Ve věku 81 let nás po boji s rakovinou opustil Earl Boen, ikonický hlas série Monkey Island
i Zdroj: LucasArts
The Curse of Monkey Island Novinka Ve věku 81 let nás po boji s rakovinou opustil Earl Boen, ikonický hlas série Monkey Island

Ve věku 81 let nás po boji s rakovinou opustil Earl Boen, ikonický hlas série Monkey Island

Patrik Jelínek

Patrik Jelínek

8. 1. 2023 07:45

Ačkoli s velkým zarmoucením, začátek nového otevíráme úmrtím. Earl Boen, který za svou dlouhou kariéru poskytl hlas postavě LeChucka v The Curse of Monkey Island a řadě dalších v rámci her, pořadů i filmů, zesnul ve věku 81 let. Podle Boenova přítele a rodinného kruhu byla herci diagnostikována rakovina plic v nejzávažnějším čtvrtém stádiu na podzim roku 2022.

Reklama

  • Ve věku 81 let zemřel na rakovinu dabér a herec Earl Boen
  • Jeho nejznámější rolí bylo namluvení kapitána LeChuck v rámci her ze série Monkey Island

Boenův první kredit ve videohrách nastal v roce 1995 v dobrodružství Shannara. V dalším desetiletí na to navázal rolemi napříč hrami různé velikosti – včetně Toy Story 2 (Rex), Black & White (Nemesis), Star Trek: Voyager – Elite Force, Soldier of Fortune (Sergei Dekker), Metal Gear Solid 2 (Sergei Gurlukovich), Icewind Dale 2 (Lord Ulbrec), Psychonauts (Butcher) a World of Warcraft (vypravěč). Další drobné role Boena (z nichž plný list najdete zde, resp. níže) pak zahrnovaly např. tituly jako Fallout Tactics, Return to Krondor nebo první Call of Duty.

Jeho nejznámější rolí nehledě na zmíněné působení u mnoha série však vždy byl a navždy zůstane pirát ze série Monkey Island. Zlotřilý kapitán LeChuck, kterého Boen osobitě ztvárnil v The Curse of Monkey Island, zaznamenal později návrat i pro různé budoucí díly série – včetně Escape from Monkey Island, Tales of Monkey Island, The Secret of Monkey Island: Special Edition a Monkey Island 2: LeChuck's Revenge: Special Edition. 

Co se týče posledního působení u této známé série, jeho finální zastávkou byla adventura Telltale's Tales of Monkey Island, která vyšla v roce 2009 pro PC a Wii. Následně byl požádán, aby si svou ikonickou roli zopakoval ještě jednou v Return to Monkey Island (2022), ale s odmítl, protože se dle tvůrce série, Rona Gilberta, už neměl cítit v pozici, kdy mu jeho zdravotní stav účast dovoloval.

Ještě předtím, než právoplatně přijal své místo v kronice herní historie jako jeden z hlasů série Monkey Island, působil Boen taktéž ve filmech i seriálech. Byl např. účasten původní trilogie Terminátor jako postava Dr. Silbermana, který vyslýchal hrdinu Reese v prvním filmu (viz zde), a později se objevil i v archivních záběrech Terminátor: Temný osud.

Koho nám rok 2022 vzal? Letošní nekrology významných herních osobností
i Zdroj: Vlastní koláž / Razer / Berni Stolar / Wikimedia Commons / Nintendo

Koho nám rok 2022 vzal? Letošní nekrology významných herních osobností

Končící rok 2022 nám toho samozřejmě především spoustu přinesl. Nové hry, nové události, nová studia a jejich chystané…

19. 12. 2022 17:25
Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama