Víkend namodro #13
i Zdroj: Hrej.cz
Článek Víkend namodro #13

Víkend namodro #13

Jan Modrák

Jan Modrák

14. 11. 2020 08:00
Reklama

Na úterý si objednejte dort. Nebo aspoň větrník. 17. listopadu totiž vedle výročí Sametové revoluce oslavíme také jedno velké herní jubileum – uplyne 25 let od vydání Worms. Už v pondělí nám na kanále Cibien’s Corner vyjde vzpomínkové video, tak se případně podívejte, o čem že tenhle fenomén vlastně byl. Padne tam i docela vtipná historie vzniku hry - její původní tvůrce Andy Davidson totiž tenhle celkem vousatý herní koncept (na Wikipedii lze ještě před Worms dohledat přes 20 různých her tohoto druhu) původně vytvořil na grafickou kalkulačku Casio. Pak jí pár let, už na Amize, zdokonaloval, přidal červy, a protože se u hry kamarádi skvěle bavili, rozhodl se změřit síly v soutěži časopisu Amiga Format. Tam ovšem hra neuspěla, a tak Davidson musel vyrazit na výstavu ECTS a ukecat tam Team 17, se kterými pak společně zbohatl. Na obranu chudáků redaktorů, kteří se tak veřejně zesměšnili, je potřeba uvést, že podle některých zdrojů Davidson nesplnil podmínky soutěže, když nepřiložil zdrojový kód. Na to už se ale historie neptá a legenda koluje internetem.

Každopádně mě výročí Worms přinutilo zavzpomínat na hodiny úžasné zábavy, které jsem u téhle série zažíval. Worms (a vlastně celý ten „artillery“ žánr) je nesmírně chytlavá hra, která nestojí a nepadá na svém zpracování, na vyprávění nebo na cool postavách. Jsou tu věci, které pomáhají (třeba rozmanité a vtipné zbraně), ale její základní princip sám o sobě stačí na to, aby si vás hra naprosto podmanila a uvrtala vás před obrazovkou, aniž byste měli pojem o čase. To je něco, co bych nazval fun faktorem. Definovat ho, nebo o něm „alespoň“ udělat přednášku na hipsterskou vývojářskou konferenci, je asi nemožné. Zábava má spoustu podob a příčin, ale někdy máte pocit, že popadnete ovladač, spustíte hru... a ono to tam prostě je

Ta „tělesnost“ pohybu, výkřik „Wahů“ při výskoku, nebo třeba animace při bruslení po ledu, to je něco kouzelného.

Naposledy jsem to zažil u remasteru Super Mario Galaxy, kde vám z nějakého důvodu vykouzlí úsměv na tváři už pouhé ovládání Maria a pohyb s ním. Ta „tělesnost“ pohybu, výkřik „Wahů“ při výskoku, nebo třeba animace při bruslení po ledu, to je něco kouzelného. A také těžko napodobitelného – tvůrci čerstvě vydaného Sackboye zjevně Mario hry detailně studovali, ale marná sláva, prostě to kouzlo zreplikovat nedokázali. Netvrdím, že je to špatná hra, ale pohyb samotný mi v ní nepřinášel kdovíjaké potěšení.

Jistěže nemůžu zapomenout ani na Dooma. I tady pohyb postav a mechanika střelby funguje tak fantasticky, že to celou hru (i v mnoha dalších směrech přitom vydařenou) naprosto spolehlivě táhne. A ještě mě napadá Tetris a nejspíš víte proč! U něj by možná stálo za to analyzovat mozek hráčů při hraní – třeba bychom se dozvěděli velké věci. Sám mám při hraní Tetrisu často pocit dokonalého soustředění s „vypnutým mozkem“.

Samozřejmě, že i vy máte svoje vlastní zábavné. Odhaduju, že by to pro řadu hráčů mohlo být Diablo nebo Civilizace, ale možná také Football Manager a kdo ví, třeba i Assassin’s Creed: Valhalla. Rozhodně vám do vašeho pojetí zábavy nehodlám nijak kecat. Tohle ale měla být pocta hrám, které jsou univerzálně zábavné, aniž byste dokázali popsat proč. Hrám s magickým fun faktorem. Hezký víkend!

Něco na čtení

Víkend namodro #13
i Zdroj: Hrej.cz

PS5 designer: ‘When I started drawing, it was much larger’ (The Washington Post)

Designér konzole Judžin Morisawa vypráví o vzniku designu PlayStation 5 a inspiraci. Mě se PS5 na fotkách moc líbila, v reálu už je to horší. Ale jako odvážnou vizi to rozhodně respektuju. 

GTA Vice City Created a New Wave of ’80s Nostalgia (Superjump / Medium)

Krátký text se zajímavou tezí: aktuální společenskou obsesi popkulturou 80. let spustilo Vice City.

Video Game Presidents Were Meant to Be Funny (Until They Weren’t) (Fanbyte)

Jestli ještě nemáte amerických prezidentů po krk, počtěte si o tom, jak se postupně objevovali ve videohrách.

Lay of the Land - Agriculture, Game Design, and Inhabitation in Farming Games and Life Sims

Něco o designu farmářských her. Vzato hezky od základu od titulů jako byl Harvest Moon nebo Story of Seasons.

Xbox Series X Has Too Many Horrifying Holes (Kotaku)

Nepřestává mě udivovat, z jakých námětů dokážou média (včetně herních) sepsat článek. Tady například o trypofobii, tedy o strachu z malých děr, v kontextu s novým Xboxem. Nejsem si úplně jistý, jestli to není nějaký sofistikovaný humor, já se ale tak jako tak bavil. Bonusové body za zmínku o Mortal Kombatu 11 a Resident Evilu 7. 

Is Madeline Canonically Trans?

Jestli tenhle text vývojáře Maddyho Thorsona (je nebinární, takže úplně přesně nevím, jak jméno skloňovat, omlouvám se) neunesete, tak si nekomplikujte život a prostě si zahrajte jeho hru Celeste, které je aktuálně k dispozici v Game Passu. Maddy každopádně napsal nesmírně osobní článek, který ukazuje, jak osobní může být také vývoj hry. A v čem všem vývojáři nacházejí inspiraci. 

When Even Mourning Is Live: What Happens To A Famous Twitch Streamer's Channel After Death (Kotaku)

Titulek zavání skandálem, ale nenechte se mýlit - je to fascinující článek! 

Něco ke sledování

Víkend namodro #13
i Zdroj: Hrej.cz

An in-depth look at the games of Supergiant Games

Detailní analýza her od Supergiant Games, tzn. Bastion, Transistor, Pyre a Hades. Samé šlágry, až z toho oči přecházejí.

I'm Blind - But I'll Destroy Anyone On Mortal Kombat

Totally Game je poměrně nová YouTube série věnovaná zajímavým hráčům. Jsou tu různí exoti, ale naopak třeba i hráči s nějakým handicapem. Jako tady slepý hráč Mortal Kombatu. (Volně navazuje na minule zde zmíněný text o The Last of Us 2.)

What's a Boomer Shooter? - A brief history of FPS games

Pokud nejsem zase pozadu a nedozvídám se jako poslední o označení, které je dávno zcela běžné, tak to možná leckoho pobaví. Boomer shooter je označení FPS her z 90. let, jinak také „doomovek“. Mimochodem, nově sem zapadá i výtečný Prodeus, doporučuju.

Super Mario 35th Anniversary – SNL

Humor od Saturday Night Live.

The Combat Dialogue System of The Last of Us Part 2 [Game Audio Analysis] 

Výborné video o velmi konkrétním aspektu designu soubojů v TLOU2. O audiu!

The Real Horrors of Silent Hill 3

Pěkná vzpomínka na třetí Silent Hill. O tomhle dílu (prvním na PS2) se moc nemluví, přitom měl skvělou hororovou atmosféru. Mimochodem, celý kanál je fajn.

V průběhu týdne mě můžete sledovat na Twitteru a na Facebooku.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama