V Indonésii kvůli novému zákonu nefunguje řada herních platforem
i Zdroj: Tom Fisk / Pexels
Novinka V Indonésii kvůli novému zákonu nefunguje řada herních platforem

V Indonésii kvůli novému zákonu nefunguje řada herních platforem

Tadeáš Pepř

Tadeáš Pepř

1. 8. 2022 09:01

V Indonésii začal během víkendu v praxi fungovat kontroverzní zákon, který nutí poskytovatele internetových služeb registraci vládním orgánům. To platí i pro zahraniční firmy, a většina z nich to neudělala. Obyvatelé Indonésie tak v současnosti nemůžou používat většinu herních platforem nebo samotných her.

Reklama

  • V Indonésii začal plně fungovat nový zákon regulující obsah na internetu
  • Poskytovatelé se musí registrovat u vlády
  • Některé platformy to neudělaly, v zemi tak nefunguje Steam nebo EGS
  • Zákon je kritizován pro porušování svobody slova a lidských práv

Zákon samotný má dle vlády plošně zabránit tomu, aby se na indonéském internetu objevovalo cokoliv závadného nebo nezákonného. Registrovaní poskytovatelé obsahu jsou pak povinni jakýkoliv takový obsah odstranit do 24 hodin od upozornění. V případě vážnějších přešlapů prý dokonce do čtyř hodin.

Výmysl indonéského Ministerstva komunikace a informačních technologií pochopitelně čelí kritice médií, jednotlivců i mezinárodních organizací. Upozorňují především na to, že z principu může podobný zákon představovat ohrožení svobody slova a lidských práv na zisk informací. 

Zákon byl přijat už v loňském roce, nyní ale začaly činné orgány vymáhat jeho dodržování. Nejzazší termín pro registraci webu byl 27. července, nedodržela ho ale řada zahraničních herních platforem. Indonéští hráči tak nemůžou standardním způsobem používat Steam, Epic Games Store nebo Origin, a platit přes PayPal. Indonésie přitom dle zdrojů Allcorrect platí za 16. největší herní trh na světě v hodnotě zhruba 1.92 miliardy dolarů a aktivních hráčů v ní žije zhruba 116 milionů. Většina z nich hraje na telefonu.

Magazín Kotaku podotýká, že někteří poskytovatelé svou povinnost v zemi splnili, jmenovitě napříkald Google, Roblox nebo vydavatel Riot Games. Ostatní budou blokováni, dokud vládě neustoupí, nebo nedojde ke změně zákonů.

Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama