Tiger Woods PGA Tour 10 Recenze Tiger Woods PGA Tour 10

Tiger Woods PGA Tour 10

Marek Švrkala

Marek Švrkala

14. 8. 2009 22:36 16
Reklama

Golf, dříve považovaný za sportovní disciplínu pro smetánku, se i u nás dostává do povědomí všech vrstev obyvatelstva. Stále více lidí občas vyrazí na green, kde se pokouší dostat míček do jamky. I profesionální scéna si užívá zvýšenou popularitu. Stačí se občas podívat do programu českých televizních stanic, jež se golfu rozhodně nevyhýbají. Velkou událostí byl také nedávný turnaj v Čeladné, který plnil stránky novin, internetových serverů a spoty televizního zpravodajství. Michael Schumacher golfu – Tiger Woods se ale na našich turnajích zatím neukázal. Po loňské přestávce způsobené zraněním se po prvotních neúspěších (brzy vypadl třeba na British Open) pozvolna dostává do své top formy. Nedávno vyhrál na turnaji Bridgestone Invitational (mimochodem i v něm si můžete zařádit v této hře). Charismatický Tiger je tak stále oblíbenou mediální tváří a zůstává také patronem golfové série od Elecronics Arts. Její letošní vydání na Wiičku má už díky vylepšenému Wiimotu velké ambice.

Proklatě přesné ovládání

Tiger Woods PGA Tour 10 je spolu s Wii Sports Resort vůbec první hrou, která využívá zbrusu nový Wii Motion Plus. K zvýšení zážitku z golfu (jde ale hrát i bez něj) stačí na spodek Wiimotu připnout malý nástavec zlepšující snímání pohybů. Po testování a porovnání s klasickým Wiimotem nezbývá než dodat, že Nintendo nelhalo. Wii Motion Plus skutečně snímání značně vylepšuje a za investici rozhodně stojí, zvlášť když se prodává i v edici společně s hrami. Pocit přesnosti přenesený na obrazovku je daleko vyšší než u předchozích verzí. Každičký pohyb s ovladačem je znát. Přesné puttování i daleké odpaly jsem si doslova užíval. Tiger Woods PGA Tour 10 tak můžeme směle pasovat do role nejvěrnějšího amatérského počítačového simulátoru golfu.

K co nejlepšímu pocitu ze hry je velmi důležité si nastavit správnou obtížnost, která mění ovládání a možné zobrazení dráhy míčku. Na možnost nastavení často upozorňuje váš trenér přímo při hraní. U klasických odpalů lze vybrat hned tři různé způsoby, speciálně u puttování pak dva. Pokud golfovou hůl/pálku držíte v ruce poprvé, jistě začnete s nejlehčím a nejméně reálným nastavením a postupně se budete posunovat. U odpalů i puttování závisí na celém vašem pohybu s Wiimotem. Pokud ho při odpalu trochu natočíte, udělíte míčku náležitou faleš. Zbytečné mi přišlo jen ovlivňování dráhy míčku přímo v letu. Šipkou a třesením získává další rotaci, což je celkem zbytečné a nereálné. Pomalu zlepšovat se bude i vaše herní podoba, jejíž vzhled si můžete jako obvykle u her od EA vypiplat k dokonalosti.

Překonejte Tigerovy přesné odpaly

Mimo mnoha jiných herních módů se každý nový majitel tohoto titulu určitě vrhne do kariéry. V ní vás čeká klasicky spousta licencovaných turnajů v sezoně (prvně za amatéry, po úspěších za profíky) a přes čtyřicet různě náročných úkolů v módu Tournament Challenge, kde se hezky porovnáte s různými zajímavými výkony golfové historie a pokusíte se je překonat. Ty své si Tiger Woods také okomentoval. O motivaci ho překonat je po jeho proslovu hned postaráno. Za plnění těchto úkolů, ale samozřejmě i za výsledky v turnajích, získáváte peníze a body. Dolary využijete na nákupy nejrůznějších propriet (od oblečení, přes animace vaší postavy, až po různé hole – těch je klasicky velmi mnoho), zkušenostní body pak na rozšíření dovedností. Ty můžete vylepšovat v mnoha kategoriích, od přesnosti, přes sílu úderů, až po štěstí.

Vedle kariéry hra nabízí i mnoho jiných zajímavých možností a speciálních herních módů. Mimo rychlé hry sám či proti spoluhráčům v turnají i třeba diskový (frisbee) golf známý z Wii Sports, který má také hodně co nabídnout. Odhadnout správnou sílu a úhel hodu dá opravdu zabrat. Propracované jsou rovněž možnosti party hry s kupou kamarádů. Tolik různých módů (arkádové i reálné) leckdy nenajdete ani ve specializovaných party titulech. Jistě se najde ten, který vám skutečně sedne. Tiger Woods PGA Tour 10 tak nabízí velké vyžití pro jednoho i pro více hráčů.

Sluníčko na Floridě? Výheň před obrazovkou!

Velmi slušně se podařilo zapojit internet. Samozřejmě si můžete zahrát různé turnaje s hráči z celého světa a díky statistikám s nimi porovnat svou úroveň. Golfové fanoušky potěší i hra s reálnými golfisty. Probíhá známý turnaj? Můžete soupeřit s reálnými borci, výsledky se totiž posílají do vašeho Wiička a vy se tak alespoň virtuálně zapojíte do boje s reálnými hvězdami golfu. Příjemné. Zasílat si také můžete nechat aktuální stav počasí z celého světa. Pokud zrovna hrajete na Wiičku turnájek v Londýně a na místě prší, pak bude pršet i ve vaší obrazovce. Taktéž zajímavá novinka.

Celkem se vydařila rovněž audiovizuální prezentace. Z přehledných menu se dostanete (byť se na můj vkus vše načítá trochu déle) na golfová hřiště. Grafika je Wiičkovým nadprůměrem, pro hráče z jiných platforem bude samozřejmě zklamáním. Majitele konzole Nintenda ale potěší, přestože se od minulých vydání zase tolik nezměnila. Nejrůznější lokace (hezkých hřišť je opravdu mnoho) lemují animovaní diváci, kteří v tu pravou chvíli spustí aplaus a divoce tleskají. Zábavná je také animace golfistů reagujících na své výkony. Chvíli jsem měl tendenci některé ksichtíky opakovat, když ale můj virtuální hrdina po úspěšném puttu spadl na záda, vše jsem si rozmyslel. Každá z mnoha postav (reálných i těch humorných vymyšlených), jež si lze vybrat, má svojí sadu reakcí, takže je stále co objevovat. K dobru je třeba přičíst také slušné zvuky, hudbu, solidní komentář a vibrace ovladače přicházející v ty pravé momenty.

Tiger Woods PGA Tour 10 tak naplňuje veškerá očekávání. Díky použití nové technologie Wii Motion Plus znatelně zpřesňuje každý úder a nabízí tak o mnoho lepší herní zážitek. Všemu pak plně slouží drobná a znovu vylepšená stará známá dobrá práce z předchozích dílů série. Spousta módů, vynikající a motivující kariéra, online hraní, multiplayer, solidní vizuální prezentace. Tahle golfová simulace by neměla chybět u žádného fanouška tohoto sportu. Nebojím se tvrdit, že jde o nejlepší golf všech dob...

Tiger Woods PGA Tour 10
PlayStation PlayStation 3
PlayStation PlayStation 2
PlayStation PSP
Xbox Xbox 360
Wii Wii

Verdikt

Možná nejlepší golfová hra vůbec. Díky skvělému a přesnému ovládání si užijete spoustu herních módů a to sami, s přáteli nebo přes internet. To vše zabalené do příjemného audiovizuálního kabátku. Prostě povinnost pro všechny fandy golfu.

Co se nám líbí a nelíbí?

Luxusní zážitek díky novému vylepšenému ovladači, spousta možností, módů, online hrani, party hry, frisbee golf, slušná audiovizuální prezentace
Delší načítání, grafika, zbytečné udávání rotace míčku za letu, několik drobností.
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama