Valve začíná testovat kompatibilitu her na Steamu se zařízením Steam Deck
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka Valve začíná testovat kompatibilitu her na Steamu se zařízením Steam Deck

Valve začíná testovat kompatibilitu her na Steamu se zařízením Steam Deck

Jakub Štěpánek

Jakub Štěpánek

19. 10. 2021 15:10

Steam Deck stále vzbuzuje otázky ohledně kompatibility s konkrétními tituly. Celá řada her sice poběží i bez úprav ze strany vývojářů, na to se ale jednoduše nedá spolehnout. Společnost Valve se tedy rozhodla pro implementaci systému, který uživatelům výběr značně ulehčí.

Reklama

  • Valve představilo systém, který určí, jak si hry na Steamu rozumí se zařízením Steam Deck
  • Společnost chce otestovat celou knihovnu
  • Hodnocení se může časem měnit vlivem updatu dané hry nebo aktualizací softwaru handheldu

Kontrolu budou mít na starost přímo zaměstnanci Valve. Daný titul otestují a následně mu přiřadí odpovídající úroveň kompatibility. Ty jsou hned čtyři. Plná zaručuje, že hra běží bez jakýchkoliv úprav, částečná může vyžadovat dodatečné nastavení (například nastavení ovladače, nutnost využití dotykového displeje apod.), nulová označuje nepodporované hry (typicky kousky určené pro VR), neznámá pak poukazuje na tituly, které ještě nebyly ověřeny.

Na úroveň kompatibility odkazuje jednoduchá ikonka
i Zdroj: Hrej.cz
Na úroveň kompatibility odkazuje jednoduchá ikonka

Pro plnou kompatibilitu ovšem musí být splněno hned několik podmínek. Hra by měla nabídnout plnou podporu ovladače a v případě potřeby automaticky vyvolat dotykovou klávesnici. Měla by být hratelná výchozím nastavení a podporovat základní rozlišení Steam Decku (1280x800 nebo 1280x720). Důležitým faktorem je také čitelnost textů, v případě využívání nástroje Proton pak také ochrana proti cheatování a nasazení middlewaru.

V obchodě přímo na Steam Decku bude na hry s plnou kompatibilitou odkazovat první záložka na Steamu, nebude ale problém vyhledat si i zbylé tituly. Díky jednoduchým ikonkám uživatelé okamžitě zjistí, jak si hra stojí, připraveny budou i doplňující informace (třeba k čitelnosti textů, konfiguraci a tak dále). Všeříkající ikonka navíc doplní i knihovnu pořízených her.

Doplňující informace ohledně kompatibility
i Zdroj: Hrej.cz
Doplňující informace ohledně kompatibility

Valve dodává, že je cílem otestovat celý katalog, je jasné, že jde o běh na dlouhou trať. Hodnocení se navíc může časem měnit s tím, jak se daná hra bude vyvíjet skrze updaty, případně díky aktualizacím softwaru Steam Decku.

Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama