Hardware Článek Velká recenze WD_BLACK disků - test P10, P50 a AN1500

Velká recenze WD_BLACK disků - test P10, P50 a AN1500

Radek Raudenský

Radek Raudenský

2. 5. 2021 23:30

Seznam kapitol

1. Úvod a WD_BLACK P10 2. WD_BLACK P50 3. WD_BLACK AN1500 4. Software a závěr

Bezprecedentní disky určené pro hráče a náročnou klientelu

Reklama

Poslední roky se nesou ve znamení značného zvětšování světů či detailnější a realističtější grafiky. Na svět se také dostávají náročné VR tituly, což obecně spěje k obrovským nárokům na úložiště. Nemusíme ani zmiňovat gigantické Call of Duty, kde klasický multiplayer společně s battle royale spin-offem Warzone zabere více jak 200 GB. Velikost blížící se 100 GB už není pro open world hry žádnou absurdní hranicí, ale spíš obvyklostí.

Na druhé straně se ale hráči potýkají s čím dál tím menším úložištěm. Výrobci sice do svých zařízení instalují rychlé SSD disky, ty jsou ale finančně náročné na výrobu a kvůli udržení cenové hladiny se musí snižovat celková kapacita – příkladem může být nejen nedávno recenzovaný dostupný notebook HP Pavilion Gaming, ale také nové konzole.

Naproti tak už před několika lety vykročila společnost Western Digital, která založila herní divizi WD_Black. Exkluzivně laděná řada se vyznačuje nejen svým typickým vzhledem a celkovou stylizací, ale také vysokým výkonem. A o tom se dnes přesvědčíme. WD nám totiž zaslalo celkem tři disky, které v dnešní velké recenzi důkladně prozkoumáme a zjistíme, jak si vedou a zda se vyplatí.

WD_Black P10 4 TB

Začneme naprostou klasikou, externím HDD diskem. WD_BLACK P10 testujeme ve variantě 4TB, kde už disk narostl do poctivých rozměrů – stále se ale vejde do standardu plotnových externích disků. Právě kvůli své velikosti i vyšší váze tak najde své uplatnění zejména u konzolistů, nevylučuje se ale ani použití u notebooků, které používáte především na jednom místě.

Velká recenze WD_BLACK disků - test P10, P50 a AN1500
i Zdroj: Hrej.cz

Koneckonců právě ke konzolistům řada Black míří. Nové konzole totiž podporují pouze speciální certifikované SSD disky, ze kterých mohou uživatelé přímo spuštět tituly. Ostatní úložiště lze použít pouze k přenášení her. Právě velkorysá velikost plotnových disků zde hraje velkou roli. P10 se připojuje skrze USB 3.2 Gen 1 a díky kovovému plášti se nemusíte bát přehřívání nebo poškození. Navíc díky tomu působí disk opravdu bytelně a po designové stránce se mi disk velice zamlouvá. Osobně jsem HDD využil i k přenosu a instalaci CoD: Warzone, díky čemuž jsem na notebooku mohl hrát přímo z disku bez nutnosti přenášení. Navíc mohou hráči na PlayStationu 4 využít možnosti hrát přímo z disku, což je rozhodně velká výhoda.

Výkon

Pojďme tedy na to nejdůležitější, a to je využití disku v praxi. Jako většina podobných disků je i instalace P10 maximálně primitivní, zkrátka zapojíte a jedete. Z hlediska výroby se jedná o klasický plotnový disk s 5400 RPM a rozhraním SATA. V klidovém režimu disk hlásí teplotu 27 stupňů, při zátěži se zahřeje na zhruba 40 až 45 stupňů.

Velká recenze WD_BLACK disků - test P10, P50 a AN1500
i Zdroj: Hrej.cz

Udávaná rychlost P10 je dle výrobce 130 MB/s, což by znamenalo poměrně vysokou hodnotu na poměry externích plotnových disků. Tento slib disk dle testu CrystalDiskMark skutečně splnil a při prázdném úložišti i lehce překonal.

CrystalDiskMark
i Zdroj: Hrej.cz
CrystalDiskMark

V testu AS SSD se při sekvenčním čtení i zápisu držely hodnoty pod stanovenou hranicí, test jsme ale nakonec nedokončili kvůli jeho neoptimalizaci pro plotnové disky. Disk jsem tedy prohnal i testem HD Tune Pro, který pro čtení používá 1 MB soubory – zde se průměrná rychlost logicky zvýšila, a to až na 200 MB/s.

AS SSD
i Zdroj: Hrej.cz
AS SSD

Celkově se tak bavíme o hranici 2000 IOPS při malých souborech, náhodné čtení hlásí 343 IOPS se 174 MB/s a přístupovou dobou 2,915 ms.

 

HD TUNE
i Zdroj: Hrej.cz
HD TUNE

No dobře, co když vás tato zdánlivě nicneříkající čísla nezajímají a chcete nějaké konkrétnější porovnání? Pojďme například na přenos Call of Duty: Modern Warfare. Celá složka se hrou má 146 GB a přenášel jsem jí z SSD disku na P10. Celkově transfer trval lehce přes 20 minut a disk udržoval přenosovou rychlost v průměru 117 MB/s.

Velká recenze WD_BLACK disků - test P10, P50 a AN1500
i Zdroj: Hrej.cz

Závěr

Naprosto upřímně můžu říct, že se WD_Black P10 povedl, a je vhodný zejména pro méně náročnou klientelu a konzolové hráče, kteří si raději vyberou velké úložiště na úkor menší přenosné rychlosti a nemožnosti hrát na konzoli přímo z disku. Cena je oproti konkurenci lehce vyšší, za to ale P10 nabízí subjektivně velice pěkný design, kovové zpracování a zejména dost slušné parametry (na poměry plotnových disků). Ceny jsou navíc celkem příznivé – modely P10 najdete na czc.cz ve slevě. 2 TB za 2 300 korun, 3 TB za 3 tisíce korun, 4 TB za 3 200 korun a 5 TB za 3 900 korun.

Velká recenze WD_BLACK disků - test P10, P50 a AN1500
i Zdroj: Hrej.cz
Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Související články

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama