Tvůrce služby SteamSpy se nevzdává
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka Tvůrce služby SteamSpy se nevzdává

Tvůrce služby SteamSpy se nevzdává

Tomáš Tureček

Tomáš Tureček

28. 4. 2018 15:01 2
Reklama

Není tomu dlouho, co jsme vás informovali o změně licenčních podmínek Steamu, která radikálně ovlivnila chod stránek SteamSpy. Knihovny hráčů, stejně jako i další údaje, se na základě jejich voleb mohly stát neveřejnými, což službu, vytvořenou Sergeyem Galyonkinem, učinilo v podstatě nepoužitelnou. Jak se však zdá, není všem dnům konec a Galyonkin se vyjádřil, že zřejmě objevil alternativní řešení k znovuobnovení SteamSpy.

"Obdržel jsem okolo dvou stovek emailů a zpráv od různých vývojářů, ve kterých mi psali, jak SteamSpy ovlivnil jejich životy. Jedno indie studio z Berlína se snažilo zajistit financování jejich projektu s pomocí vlády na základě dat, které prokazovaly, že mezera na trhu je dostatečně velká k úspěchu. Jejich titul byl vydán a uspěl. Další takový, středně velký vydavatel, vstoupil na trh poté, co byl schopen vidět, které tituly jsou prodejně úspěšné a které nikoliv. Bylo mnoho takových obvyklých příběhů vydavatelů, kteří byli schopni se zorientovat na základě toho, že viděli, které hry se prodávají a které ne. Po velice stresujícím týdnu v práci jsem se tedy rozhodl se Steam Spy zkusit pár nových věcí." Vyjádřil se Galyonkin na svém blogu.

Zdá se, že ačkoliv Steam data svým krokem z velké části znepřístupnil k vytváření dosavadních statistik, na internetu je stále obrovské množství informací, které Galyonkin je schopen využít k vytvoření nového algoritmu, jež podle jeho slov "jakž takž funguje".

"Vývojáři hry Frostpunk právě oznámili, že hra prodala 250 000 kopií a výpočet nového algoritmu ukázal 252 000 kopií. To je docela přesný odhad, že?" Na základě testů, který obsahoval data ze zhruba sedmdesáti her byl SteamSpy schopen vypočítat data se zhruba desetiprocentní chybovostí. Což je velice slušné, usoudíme-li, že nová metoda je teprve v začátcích.

SteamSpy by se tedy mohl pomalu, ale jistě, znovu stavět na vlastní nohy. Je jasné, že některé funkce nejspíš zaniknou úplně a jiným bude trvat dlouho, než je budeme moci považovat za přesné. Je ale jisté, že Galyonkin se nevzdává a rozhodně nehodlá SteamSpy pohřbít. Přejeme hodně štěstí a pevné nervy.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama