universal-media-remote-pro-xbox-360
Článek Universal Media Remote pro Xbox 360

Universal Media Remote pro Xbox 360

michal.jonas

michal.jonas

20. 12. 2006 23:55 1
Reklama

Největší přínos univerzálního ovladače (který sice disponuje českou nálepkou, ale český manuál v něm nenajdete) spočívá v pohodlném ovládání hudebního přehrávače Xboxu 360 bez nutnosti stále puštěné televize. Když totiž přehrávání hudby řídíte skrze klasický gamepad, ať už kabelový, nebo bezdrátový, tak vždy musíte šipkami vybrat z nabídky příslušný pokyn - třeba pauzu, nebo přeskočení na další skladbu. Rozhraní přehrávače tak musíte mít stále na očích, leda že byste si tuto nabídku nakreslili na papír, zapamatovali si kde je aktuálně kurzor a bez spuštěné televize jej takto naslepo posunovali.

Umí i televizi

Universal Media Remote pro Xbox 360
i Zdroj: Hrej.cz
Manuál se chlubí tím, že lze s UMR ovládat i všechny modernější televize, což jsem se na té své rozhodl okamžitě vyzkoušet. Spárování s jakoukoli televizí (pro vzájemnou komunikaci UMR a TV je potřeba najít určitý číselný kód) přitom probíhá dvěma způsoby. Ten komplikovanější spočívá v naskenování kódu přímo z televize. To probíhá tak, že na ovladači stisknete najednou tlačítka TV a OK. Tím se ovládání přepne do režimu programování, což naznačí podsvícení číselné klávesnice (díky němu lze ovladač pohodlně používat i ve tmě). Potom stále tisknete jedno z tlačítek pro volbu programu tak dlouho, až se televize vypne. Při této činnosti ovladač vysílá do infraportu televize různé ovládací kódy, než konečně vyšle ten správný, aby mohl s TV komunikovat. Jelikož má každá značka televizorů takových kódů vícero, tak může jeho hledání trvat docela dlouho. Ovladač totiž musí všechny kódy postupně vyzkoušet.

Rychlejší a pohodlnější možnost spočívá v nalezení a přímém zadání příslušného kódu pomocí numerické klávesnice do paměti ovladače. Kódy se dají nalézt na internetu, popř. jsou uvedeny i na stránkách podpory Xbox.com. Moje LCD TV má kódy dva, přičemž po zadání toho druhého mi televize začala s ovladačem korektně fungovat. Můžu tak svoje LCD zapínat a vypínat, měnit programy (i přes číselnou klávesnici) a nastavovat hlasitost. Kromě omezeného ovládání televizí umí ovladač samozřejmě obsluhovat i Windows Media Center PC.

Na hudbu pohodlněji

Universal Media Remote pro Xbox 360
i Zdroj: Hrej.cz
Jinak lze s ovladačem řídit Xbox 360 podobně jako s gamepadem. Nechybí tlačítko pro vyvolání dashboardu při spuštěné hře ani všechna základní barevná tlačítka A,B,X,Y. Jediné co chybí jsou zcela pochopitelně trigery z čela ovladače. V dashboardu se pohybujete přes kurzorový kříž, tlačítkem OK vstupujete/otevíráte aplikace a tlačítkem BACK z nabídek/aplikací vystupujete. Jednoduché, příjemné a rychlé. Hlavní výhoda UMR však vynikne hlavně při přehrávání hudby, protože díky tlačítkům pro spuštění, pauzu, zastavení a přeskakování skladeb je možné ovládat hudební přehrávač i bez puštěné televize. Škoda, že nelze pomocí numerické klávesnice na spodní části ovladače psát text např. v editoru zpráv (pod tlačítky jsou vyznačená písmena). Přesouvání kurzoru po mapě znaků na obrazovce je totiž stejně nepohodlné, jako při použití gamepadu.

Universal Media Remote obsahuje i tlačítko pro posuv šuplíku CD/DVD mechaniky a také jednoduché, pohodlné i rychlé ovládání DVD přehrávače, s nímž se však počítá jako se standardem. Docela příjemná je přítomnost dvou alkalických bateriích v základním balení a možnost zapnout/vypnout konzoli okamžitě stiskem tlačítka, kdy není třeba volbu potvrzovat, jako při vypínání přes gamepad.
V případě, že akceptujete poněkud vyšší cenu (mimochodem velmi solidně provedeného) ovladače (dop. cena je 990,- Kč), tak získáte velmi pohodlné ovládání zejména pro využití multimediálních funkcí konzole, jako je poslech oblíbené hudby, prohlížení obrázků, přehrávání videí, nebo práce v dashboardu.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama