Tony Hawk's American Wasteland Recenze Tony Hawk‘s American Wasteland

Tony Hawk‘s American Wasteland

taltos

taltos

12. 3. 2006 23:54
Reklama

Tony Hawk je ve světě skateboardingu značkou kvality a to i přesto, že má tento chlapík svá nejlepší léta za sebou. To samé se však nedá říci o hře, která s každým novým dílem slaví minimálně stejný úspěch. Po odbočce do nelegálních Underground 2 tu máme zcela nový podtitul. American Wasteland, který nabízí staré známé módy a především příběhovou linku o klukovi, co sní o životě hvězdy skateboardingu. Proto se vydává do kolébky tohoto sportu, Los Angeles, aby se pokusil změnit sen v realitu. Zdali se tak stane, to je již jen na vás.

Story mód

Základním stavebním kamenem tohoto dílu je bezpochyby příběhová linie. Na začátku si vyberete jednoho ze skateboardistů, který se poté vydá do zmiňovaného velkoměsta. Ani se však po příjezdu nestihnete rozkoukat a již vám ukradnou zavazadla. Tím celý děj začíná a před vámi stojí celkem devadesát pět příběhových úkolů. Ze začátku si samozřejmě s úkoly poradíte poměrně snadno, avšak s přibývajícími naučenými triky (všechny triky znáte od začátku pouze v Klasickém módu, o tom ale později) a odkrytými částmi města, je splnění triku nebo jiné překážky složitější a složitější. Dočkáte se například pronásledování zloděje nebo exhibice před protestujícím davem. Úkoly jsou navrženy velice dobře a nikdy se u nich nudit nebudete. Celkovou hrací dobu odhaduji ve Story módu na nějakých 12-15 hodin, což je velice solidní porce zábavy. Ta se také odvíjí od toho, jak moc se zabýváte nepovinnými misemi.

Na volné mapě máte totiž kromě dějových misí i úkoly na přivydělání peněz nebo sprejování budov. Kromě toho si můžete svého chlapíka upravit v kadeřnictví nebo v obchodu s doplňky ke skateboardu a s oblečením. Nové oblečení, účes nebo skateboard jsou také prakticky jediným využitím vašich peněz. Plněním hlavních cílů se otevírají nové části rozlehlého L. A. (Hollywood, Beverly Hills, Santa Monica, Downtown…), což je s novými úkoly hlavním hnacím motorem tohoto módu. Naštěstí se jednotlivé lokace nenahrávají jako v předchozím díle, tudíž celé město působí mnohem ucelenějším dojmem.

Novinek pomálu…

Na rovinu můžeme říct, že American Wasteland nenabízí žádnou revoluci v sérii a jde víceméně o stejnou hru jako dříve, avšak s novým příběhem a několika vylepšeními. Opět se budete snažit udělat co nejlepší trik, učit se nové speciály a komba a postupně pokořovat jeden úkol za druhým. I přestože autoři hlásali přidání nových triků i do tohoto dílu, objevili jsme pouze větší interakci s okolím bez prkna na nohách, což zahrnuje běhání po stěnách, stojku a podobně. Nesmíme zapomenout také na pár speciálů odvíjejících se především od designu úrovně. Těžko však dávat tento nedostatek autorům za vinu, protože ve všech předchozích dílech (a tedy i v tomto) byla přidána drtivá většina všech existujících triků.

Hlavní novinkou se pak stává přidání BMX, které si můžete libovolně osedlat ve volné chvíli ve Story módu. I když se na první pohled může zdát, že o žádný zlomový bod nejde (což je také zčásti pravda), jízda na kole přináší zcela jiný zážitek nežli na skateboardu. Také na něm můžete skákat, dělat triky (samozřejmě podstatně menší množství, než na prkně) a vůbec projíždět celé město. Na některé činnosti se hodí BMX více, na některé méně. V každém případě se jedná o příjemné zpestření a kromě volného projíždění si můžete zkusit i některé mise určené právě pro tento dopravní prostředek.

Zábavy stále dostatek!

Kromě příběhové linie vám nový American Wasteland nabídne již notoricky známý Klasický mód. V něm si vyberete libovolného skateboardistu a vrhnete se na plnění úkolů v jednotlivých lokacích. Jde o provařené sbíraní písmen (C-O-M-B-O a S-K-A-T-E), dosažení vysokého skóre, udělání vysoce ohodnoceného komba, dosažení ukryté kazety a další cíle individuální pro každou mapu. I přestože jsme tyto úkoly dělali již tolikrát, stále se u nich lze dobře bavit a to především kvůli příjemnému obměňování map, které se vždy svým prostředím liší velice rapidně (noční park, pobřežní oblast, frekventované město…).

Dále si můžete vytvořit vlastního skateboardistu, trik nebo tag. Za zmínku také stojí velice propracovaný editor vlastního parku, na kterém si jistě někteří hráči skvěle vyhrají. Nabídka je opravdu široká a zahrnuje téměř veškeré objekty, které vidíte i v hratelných mapách. Samozřejmě nesmí chybět možnost volně se projet dosaženými částmi L.A a online hraní. Všechny módy jsou maximálně pro osm hráčů. Na výběr budete mít několik různorodých lokací, ve kterých si vyzkoušíte přibližně patnáct zajímavých módů. Za staré nabídky vyzdvihněme například stále zábavný Deatchmatch, z novinek pak Fire Fight, při kterém po sobě hráči vrhají ohnivé koule.

Ovládání

I přestože je American Wasteland hrou vyvíjenou primárně pro konzole, na PC naštěstí problém s ovládáním příliš nenastává. Triky vám půjdou po chvíli zkoušení jako po másle a kamera zlobí jen ve výjimečných chvílích. Tyto okamžiky nastávají především tehdy, když nemáte na nohách skateboard a kamera se nechce přesouvat podle vašeho pohledu. Tím pádem občas nevíte kam jdete. Jinak je však ovládání velice intuitivní a zvykne si na něj po chvíli cvičení i úplný nováček v této sérii.

Tradičně skvělá hudba a design lokací

Hudba ve hře by si zasloužila zvláštní ocenění a v širokém výběru snad nenajdete vyloženě nepovedenou skladbu. K jízdě vybraní interpreti z žánrů punku, punkrocku a hip hopu sedí naprosto přesně. Náhodně jmenujme například Green Day, Scissor Sisters, Venon, Rase Against nebo Public Enemy. Ke zvukům ve vašem okolí nemáme také žádné výtky. Mapy jsou od první až do poslední navrženy naprosto precizně a nabízí obrovskou škálu možných navazujících komb. Pokud se dá o mapách v Klasickém módu mluvit jako o povedených, celé prostředí Los Angeles musíme vyzvednout k nebesům. Ani by vás nenapadlo, co vše se dá udělat s tak relativně malým prostorem. U-rampy jsou schované i na střechách domů, slidovat můžete z budovy na budovu po telefonních drátech a užíváte si spoustu – sice nereálných, ale o to zábavnějších – vylomenin po celém městě.

Takto pochválit již rozhodně nemůžeme průměrnou grafiku celého prostředí. Váš hrdina ještě vypadá jakž takž k světu a dostatek polygonů mu nechybí, avšak občas narazíte na části města, které jsou vyloženě ošklivé a nebarevné. Jde hlavně o to, že autoři nemají snahu posunout technickou stránku dál od minulých dílů, což je poměrně škoda. Kdybyste srovnali poslední Underground 2 a American Wasteland, připadali byste si jako ve stejné hře. Animace spojující jednotlivé mise jsou v designu hry a dočkáte se i velice úsměvných situací a střídání komiksového stylu s normální grafikou.

Tony boduje

I přestože hra nabízí pramálo novinek a jde vlastně o stále stejné nastavování již několikrát snězené kaše (což může být na pohled opravdu nesympatické), pod kapotou tohoto starého cadillacu (a ty nestárnou) se nachází stále stejně zábavná hra, která každého fandu chytne a pustí až za pěkných pár hodin. Tony Hawk’s American Wasteland vám vydrží neskutečně dlouho a ať už budete hrát příběhovou linii nebo jiné módy, bavit se budete dobře. A o to jde především. Přestože hře není prakticky co vytknout, mohu tento díl doporučit převážně skalním fanouškům série a nebo naopak úplným nováčkům. Pro příležitostné hráče tato hra nabízí příliš málo novinek a v klidu si vystačí s některým ze starších dílů.

Tony Hawk's American Wasteland
Windows PC
Xbox Xbox
PlayStation PlayStation 2
Xbox Xbox 360
Nintendo GameCube GameCube

Verdikt

Tony Hawk’s American Wasteland je důstojným pokračováním legendární série. Nenabízí však tolik novinek, aby se mohl jakkoliv výrazněji zapsat do herní historie. Pokud nejste skalními fanoušky Tonyho, nemohu vám koupi hry vyloženě doporučit. A to i přesto, že jí není prakticky co vytknout.

Co se nám líbí a nelíbí?

Starý dobrý Tony Hawk, skvělý design map, návykový Story mód, dlouhá hratelnost, skvělá hudba a přidání BMX.
Nic nového pod sluncem, pomalejší rozjezd, na dnešní dobu dost bídná grafika.
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama