Transformers: Devastation Recenze Transformers: Devastation

Transformers: Devastation

Vilém Koubek

Vilém Koubek

16. 10. 2015 09:00 5
Reklama

Ještě předtím, než nám Transformery přímo před očima zneuctil Michael Bay, miloval svět měnící se roboty hlavně kvůli animovanému seriálu a hračkám, k jejichž podpoře vznikl. Na rozdíl od kreslených dobrodružství plných naivity a roztomilého přehrávání se moderní facelift nesl ve vážném duchu plném temnoty. A všichni moc dobře víme, že po prvním dílu už příliš nefungoval. Podobně se to mělo i s hrami, které vycházely z nové vizuální stylizace, nebo se prostě jen vezly na filmové vlně – nedařilo se jim zaujmout ani pobavit.

ČAS NA HLOUPOSTI

Na scéně se proto museli objevit zkušení harcovníci ze studia PlatinumGames, které znáte díky dobrodružstvím dlouhonohé čarodějky Bayonetty nebo také skvělému spin-offu Metal Gear Rising: Revengeance. A tihle moudří lidičkové si řekli, že nechtějí dělat Transformery postavené na Bayově vizi. Namísto ní začali pracovat na poctě seriálu se vší jeho kýčovitostí, špatnými hereckými výkony a nadneseným humorem. A výsledek je naprosto strhující.

Svět má najednou problém, města se mění na hromady trosek, Megatron se ďábelsky směje a parta Autobotů vedená Optimem Prime mu musí nakopat zadek.

Devastation si na nic nehraje a namísto otravování hráče s obyčejným příběhem o snaze Decepticonů zničit Zemi jde prostě rovnou k věci. Svět má najednou problém, města se mění na hromady trosek, Megatron se ďábelsky směje a parta Autobotů vedená Optimem Prime mu musí nakopat zadek. To je všechno, na hlouposti a nějaké zákruty není čas. Děj teče tak rychle kupředu a je natolik jednoduchý, že ho vlastně můžete úplně přestat vnímat. Zbude vám pak víc mozkové kapacity k tomu, abyste si mohli užívat vynikající hratelnost.

JEDNODUCHÁ KOMPLIKOVANOST

V jádru je Devastation klasická rubačka viděná z pohledu třetí osoby, jenže pokud jste již někdy měli tu čest se hrou od Platinum (zapomeňme na The Legend of Korra), víte moc dobře, že jim takto „obyčejné“ označení nestačí. Stejně jako v dalších bojovkách se i v Devastation povedlo vývojářům vybudovat na povrchu jednoduchou hratelnost, kdy útočíte v podstatě jen dvěma tlačítky. Do soubojů dále zamíchali klíčové okamžiky, během nichž se můžete bránit a tím provedete protiútok, speciální schopnost (každý Autobot má jinou), střelbu a nabíjecí mega útok. Aby toho nebylo málo, dovedou se hlavní postavy měnit na vozidla. Touto transformací můžete přispět do boje, nebo se přepnout do módu rychlejší přepravy po „polootevřeném“ světě.

Jinými slovy, pokud chcete, dá se hra projít s minimem tlačítek a přesto ladně a zábavně. Dříve či později vám ale jednoduché ovládací schéma přejde do krve a na obrazovce se vám roboti zcela přirozeně roztančí v řetězících se kombech a ultimátních útocích.

Tahle plynulost a intuitivnost, z níž nakonec vzniká komplexní podívaná, se těžko popisuje, ale věřte, že vás díky ní hra strhne. A čím náročnější na vás bude klást požadavky, tím víc si budete uvědomovat, jakou radost vám dělá jejich překonávání. Zároveň je ale třeba zmínit, že Devastastion nabízí možnost změnit si mezi jednotlivými misemi obtížnost. Pokud by se vám tedy postavila do cesty „nepřekonatelná“ překážka, jimiž jsou vývojáři proslulí, nemusíte věšet hlavu a rozjíždět kampaň znovu.

JEŠTĚ JEDNOU SE VRÁTÍME

Vedle rozkládání Transformerů na součástky nabízí hra relativně pestrou škálu misí, při nichž závodíte v podobě vozidla, hledáte cíle po městě, kreativně zdoláváte úseky plné silových polí a podobně. Pohyb je jednoduchý stejně jako transformace, hratelnost svižná a divoká. Do toho se čas od času objeví také nějaká ta změna, kdy například úkol plníte s kamerou usazenou v ptačím oku a boje si najednou užíváte z jiné perspektivy nejen vizuálně.

Transformers: Devastation
i Zdroj: Hrej.cz

Podobného osvěžení se dočkáte také například po usednutí za rychlopalné dělo. Namísto klasické střelnice totiž pojali vývojáři i tuto „minihru“ kreativně a nepřátelští roboti proti vám nalétávají v arkádových formacích, kvůli kterým budete vzpomínat na klasiku, jako je třeba Galaga. Tahle zpestření se sice na první pohled tváří nenápadně, ale s hratelností dokážou pořádně zamávat a hlavně vás neustále udržují ve střehu.

Divoké tempo však s sebou nese také drobné komplikace, pod nimiž je podepsána kamera. Není třeba se děsit, většinu času funguje, jak má. Při transformacích ale na můj vkus klesá příliš blízko k vozidlu a nabízí ne úplně adekvátní rozhlížecí úhly. Divoká jízda proto často ztroskotá na skutečnosti, že nemáte příliš dobrou orientaci v prostoru. Na neohrabanost se dá zvyknout, nicméně párkrát kvůli ní umřete.

DALŠÍ PORCI, PROSÍM!

I s místy problematickou kamerou vám však Devastation nedá vydechnout až do samého konce, ke kterému se na nejnižší obtížnost můžete dobrat za přibližně pět hodin. Jenže pak, namísto abyste hru zahodili jako jednohubku, se do ní vrhnete znovu a na vyšší obtížnost. Jednoduchý RPG systém, široká paleta Autobotů s různými zbraněmi a schopnostmi a dokonce jednoduché craftění zbraní totiž vykřikují do všech světových stran, že vás čeká opět vynikající a trochu jiný zážitek. A do toho všeho vám bude opět dělat společnost vynikající soundtrack, který v sobě míchá elektroniku s heavy metalem.

Za své peníze dostanete poctivou porci zábavy, kterou si velice rádi zapnete znovu.

Jasně, technicky se dá říct, že vlastně Devastation s ničím novým nepřišel a je to jen řemeslně vynikající splácanina kusů hratelnosti, které do sebe perfektně zapadají. A je to pravda. Ovšem kde je problém? Za své peníze dostanete poctivou porci zábavy, kterou si velice rádi zapnete znovu. Funguje skvěle, hraje se skvěle, je sice trochu kratší, ale znovuhratelná. Její celshadová grafika navíc vzdává poctu kreslenému seriálu, je prudce stylová a dovoluje i konzolím rozhýbat devastaci v 60 snímcích za sekundu. Devastation vás prostě chytne a nepustí, dokud s ním neskoncujete, a pak si ho nedáte ještě alespoň jednou. Co víc si můžete přát? Snad jen pokračování…

Transformers: Devastation
Xbox Xbox One
Windows PC
PlayStation PlayStation 3
Xbox Xbox 360
PlayStation PlayStation 4

Verdikt

Nejlepší hra s Transformery. Je svižná, drsná, ukrutně stylová, rozmanitá a hlavně po čertech zábavná. Místy vás sice trochu zaskočí kamerou, ale jinak se jí dá vytknout snad jen fakt, že skončí „moc“ rychle.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama