The Sims 2: Bon Voyage Recenze The Sims 2: Šťastnou cestu

The Sims 2: Šťastnou cestu

Zdeněk Princ

Zdeněk Princ

30. 9. 2007 22:00
Reklama

Jestli se úmyslně neschováváte před světem a předchozích sedm let života jste strávili namočeni alespoň cípem kabátu v louži s počítačovými hrami, série The Sims vám rozhodně nemohla uniknout. Popsány o ní byly tuny papíru, v našem případě stovky kilobajtů, a ať už jsou hráči obou pohlaví mnohdy terčem posměšků, The Sims jsou zkrátka úspěšní. Vědomi si toho jsou i sami vývojáři z Maxisu, resp. distributoři Electronic Arts, kteří přímo podporují komerční úspěch série pravidelným vydáváním datadisků. Na konci oné nekonečné řady se nyní objevuje Bon Voyage, v češtině jak jinak než Šťastnou cestu, a nabízí možnost poslat vaše utrápené Simy za prázdninovými zážitky. Pranic na tom nehatí fakt, že škola už dávno začala, tři vyhlášená letoviska čekají a k uspokojení toho nabízí věru dostatek.

Jedeme na dovču!

The Sims 2: Šťastnou cestu
i Zdroj: Hrej.cz
Jako všechny velké datadisky i Šťastnou cestu vyžaduje ke svému chodu původní The Sims 2 a jako u všech zmíněných rozšíření na první pohled nepoznáte žádné změny. Před samotným hraním budete pouze dotázáni, jaké z trojice destinací chcete přidat k sousedství, ve kterém se právě pohybujete, a dál vedete svoje virtuální ovečky normálním životem. Změna nastane tehdy, zvednete-li telefonní sluchátko a zvolíte nabídku dovolené. Hned zkraje vás všudypřítomná vyskakovací okna (ano, jdou vypnout, bez obav) upozorní, že červenou dostávají batolata a zvířata, kteří na palubu letadla zkrátka nemohou. Nevadí. Jediné, co musíte zařídit, je chůva pro zbylé členy rodiny, o pracovní volno se starat nemusíte, jeho vyřízení proběhne automaticky.

K telefonujícímu a zároveň dovolenou objednávajícímu Simovi můžete přiřadit členy rodiny, přátele, nebo po vzoru samorostlých dobrodruhů nechat odcestovat osobu samotnou. Pro účely recenze jsme vyzkoušeli varianty všechny, ovšem poslední z nich se nám zdála nejschůdnější. Důvodem je zkrátka to, že po neznámých a vpravdě exotických lokacích provádíte jedinou osobu, je s ní menší starost a co víc, dovolená nestojí tolik peněz. Samozřejmě, nic není zadarmo, a tak za každou letenku zaplatíte solidních 500 Simoleonů, čímž ale výdaje nekončí. Stejně jako skutečná dovolená, i tahle virtuální s sebou nese nutnost v zaplacení hotelu, jídla a pak další tuny zbytečností, na které se pak po léta na půdě snáší prach.

Třikrát T

The Sims 2: Šťastnou cestu
i Zdroj: Hrej.cz
Abychom už konečně zkonkretizovali nabídku cestovní kanceláře, vězte, že se vydáte do míst, jež všechny začínají písmenem T (alespoň tedy v češtině). Jedná se o Trojjazersko, destinaci v horském průsmyku, dále karibský ostrůvek Twikkii a starobylou vesnici Takemizu. Co všechna tři místa spojuje je princip, na kterém byly vytvořeny. Ve zhruba stejném poměru zde naleznete ubytování, zábavu a ponaučení. To dává prostor všem povahám, a tudíž by s výběrem zaměření dovolené neměl být větší problém.

První na řadě je tedy nocleh, kde volíte vždy mezi levnější a dražší variantou, přičemž platí, že levnější hotýlky působí mnohem stylověji. Ubytovat se navíc můžete i ve stanu, což je pro romantiky volba číslo jedna. V neposlední řadě počítá hra i se zbohatlíky, kteří si mohou za nemalý peníz koupit v každé z lokací solidní dům. Zábavu naleznete vždy kolem hlavní památky, v jakémsi centru. Na názvech těchto míst je navíc vidět hravost překladatelů, čili se můžete těšit na Prastaré ruiny Ochechulán, stejně jako na hostinec U Medvědí tlapy v Trojjazersku. Zde si můžete koupit nějaký ten suvenýr, od domorodců přiučit místní gesto, zakusit specialitu a ještě se vyblbnout v souladu s tamějšími obyčeji.

Aby toho nebylo málo, do hry byla implementována vylepšená funkce fotoaparátu, díky které si vaši Simové uchovají vzpomínky napořád. Mezi fotkami pak mohou po letech objevit i snímky sněžného muže, nebo maskovaného ninji. Tyto postavy jsou unikem každého letoviska a pokud budete dostatečně trpěliví v jejich najití, stanou se vašimi přáteli. Ostatně, kdo by nechtěl jedno ledově obětí od Big Foota?

Kluci, domůůů

Po skončení dovolené vám nezbývá nic jiného, než vyrovnat případný účet v hotelu, sbalit kufry a odletět domů. V tomto místě se můžeme ještě zmínit o záležitostech techničtějšího rázu, čímž máme na mysli především optimalizaci. Díky prázdninovým místům, skutečně přeplněným objekty, klesá framrate nízko vcelku závratnou rychlostí. Bohužel tedy neplatí, že pokud vám běží původní hra bez problému, obejdete se bez nich i v datadisku Šťastnou cestu.

The Sims 2: Bon Voyage
Windows PC

Verdikt

Šťastnou cestu je povedeným a bohatým datadiskem rozšiřující rozporuplně chápanou hru The Sims 2. Po všech úskalích s láskou, mazlíčky a rušným životem ve městě si mohou Simové konečně odpočinout. Nabízí se jim velmi dobrá možnost, tak proč toho nevyužít.

Co se nám líbí a nelíbí?

Velmi solidní šíře nového obsahu, nové činnosti, trefné názvy, zábava a věrohodnost, promítnutí i do běžného Sims života, nový fotoaparát, možnost koupit si prázdninový domek
HW náročnější, než původní hra, klasický syndrom nudy po vyzkoušení všeho v jedné lokaci, nezvladatelnost více postav, nemožnost vzít si na dovolenou malé děti a zvířecí miláčky, poměrně náročné na peníze
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama