Ukrajinská vláda plánuje zakázat prodej Atomic Heart. Bude žádat velké platformy, aby hru přestaly prodávat globálně
i Zdroj: Mundfish / Focus Home Interactive
Atomic Heart Novinka Ukrajinská vláda plánuje zakázat prodej Atomic Heart. Bude žádat velké platformy, aby hru přestaly prodávat globálně

Ukrajinská vláda plánuje zakázat prodej Atomic Heart. Bude žádat velké platformy, aby hru přestaly prodávat globálně

Tadeáš Pepř

Tadeáš Pepř

22. 2. 2023 14:12 13

Ukrajinské státní orgány oznámily, že plánují podniknout aktivní kroky proti vydání titulu Atomic Heart. Ten vyvinulo studio Mundfish, které má i přes současné sídlo na Kypru prokazatelné vazby na Ruskou federaci. Prvním krokem bude lokální zákaz prodeje hry, Ukrajinci ale chtějí o stejný krok žádat i zahraničí.

Reklama

  • Ukrajinské ministerstvo digitalizace plánuje zákaz prodeje Atomic Heart
  • Za hrou stojí Kyperské studio s vazbami na Rusko
  • Ukrajinci žádají i zákaz prodeje mimo zemi, osloví Sony, Microsoft a Valve

Informace byla zveřejněna na oficiálním webu dev.ua a plány vytváří ukrajinské Ministerstvo pro digitální transformaci (Міністерство цифрової трансформації України). Podle náměstka ministerstva Oleksandra Bornyakova bude Ukrajina vyzývat zahraniční firmy, jmenovitě Sony (PlayStation), Microsoft (Xbox) a Valve (Steam), aby hru taktéž přestaly globálně prodávat. 

Mezi hlavními problémy uvádí její toxicitu, nebezpečí shromažďování a přeprodávání informací o hráčích a hrozbu, že budou zisky z prodeje použity na další vedení války proti Ukrajině. Bornyakov také uvedl, že studio Mundfish dosud oficiálně neodsoudilo ruskou invazi a naopak existují informace, podle kterých byl vývoj financován některými ruskými podniky a bankami, podléhajícími západním sankcím.

Bornyakov se dotýká například informací, podle kterých do vývojářů investoval podnikatel Anatolij Palij, blízký státnímu energetickému gigantu Gazprom. Prohlášení také upozorňuje na to, že hra romantizuje období a poměry života v Sovětském svazu.

Autoři o sobě tvrdí, že jsou mezinárodní a pestré studio vzývající mír a hru označují za utopickou nadsázku. Také na sociálních sítích opakovaně tvrdili, že s Ruskem nemají nic společného. Skladatel soundtracku Mick Gordon před vydáním oznámil, že kompletní honorář za svou práci na hře věnuje Červenému kříži na pomoc obyvatelům Ukrajiny.

Zmíněné herní firmy se zatím k situaci nevyjádřily.

Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama