Ukrajinští Frogwares pořádají kontroverzní soutěž. Hráči mají posílat vzkazy Rusům, ty vítězné napíšou vojáci na dělostřelecké granáty
i Zdroj: Frogwares
Novinka Ukrajinští Frogwares pořádají kontroverzní soutěž. Hráči mají posílat vzkazy Rusům, ty vítězné napíšou vojáci na dělostřelecké granáty

Ukrajinští Frogwares pořádají kontroverzní soutěž. Hráči mají posílat vzkazy Rusům, ty vítězné napíšou vojáci na dělostřelecké granáty

Tadeáš Pepř

Tadeáš Pepř

2. 9. 2022 09:52

Velmi kuriózní a značně kontroverzní marketingovou kampaň rozjelo ukrajinské studio Frogwares. V rámci vývoje a crowdfundingu jejich nadcházejícího projektu Sherlock Holmes The Awakened totiž vyzývají fanoušky, aby na sociálních sítích posílali vzkazy “ruským hostům”. Tři nejlepší pak vojáci 24. Samostatného útočného praporu (dobrovolnická jednotka, známá také jako Batalion Ajdar) napíšou na 152mm dělostřelecký granát, který bude zřejmě použit v boji.

Reklama
Reklama

  • Studio Frogwares ve spolupráci s jednotkou ukrajinské armády pořádá bizarní soutěž
  • Hráči mají posílat vzkazy, tři vybrané pak vojáci napíšou na dělostřelecké granáty
  • Fanoušci soutěž kritizují i brání

Kickstarterová kampaň pro další titul ze série adventur Sherlock Holmes je velmi úspěšná, těsně před koncem už hráči autorům přislíbili více než 320 % původně požadované částky. Studio ale údajně kontaktovali právě členové jednotky Batalion Ajdar a v rámci propagace nabídli vymysleli bizarní soutěž. Fanoušci mají likovat a sdílet příspěvek na oficiálním twitterovém účtu studia, aby se kampaň dostala k dalším zájemcům. Tři vybrané vzkazy pak jednotka napíše na dělostřelecký granát. 

V předmětu mailu rozeslaného médiím marketingová agentura zprávy přímo označuje za “speciální vzkazy našim ruským hostům od našich fanoušků”.

Soutěž se ale nesetkává s pochopením fanoušků. Ti upozorňují na to, že jde o hodně morbidní marketing, a že by šlo Ukrajince v souvislosti s vývojem podporovat i jiným, humanitárnějším způsobem. „Řadu let jsem vaše hry podporoval. Ale po tomhle… už nemůžu. Tohle není vtipné. hry vždycky byly věcí, která spojovala různé lidi různých národností, názorů a původů. To, o co se snažíte, je prostě zvrácené,“ vzkázal na Twitteru uživatel s přezdívkou Helen Kei. Podporovatelé naopak argumentují tím, že kolegové a spoluobčané vývojářů kvůli invazi umírají a hráči tak nepřímo podpoří pomoc nevinnýmn, nebo že soutěž nepodporuje válku, ale obranu vlasti, která neustále čelí bombardování.

Batalion Ajdar patří k mediálně nejznámějším jednotkám ukrajinské armády. Proslavil se svou bojovností během konfliktu v roce 2014, kdy jej tvořili především dobrovolníci. Později byl ale organizací Amnesty International obviněn z válečných zločinů. V návaznosti na to byl formálně rozpuštěn a přeměněn na současný 24. Samostatný útočný prapor.

Studio Frogwares sídlí v Kyjevě, s pobočkou v irském Dublinu, a léta vyvíjí sérii adventur Sherlock Holmes. The Awakened je remakem crossoveru s lovecraftovským světem z roku 2006 a vyjít by měl v příštím roce.

Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama