Tiger Woods PGA Tour 07 Recenze Tiger Woods PGA Tour 07

Tiger Woods PGA Tour 07

Lukáš Grygar

Lukáš Grygar

8. 10. 2006 22:50 1
Reklama

Podle Tolkienovy verze vznikl golf v rámci Bitvy na Zelených polích, kdy Bandobras Bral odťal hlavu skřetího náčelníka Golfimbula a ta se posléze odkutálela dovnitř králičí nory. Těžko říct, jak se k tomuhle příběhu staví Ondřej Havelka, ale na tom zase tolik nezáleží. Golf je tu s námi několik století, a i když ho mnozí stále považují za sport pro horních deset tisíc, jeho popularita roste napříc sociálními vrstvami. A děje se tak samozřejmě i díky počítačovým hrám, kde byl golf už od prehistorických osmibitových časů zavedenou veličinou. Dnes monitorům kraluje Tiger Woods od Electronic Arts, stejně jako skutečnému golfu kraluje skutečný Tiger. Narozdíl od hokeje si ale nemusíme tak moc stýskat, že na virtuálním greenu chybí EA konkurence: jejich PGA Tour už léta drží velmi slušný standard, a i když jsou si jednotlivé ročníky podobné jako vejce vejci (respektive golfový míček golfovému míčku), vždycky jde o dobře hratelný produkt, který nevyleká nováčky a neurazí profesionály. Aktuálnímu vydání jde sice oprávněně vytknout, že je v něm jen minimum změn oproti loňsku, nicméně tenhle argument odvisí čistě od toho, jestli jste do PGA Tour minulý rok investovali nebo ne. Potom si automaticky připisujte / odepisujte pozitiva v následujícím textu a já si dám lehké opáčko.

Jádrem PGA Tour je dráha vlastního golfisty, se kterým po turnajích sbíráte zkušenostní body a postupně si odemykáte postup do vyšších pater golfové hierarchie. Na začátku máte možnost buď vzít za vděk "hotovým" hráčem a rovnýma nohama skočit do profesionální kariéry (kde se ovšem žádné zlepšování nekoná), nebo - a to mi na celé hře přijde mnohem zajímavější - si vypiplat svého avatara a škrábat se s ním nikoliv na pleši, nýbrž nahoru po žebříčku hodnocených hráčů. K tomu vám dopomáhej golfový bůh, přesný švih a záplava licencovaného vybavení, od zlacených holí po značkové hodinky a rukavice s dlaněmi z protiskluzového materiálu. PGA Tour je svým způsobem velkolepou oslavou materialismu, kdy hráč kromě pobíhání po hřištích nadšeně skupuje drahé serepetičky, obléká svého golfistu jako panenku a všelijak se raduje z možnosti utrácet vyhrané dolary za image. A kde je v tom samotná hra, ptáte se?

Hezky po větru

Tam, kde vždycky. Herní model nedoznal žádných úprav, protože už nějaký ten pátek spolehlivě funguje. Je hlavní devizou hry - nabízí výzvu úměrnou vašim schopnostem. Když máte problém posílat míčky proti větru, prostě si stáhnete obtížnost a přírodní síly nebudou činit takové obstrukce. Když máte problém číst reliéf greenu, zapnete si síť, která vám jasně ukáže, kudy vést náběh na jamku. A když máte všechny tyhle věci v malíku, můžete nápovědu vesele povypínat a jít do toho natvrdo. Tiger 06 se nesl ve znamení cestování v čase, kdy si hráč mohl zažít různé historické éry golfu včetně tehdejších hvězd. Nic takového se letos nekoná. Důraz je kladen na zmapování cesty od náruživého amatéra po profesionální kombajn na peníze z těch největších turnajů světa. EA si samozřejmě dávají záležet na autenticitě, tudíž stoupání ku golfovému Olympu vede přes zavedené kvalifikace. Nová hřiště jsou vesměs zajímavá pro ostřílené (nebo vystřílené?) golfisty a třeba seance v newyorském Central Parku nebo odpaly pod horou Fuji nemají chybu, jen na tahle místa nesmíte vlézt s netrénovaným avatarem - to potom hraničí s masochismem.

Škoda, že u nových hřišť ale jakékoliv snažení ze strany EA končí. Hra sice prodělala lehký facelift a díky bloom efektu a lépe zpracovaným stromům vypadá za určitého počasí (uvnitř hry, venku může klidně lít jako z konve) opravdu moc pěkně, nic to ale nemění na její velmi mizerné optimalizaci. Nezávisle na nastavených detailech má tendence sebou všelijak škubat a nahrávat za pochodu. Jak je to ve hře, která klade důraz na rytmus odpalu, extrémně nepříjemné, si jistě domyslíte sami. Jasně, čeká se na fungl nový engine, který přinese next-gen verze, ale to není omluva, nýbrž výmluva. Grafickému zpracování se dají vytknout i často groteskní animace reakcí jednotlivých golfistů - pokud si dejme tomu vytvoříte prošedivělého gentlemana v letech, je poněkud bizarní vidět pak tohoto gentlemana, jak oslavuje eagle čímsi na způsob breakdance.

Dva pod par

Kolem a kolem, poslední Tiger je opět ideální zábavou na chvilkové odreagování i prodlužující se podzimní večery. Rozběhnete ho bez sebevětších problémů, proniknete do něj bez sebevětších problémů, bez sebevětších problémů uspokojí váš chtíč po Mariánkách, košilích Nike a sandálech Adidas. Mezi všemi těmi závody vytuněných bestií a kontaktními sporty působí jako blahodárná procházka po zenové zahradě. Přesto o PGA Tour platí to samé, co o jejích firemních sourozencích - postrádá cokoliv navíc, cokoliv by ze strojově vyráběného produktu udělalo legendární ročník. Tak snad se to povede příště, kdy by měla převzít slovo technologie předváděná na letošní E3. A tam už Tiger vypadal skutečně jako živý.

Tak sem s ní!

Tiger Woods PGA Tour 07
Windows PC
Xbox Xbox
PlayStation PlayStation 3
PlayStation PlayStation 2
PlayStation PSP
Xbox Xbox 360
Wii Wii

Verdikt

Pokud se na PC sháníte po golfu, s PGA Tour nemůžete šlápnout vedle. Pokud už ale PGA Tour rok nebo dva vesele hrajete, letošní investici je dobré si důkladně rozmyslet.

Co se nám líbí a nelíbí?

Pořád ten stejný, solidní golf.
Pořád ten stejný, stagnující golf.
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama