprve půjdou jen okolo, teprve když jim bude váš kus země připadat jako potenciální vhodné bydliště, navštíví ho a když se budete opravdu snažit, možná změní své zabarvení a zůstanou. Piňatu, která se rozhodne zůstat, můžete pojmenovat. Po zahradě vám tak neběhá neutrální červík 15, ale Sókrates nebo D'Artagnan. Každá jejich příhoda na hráče doléhá o to intenzivněji, protože má pocit, že před sebou vidí nezaměnitelné jednotlivce, ne jen nekonečnou sérii klonů.

Give the dog a bone

Piňat je mnoho druhů a každý má své potřeby. Něco chce k tomu, aby se usadil, něco k tomu, aby byl šťastný, něco k tomu, aby se rozmnožoval. Piňaty nemají přehnané požadavky, většinou touží po něčem malém k jídlu a střeše nad hlavou. Nenápadně tu však začínají problémy: červíci jsou sice býložraví, ale jestli chcete vrabčáky, budete se muset smířit s tím, že vám občas nějakého toho červa ukousnou. To se pak ráno procházíte po svém krásném pozemku, ne a ne najít Princeznu Leiu, jen ti sparrowminti Nšo-či a Poslední Mohykán jsou nějací podezřele šťastní. Člověk se tak dostává do morálních dilemat, je váben novými druhy, ale nechce se mu degradovat staré známé na článek potravního řetězce. Přemůže-li se však a zajistí spokojenost párečku dravců, tito se do sebe zamilují a je možné je navést k rozmnožování. To vypadá jako jednoduchá minihra. V českém překladu je nám pak sděleno (neboť hra je plně lokalizovaná a to včetně dabingu), že se piňaty vydaly do svého příbytku “romanticky tančit”. Z toho pak vzniká vajíčko, které po nějaké době propustí do světa novou Piňatu.

Pojďme si stavět

Jako je mnoho piňat, je i mnoho rostlin a předmětů, které si můžete na svůj plac umístit. Za odchovávání vlastních jedinců, pěstování rostlin a objevování nových druhů získáváte zkušenosti a levely, přičemž každý další dosažený odemkne nový obchod nebo třeba vylepší rýč, aby s ním kromě kypření půdy šlo taky vykopat jezírko. V obchodech můžete prodat zlobivé piňaty a vydělat tak peníze na nákup semínek pro ty hodné, vyléčit nemocné, koupit můrám světlo, ježkům jabloň, spoustu doupátek a ozdob pro všechny. Speciální službou je odchyt divokých zvířat, který vám – ne zrovna levně ovšem – nabízí přivést jednu z již spatřených divokých piňat rovnou do zahrady. To se hodí zvláště chcete-li onen druh piňat množit, ale partner pro vaše zvířátko se ne a ne obejvit. Budete-li opravdu úspěšní, dostanete i zvětšení pozemku a pak už vašim ďábelským plánům ohledně chovu dvou nenávidějících se zvířat bezprostředně vedle sebe nebude stát nic v cestě. Ten kus země se může stát válečnou zónou, futuristickým střediskem, poklidnou alejí, nebo se můžete rozhodnout chovat jen jeden druh zvěře a ostatní vesele ignorovat. Nikdo vás nenavádí ani neomezuje. Hra nevnucuje předem vymyšlenou legendu, i když pro ty, kteří si na vyprávění potrpí, se jedna taková zapisuje do zvláštní sekce herního deníku. Mnohem zajímavější je však příběh, který píše hráč tím, jak staví, neodhadnutelnost piňat, jejich soupeření, vrčení, klid a radost. Grafika je dostatečně roztomilá, aby zaujala různé věkové skupiny, ovládání intuitivní, téma dostatečně nezávadné, svoboda v tvorbě široká. Každý hráč nechť tedy otiskne do zahrady svou osobnost.

Viva Piñata
Windows PC
Xbox Xbox 360

Verdikt

Kdyby tamagotchi zmutovalo a stalo se tisíckrát svobodnějším, možná by mohlo začít sahat Vivě Piňatě po kolena. Takhle ale zůstává tento barevný simulátor zahradního hemžení bez konkurence, vhodný pro každého, kdo se chce trochu provětrat a odpočinout si v přírodě od počítače.

Co se nám líbí a nelíbí?

Simulátor zahrady. Jak často vidíte něco takového? Možnost vlastnit kus země a upravit ho k obrazu svému.
Pro starší jedince místy zbytečně infantilní, hra by mohla nabízet víc možostí co s piňatami provádět.
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama