Virtuální LeMans dopadlo katastrofou. Hra odpojovala jezdce, včetně mistra světa Formule 1 Maxe Verstappena. Ten je znechucen
i Zdroj: LeMans Virtual / Oficiální snímky
rFactor Novinka Virtuální LeMans dopadlo katastrofou. Hra odpojovala jezdce, včetně mistra světa Formule 1 Maxe Verstappena. Ten je znechucen

Virtuální LeMans dopadlo katastrofou. Hra odpojovala jezdce, včetně mistra světa Formule 1 Maxe Verstappena. Ten je znechucen

Tadeáš Pepř

Tadeáš Pepř

16. 1. 2023 12:26

V sobotu se v prostředí závodního simulátoru rFactor 2 jela virtuální verze slavného vytrvalostního závodu 24 hodin Le Mans na okruhu de la Sarthe. Událost pořádaná v rámci Le Mans Virtual Series měla značnou pozornost médií i fanoušků, mezi favorizované jezdce totiž patřil současný dvojnásobný mistr světa Formule 1 Max Verstappen. Organizátory ale zradila technika a výsledek lze považovat za fiasko.

Reklama

  • Virtuální LeMans poznamenaly výpadky a odpojování jezdců
  • Ty postihly i úřadujícího mistra světa Formule 1 Maxe Verstappena
  • Verstappen si pak na úroveň soutěže otevřeně stěžoval

Atraktivní závod na trať staví skutečné závodní jezdce a profesionální simulátorové závodníky. Hned po startu začal Verstappen, startující v barvách týmu Redline, soupeřům ujíždět a bylo zaděláno na vítězství hvězdného pilota. Pak se ale do závodu opřely technické potíže.

Údajně kvůli narušení zvenčí, způsobeného únikem IP adres, začala hra odpojovat některé jezdce. Problém byl na čas vyřešen, po několika hodinách se ale vrátil. Bohužel pak postihl právě včetně Verstappena. Ten se po opětovném připojení propadl o několik příček s větší časovou ztrátou. Technické problémy nakonec vedly ke dvěma červeným vlajkám a tedy přerušení závodu.

Nizozemský jezdec si pak na sociálních sítích postěžoval na technickou úroveň zábavy a ze závodu se zbytkem týmu (Luke Browning, Jeffrey Rietveld, Diogo Pinto) odstoupil. 

"Pět měsíců se připravujete na to, abyste se pokusili vyhrát šampionát, vedete šampionát, snažíte se vyhrát závod, na který se připravujete dva měsíce, a oni to takhle zkazí… Lidé se stále odpojují a teď to to v jednu chvíli zasáhlo i nás, a pak už se to prostě neřeší, protože potřebují, aby se odpojilo ještě více lidí. Upřímně řečeno, je to vtip, tomu se nedá říkat akce, šaškárna. Proto je lepší ze závodu odstoupit, protože jezdit šest hodin na patnácté příčce nemá pro všechny smysl. Je to ostuda, za všechno úsilí, které jsme jako tým vynaložili. Opravdu doufám, že organizátoři vážně zváží, kam tento závod posunou, protože na této platformě to nebude fungovat. To je všechno, konec hry. Myslím, že větší šanci mám, když pojedu do Vegas a zajdu do kasina, tam mám větší šanci vyhrát," obul se ostře do organizace.

 Vzhledem k tomu, jak  významnou osobností v závodním světě je, to pro pořadatele i autory hry není dobrá vizitka. Možná i proto velmi záhy společnost Studio 397, vývojáři hry, oznámila, že problém velmi podrobně zkoumá. Za problémy se omluvil i pořadatel akce Gérard Neveu. Do příštího roku by chtěl tým podobným chybám předejít.

Šlo o třetí ročník akce a účastnilo se ho 180 jezdců. Simracingová komunita nyní diskutuje nad tím, jestli už jsou simulátory na takto komplexní závodní události dostatečně připravené.

Vítězství si nakonec v nejvyšší kategorii LMP připsala druhá posádka týmu Redline tvořená Felipe Drugovichem, Felixem Rosenqvistem, Lukem Bennettem a Chrisem Lulhamem.

Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama