videospecial-minecraft
Minecraft Článek Videospeciál: Minecraft

Videospeciál: Minecraft

Jiří Bigas

Jiří Bigas

14. 2. 2012 23:31
Reklama

V Levelu 212 jsme pro vás se Zdeňkem připravili velké téma o fenoménu Minecraft. Jeho součástí byl pochopitelně i přehled nejzajímavějších videí, které se podle nás za několik posledních měsíců urodila. Protože kouzlo Minecraftu spočívá více než u jakékoli jiné hry v tom, že se o své kreace dělíte s ostatními, a jednotliví stavitelé stále překypují touhou překonat jeden druhého a dovést svůj um opět o krok blíž k pomyslné dokonalosti.

Když jsme se rozhodli navázat na minulý videospeciál, došlo nám, že Minecraft nemůžeme ignorovat jen proto, že jsme o něm nedávno psali. Váš neutuchající zájem o tento indie klenot nás přesvědčil, abychom se znovu zavrtali do hlubin internetu a zkusili vylovit několik videí, která podle nás zasluhují obdiv. Nepřeberné množství materiálů nás ale donutilo, abychom se nesnažili o nějaký ultimátní výběr a namísto toho jsme vytipovali jen ty nejaktuálnější kousky, u nichž je větší pravděpodobnost, že je ještě neznáte. Obdivuhodné kreace tak tentokrát doplní i zajímavé mody, texture packy nebo prostě jen neobvyklé nápady spojené s Minecraftem.

Realismus s citem

Minecraft vyniká v lecčems, ale většina hráčů určitě nepovažuje za nejdůležitější snažit se nějak výrazně vylepšit jeho vizuální a estetickou stránku. Takový, jaký je, má své nezaměnitelné kouzlo. Přesto se stále častěji objevují i skutečně zajímavé pokusy o modifikace a balíky textur, které kladou větší důraz na realistické nasvícení i barevnou paletu zdejšího světa. Toto konkrétní video je pádným argumentem v diskusi o tom, kam až mohou modeři dojít. Díky využití nástroje Sonic Ether's Unbelievable Shaders totiž jeho autor dokázal vykouzlit skutečně působivé scény.

Do království princezny Zeldy

Teď tu máme něco pro fanoušky her ze země vycházejícího slunce. Hyrulecraft představuje poměrně smělou iniciativu, jejíž autoři si dali za cíl vystavět v Minecraftu celý svět The Legend of Zelda: Ocarina of Time v měřítku 1:1. Teď už jen zbývá zaplnit jej potvorami a s trochou štěstí se třeba v budoucnu dočkáme i celé modifikace s vlastním příběhem a funkční herní mechanikou.

Na prahu reality a virtuality

Minecraft a jeho hráči občas dovedou vykouzlit tak úžasné scenérie, až skoro člověk zalituje, že jej od virtuality dělí rámeček monitoru. Pokud vás někdy napadlo, jak úžasné by bylo vytáhnout Minecraft z virtuality do skutečného světa, tento projekt vás nadchne. Jeho autoři nechali vyřezat celou vesnici díky 3D tiskárně Zprinter 650. Výsledný model je úctyhodný, a to přitom jeden blok autoři zmenšili na pouhý milimetr.

Vzhůru do oblak

Pokud zrovna z nějakého důvodu nemilujete fantasy, možná už vás párkrát napadlo pohlédnout se po balících textur, které Minecraft v mžiku „převléknou“ třeba do elegantního digitálního světa, který jako by z oka vypadl filmu Tron. Jenže ve své podstatě hrajete stále tu stejnou hru. Autoři složitějších modifikací raději přidávají do hry zcela nové prvky a funkce. Jak už samotný název napovídá, Helicopter Mod vám dovolí prohlédnout si váš svět z ptačí perspektivy díky plně ovladatelnému vrtulníku.

Hra ve hře

Dva mechaničtí boxeři, kteří si dávají přes tlamu, představují naprostý evergreen mezi interaktivními stolními hrami a jednu dobu jste na ně mohli narazit i v každém českém hračkářství. Je to takový Street Fighter 0.1. Vybudovat ale stejný model a učinit z ní funkční hru ve světě Minecraftu, to už chce nějakou trpělivost. Tento pokus poměrně úspěšně navazuje na obdobné interaktivní kreace, mezi něž se počítalo třeba minecraftí počítadlo nebo další funkční virtuální vynálezy.

Hail To The King, Baby

Představte si, jak by to asi dopadlo, kdyby do poklidného světa Minecraft pronikl největší borec všech dob Duke Nukem. Anebo ne, nic si nepředstavujte a okamžitě si pusťte tohle video, než na vás vlítne a nakope vám ty vaše tlustý mimozemský zadky!

Kostičková konzole

Myslíte si, že jste si dali s vaším světem práci? Podívejte se na tuto ohromující stop-motion animaci, která vznikla díky Minecraftu. Výsledkem neuvěřitelné mravenčí práce je „gameplay“ video ze slavné hry Punch-Out!! pro NES.

Valentýnské bludiště

No a když už jsme měli včera den svatého Valentýna, nádavkem vás upozorníme na jedno zamilované bludiště. Pokud máte dost času a taky kuráže, zkuste si ho projít. Třeba budete mít štěstí a nehynoucí sláva může být vaše.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama