The Wheelman Recenze The Wheelman

The Wheelman

Tomáš Nadrchal

Tomáš Nadrchal

26. 3. 2009 23:40 22
Reklama

Počítačová hra podle filmu. Už jen při vyslovení tohoto spojení se mi zježí vlasy na hlavě hrůzou, vždyť ve valné většině případů šlo jen o komerční využití značky za cílem vydělání více peněz. Ale virtuální adaptace snímků s Vin Deiselem v hlavní roli, to už zní poněkud lépe, a pakliže jste měli čest s The Chronicles of Riddick: Escape From Butcher Bay, dáte mi za pravdu. Pět let stará záležitost překvapila fanoušky i kritiky, sbírala devítková hodnocení, jako by se nechumelilo, a přitom od ní nikdo žádný velký zázrak nečekal. Je tu rok 2009 a další kousek s virtuálním Vinem Dieselem v hlavní roli, vydání filmové verze The Wheelmen se prozatím odkládá, videohra už se ale honosí přívlastkem Gold a těší se na úspěch u široké hráčské populace. A věřte mi, že na to má.

Ostatně už samotná úvodní scéna, v níž v roli Vina Diesela coby řidiče vyčkáváte na mazanou zlodějku, abyste ji následně ochránili před atakujícími zástupy policistů, naznačí, že se nejedná o prachobyčejný klon série GTA. Naopak. Děj se odehrává v hlavním městě Katalánska Barceloně, kam se Milo Burik (Vin Diesel) nuceně přestěhoval ze Spojených států, protože všechny titulní strany novin byly zahaleny jeho fotografiemi. Jediný způsob, kterak se vyhnout dlouholetému pobytu za katrem, bylo upsání se ďáblovi v podobě tajné policie a zamířit do prosluněného Španělska jakožto informátor. K tomu se ale Milo musí dostat nejen do podvědomí místního podsvětí, musí si na svou stranu získat nejprve menší ryby v podobě malých gangů a zlodějíčků a pěkně od píky se vyšplhat až k nejdůležitějším mafiánským bossům. Aby se mu to povedlo, musí plnit úkoly všeho druhu, od obyčejného odcizení vozidel, stopování nepřítele, ale i třeba vysvobození parťáků ze spárů ruky zákona či přinucení gangstera, aby zazpíval jako ptáček a vyzradil vše, co ví. Tento úkol byl vůbec velmi úsměvný, k navození strachu o život se využívá, poměrně netradičně, rychlá jízda, pokud možno v protisměru. A spolujezdec křičí, že jste se zbláznili, prosí o zpomalení, ale kdepak – ještě více dupnout na plyn a ještě více jej vystrašit!

Vedle hlavní příběhové linie, která představuje pro zkušenějšího hráče zábavu na dobrých deset hodin čistého času, se dá využít i několika desítek vedlejších úkolů, které umožňují vylepšení postavy, lepší obrnění vozidla, popřípadě otevírají nové sklady zbraní. A pak už je na vás, zda si dlouhou chvíli zkrátíte ilegálními závody v ulicích Barcelony, zahrajete si na taxikáře ve variaci na klasickou časovku, budete zdrhat před policií anebo jen krást auta. Všechny přístupné úkoly a mise jsou přitom zobrazeny na GPSce, díky níž se lze kliknutím myši přesunout do dané lokace, odpadá tak nudné a po čase i rutinní ježdění po městě.

Tvůrci si dali za úkol vytvořit nový herní prvek, který by z obyčejného auta udělal zbraň. Střílení z auta, to už tu ale přeci dávno bylo, mohou sice mnozí namítnout, ale tentokráte byl záměr daleko komplexnější. Protože se Vin Diesel cítí za volantem jako doma, vytvořil si unikátní schopnosti, jak rychlou káru v krizi ovládat. Vrážení bokem do aut jedoucích vedle za účelem je co nejvíce poškodit nepředstavuje žádnou novinku, ale po získání určitého procenta soustředění, udělovaného za čistou rychlou jízdu bez větších karambolů, lze využít dvojice neskutečně efektních i efektivních komb. Cyklón, jak se jmenuje první, otočí za jízdy vozidlo o 180°, zapne několikavteřinový bullet-time a umožní tak odstřelit řidiče jedoucí za vámi nebo ještě lépe nádrže jejich vozidel. Neznám a nikdy jsem v počítačové hře neviděl elegantnější způsob na setřesení protivníků, třikrát bravo. Druhé kombo, Mířená střela, představuje obdobnou fintu pouze se střílením dopředu ve směru jízdy, toto se hodí nejvíce při stíhání obrněných transportérů na odstřelení posádky vyklánějící se z oken. Navíc, při odstranění nepřátelského vozidla se spustí další z řady efektních prvků, zpomalený záběr vychutnávající si vypuknuvší explozi.

A aby to nebylo všechno, Milo dovede ještě jednu vylomeninu. Dokáže za jízdy přeskočit do auta jedoucího před ním, vykopnout řidiče a ve vteřině se zmocnit nového vozítka. Jako bych slyšel, jak všichni fanoušci realistických simulátorů při tomto pomyšlení odsoudí The Wheelman do hlubin pekelných a nelze jim to zazlívat, ale pro takto arkádovitě laděnou záležitost jde rozhodně o krok kupředu. Představte si situaci, kdy po honičce přes celé město začnou z motoru šlehat plameny značící, že v několika příštích vteřinách vyletí do povětří. Za normálních okolností by bylo nutné vyskočit, sehnat si nové auto a pokusit se nahnat vzniklou ztrátu zpět, což by pravděpodobně ústilo v nesplnění mise a opakování celé trasy od začátku. V The Wheelman si jednoduše přeskočíte do jiného vozítka a pokračujete dál, aniž by byla narušena atmosféra, hratelnost či spád děje. A tomu tleskám.

Při procházení Barcelony po vlastních nohou si nelze nevšimnout rozdílů proti třeba zmiňované sérii GTA. Provoz města není nikterak silný, po ulicích chodí sporadické počty lidí, do většiny interiérů nelze krom dějové linie vstoupit. Ale na rovinu, u titulu, při jehož hraní strávíte 90% času za volantem a přestřelky s pistolí v ruce představují pouze doplňkovou zábavu a zpestření úrovní, lze podobné nedostatky bez okolků odpustit.

Obzvlášť, když je prakticky celá herní doba doslova prošpikována efektními prvky a neskutečným spádem, že se brzy dostaví ono známé „Ještě jednu misi a už půjdu pracovat!“. Připočtěte si k tomu velmi povedený grafický kabátek, stylový soundtrack skvěle ladící k charakteru barcelonského prostředí a charismatického Vina Diesela v hlavní roli. Z této rovnice nemůže vyjít nic jiného, než jasný hit letošního jara, který bez váhání doporučuji všem fanouškům arkádových her.

The Wheelman
Windows PC
PlayStation PlayStation 3
Xbox Xbox 360

Verdikt

The Wheelman představuje neskutečně efektní záležitost s takovou atmosférou a takovým spádem, že lze hovořit takřka o filmovém zážitku. Jasný arkádový hit jara 2009.

Co se nám líbí a nelíbí?

Výtečná hratelnost, auto jako zbraň, atmosféra, spád, charismatický Vin Diesel v hlavní roli, rozmanité úkoly, rozmanité scenérie, grafické zpracování, soundtrack, GPS, Barcelona.
Lehce nevyvážený checkpoint systém při větších přestřelkách, místy příliš tmavé lokace, absence tlačítka pro skok, chybí multiplayer.
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama