The Amazing Spider-Man 2 Recenze The Amazing Spider-Man 2

The Amazing Spider-Man 2

Vojtěch Matěna

Vojtěch Matěna

5. 5. 2014 22:37 7
Reklama

Pavoučí muž se vrací, aby se opět ponaučil ze svých chyb. Pokračování The Amazing Spider-Man totiž příběhově začíná právě vyloupením obchodu, jemuž náš hrdina Peter Parker jen nečinně přihlížel, aby o pár minut nato sám sebe proklínal nad umírajícím tělem strýčka Bena. Jak už určitě víte, podlehl smrtelnému výstřelu na ulici poté, co se pokusil zastavit lupiče, kterému Peter nevěnoval žádnou pozornost. I o dva roky později snaha o dopadení chladnokrevného vraha pokračuje, děj se navíc podle očekávání trochu víc zamotá a z toho samozřejmě koukají větší problémy, než by náš hrdina očekával.

NEVDĚČNÉ POVOLÁNÍ

Herní Spider-Man patřil odjakživa k tomu lepšímu, co pravidelné adaptace filmů velkoryse nabízí a zásah do černého zaznamenal před dvěma lety  také The Amazing Spider-Man - milé překvapení na poli žánrové akce, které však trpělo designérskými nedostatky. Od pokračování se tedy logicky očekává, že se těmto chybám vyhne a půjde všem fanouškům ještě více na ruku, opak je ale v tomto případě pravdou.

Systém pohybu už není tak umělý jako v předešlém dílu, kdy se vystřelovaná vlákna zachytila kdesi v oblacích.

Všechno přitom nezačíná vůbec zle - Manhattan máte jako na dlani, díky super schopnostem patříte do výjimečné skupiny vyvolených a barevný kostýmek vám sekne. Samo o sobě to stačí na to, abyste se cítili dobře, stačí však sklouznout k obyčejným lidem a padne na vás špatná nálada. Názory široké veřejnosti se na našeho superhrdinu různí - na jednu stranu sice pomáhá lidem v nesnázích a padouchy věší do pavoučí sítě hlavou dolů, sám se ale zákony neřídí, čímž se lidem protiví. Kdykoliv tak přijdete do styku s  životem na ulici, namísto děkovných slov se vám dostává spíše negativních poznámek, že žádného Spider-Mana vlastně vůbec nepotřebují. O opaku se tito lidé přesvědčují až ve chvíli, kdy jsou vámi vytahováni z hořících trosek domů, ani to ale k jednotnému vnímání Spider-Mana nestačí. Proto ve hře naleznete přehršel vedlejších misí, abyste status skutečného hrdiny-dobráka dokolečka potvrzovali, přestože vám může být sociální status víceméně ukradený. Hra s ním nijak nepracuje a je tedy jen slepou větví a jedním z bodů seznamu nenaplněného potenciálu.

SOUBOJE PŘI STARÉM

Otevřený svět Manhattanu vám vedlejších misí nabízí dostatek, jejich hraní ale přestává být postupem času zábavné, neboť se v nich mechanismy stále opakují. V takových chvílích se výhody otevřeného světa omezí na sbírání komiksů a momenty, kdy se v rámci dějové linie přesouváte z místsa na místo. Pokud se máme bavit o konkrétním prvku, kterého se v jiné hře nedočkáte, tak je to právě napínání pevných vláken a volné létání mezi mrakodrapy, případně rychlý běh po nich. Systém pohybu už navíc není tak umělý jako v předešlém dílu, kdy se vystřelovaná vlákna zachytila kdesi v oblacích. Nyní se skutečně ve vaší blízkosti musí vyskytovat předmět, po němž se zhoupnete, ať už jde o budovu či strom. Je to náročnější, ale i v nejhorším případě pouze dopadnete na zem a nic se vám nestane.

Jakmile se Spider-Man pohybuje ve vzduchu, jedná se o tu zábavnější a silnější část hry. Zpočátku to ještě není tak zřejmé, ale laciný soubojový systém skutečně nudí ve své jednoduchosti. Pár úderů do oslabeného protivníka, poté tlačítko pro úskok a pak zase směle do útoku. Když potřebujete protivníka zpomalit, zasypete ho dávkou pavoučích vláken a takhle pořád dokola. Obvykle bojujete proti přesile, na situaci to ale nemění vůbec nic, a že byste byli alespoň odměněni pěknou podívanou na jednotlivá komba, to se na rozdíl od takového Batmana zrovna říci nedá. V zápalu boje ještě hlavní hrdina stihne několika výkřiky ponížit trosky, proti kterým si honí své pavoučí ego, a to je tak nějak všechno...

DĚKUJEME, DALŠÍ, PROSÍM!

V několika misích dojde na tichou infiltraci budovy skrze ventilační systém a následný stealth postup při likvidaci nepřátel. Bohužel se nejedná o kdovíjakou výzvu, neboť se umělá inteligence chová naprosto imbecilně a v některých případech se v jejich zorném poli vyskytuje pouze zeď s trubkou, kterou vehementě střeží. A když už jsou natočeni strategicky tím správným směrem, jsou natolik benevolentní, že by je nerozrušilo ani stádo přebíhajících buvolů, natož pak jeden maskovaný chlapík. Technických chyb ale ve hře nalezneme více, například v prolínání dvou objektů nebo špatné kameře při soubojích, kvůli níž se celková orientace v prostoru znesnadňuje. Grafická stránka jako taková pak neoslní vůbec a zůstala přesně tam, kde skončila před dvěma lety u prvního dílu.

The Amazing Spider-Man 2
i Zdroj: Hrej.cz

Postavu Spider-Mana můžete vylepšovat a učit se několika novým útokům, čímž se souboje alespoň trochu ozvláštní, jak už ale bylo řečeno, řetězení do efektních komb se zde nedočkáte. Kdo si potrpí na stylovou prezentaci, k mání jsou i různé varianty obleků, více důvodů k pokračování v hraní už ale nenacházíme. Během úvodních dvou hodin totiž objevíte většinu toho, co vám hra jako celek nabízí, a pak už se jen dalších pět hodin opakuje. Opět to dáváme za vinu designu misí a v tomto případě i jejich nedůslednému zpracování, kdy jsou jednotlivé prvky nedotažené a hra je v průběhu nijak nerozšiřuje. K posunu v rámci pokračování tedy nakonec vůbec nedošlo a vývojáři jen navršili další problémy na sebe, čímž odsoudili Spider-Mana k tichému trucování v koutě...

The Amazing Spider-Man 2
Nintendo 3DS 3DS
Xbox Xbox One
Windows PC
PlayStation PlayStation 3
Wii U Wii U
Xbox Xbox 360
PlayStation PlayStation 4

Verdikt

Jako když čekáte, s jakými novými atrakcemi přijede po dvou letech pouť a ony to jsou zase jen autodrom s řetízkovým kolotočem, který je navíc o něco rezavější...

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama