Hardware Článek Testujeme konzolové externí disky Seagate pro PlayStation i Xbox

Testujeme konzolové externí disky Seagate pro PlayStation i Xbox

Martin Synek

Martin Synek

21. 4. 2021 19:35 3

Seznam kapitol

1. Seagate 2TB PS4 Avengers Limited Edition Game Drive 2. Seagate Halo Master Chief Limited Edition 2TB

Volného místa na konzolích není nikdy dost. Časy, kdy stačil půlterabajt prostoru už odvál vítr doby, například díky aktuálním dílům Call of Duty můžete kapacitu starších konzolí vyčerpat klidně dvěma, třemi tituly a sotva zbyde na uložené hry. Společnost Seagate nám na test zapůjčila dvojici externích disků právě pro konzole, Seagate 2TB PS4 Avengers Limited Edition Game Drive pro PlayStation 4 a Seagate Halo Master Chief Limited Edition 2TB pro rodinu Xbox. Jaké jsou a stojí za pořízení?

Reklama

Znáte-li někoho, kdo má ve svém brlohu police s komiksy, pije zásadně z Iron Manovy helmy a pivko si otvírá Hulkovou pěstí, bude patrně podobné nátury jako člověk, který teď sedí u klávesnice a píše dojmy z používání limitované edice jednoho z nových dvouterových externích úložišť od Seagate. Sluší se zmínit, že jde o úložiště pro dosluhující generaci konzol od Sony, jsou tedy primárně určeny pro PS4 a PS4 Pro. 

Dle mého názoru není potřeba nijak pitvat technická data samotného disku, protože jde o veskrze klasickou 2,5“ variantu úložiště, které nepotřebuje externí napájení a má velmi kompaktní rozměry. Vybaveno je 2TB úložného prostoru, což ocení především majitelé klasických PS4 systémů, které byly vybaveny pouze 500GB variantou pevných disků. Připojuje se pomocí standardního USB 3.0 (USB 3.2 Generace 1) portu přímo k vaší konzoli. O zbytek se postará konzole, pokud na ní je nainstalována verze firmwaru 4.50 a vyšší. Poté si jej naformátuje a nainstaluje na něj potřebná data. Nastavení je velmi jednoduché a vše je plně zautomatizováno. Nicméně se stejně chová většina standartních úložišť napříč značkami.

Testujeme konzolové externí disky Seagate pro PlayStation i Xbox
i Zdroj: Hrej.cz

Jelikož jde o limitovanou edici, která je tentokrát věnována hrdinům vydavatelství Marvel, konkrétně Avengers, musí si zájemce připravit o nějakou tu pětisetkorunu navíc, než by byla cena běžného, stejně velkého disku. Jenže zde se vracíme obloukem na začátek textu. Cílová skupina je zde jasně definována. A jste-li podobně zapálený člověk, který zároveň moc rád hraje hry, sleduje dění kolem komiksů či velmi populárních komiksových velkofilmů, nebo si dokonce všiml poslední hry Avengers, která si alespoň u nás odnesla slušné hodnocení, měl by minimálně zpozornět. Přidejte si k tomu třeba zálibu ve střílečkách Call of Duty, na klasické PS4 s 500GB diskem si dva poslední díly zároveň už nezahrajete. Jejich velikost totiž dohromady dosahuje obludných 475 GB, a společně s místem vyhrazeným pro systém vám vystaví jasnou stopku.

Do redakce nám byly zapůjčeny dvě varianty s motivy hrdinů Avengers z celkových čtyř, které výrobce zájemcům nabízí. Můžete tedy pořídit disk, na kterém je vyobrazen Captain America, Hulk, Thor nebo celá parta známých hrdinů. Jejich obrysy vystupují z povrchu disku, stejně jako loga Marvelu a PlayStationu. Vše působí na pohled velmi dobře a u každého zájemce půjde jen a pouze o osobní preference. Jelikož jsem primárně hráč, nikoli hardwarový expert, musím zmínit, že mám s disky z této edice velmi pozitivní zkušenosti. Pokud jej používáte tak, jak to výrobce zamýšlí (připojíte ke konzoli a pak se víc nestaráte), bude fungovat spolehlivě a přesně tak, jak by měl. Vzhledem k tomu, že jsem přesedlal z PS4 na PS5, prováděl jsem mezi těmito konzolemi i kompletní transfer dat. Veškeré hry z PS4, které na disku byly uloženy, poté po připojení k PS5 bez problémů fungovaly i na ní. Nicméně PS5 nedovoluje na disk uložit cokoli jiného než PS4 aplikace či multimediální soubory, její velmi omezenou paměť tedy zatím disk nijak nerozšíří.

Například u Call of Duty: Black Ops Cold War, God of War či Uncharted 4 je rozdíl mezi načtením z klasického interního disku konzole a z tohoto externího úložiště téměř nepozorovatelný.

Testovat disk za pomocí konzole příliš dobře nejde a osobně jsem to řešil spíše porovnáváním načítacích časů u jednotlivých her. Například u Call of Duty: Black Ops Cold War, God of War či Uncharted 4 je rozdíl mezi načtením z klasického interního disku konzole a z tohoto externího úložiště téměř nepozorovatelný. Vzhledem k faktu, že například Call of Duty hraju velmi pravidelně, jakýkoli problém s délkou nahrávacích časů bych bych nesl dost nelibě. Také proto se nebojím tento disk doporučit. Jde o spolehlivý, funkční a prémiovější model obdobných konkurenčních úložišť, který se pyšní oficiální licencí PlayStation a neméně známými hrdiny ze stáje Marvelu. Proti konkurenci je zhruba o pětisetkorunu dražší (cenovka se pohybuje kolem 2700 Kč), ovšem vynahrazuje to pocitem vlastnictví něčeho nevšedního. Něčeho, co máte rádi. Je jen na vás, zda jste ochotni připlatit za styl.

První
Poslední
Reklama
Reklama

Související články

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama