Superman Returns: The Videogame Článek Superman Returns: The Videogame

Superman Returns: The Videogame

Jan Horčík

Jan Horčík

3. 4. 2006 22:49
Reklama

Přenést Supermana do herní podoby se v minulosti pokoušelo víceméně neúspěšně už mnoho studií. Věc to vskutku není snadná, vždyť Superman z roku 1999 pro Nintendo 64 se stal neskutečným (super)propadákem. Za dosud nejlepší hru na motivy letitého komiksu lze považovat titul Superman: Shadow of Apokolips pro GameCube a PS2 z roku 2002. O nejnovější herní počin s dobráckým svalovcem v hlavní roli se postará studio EA Tiburon, bývalí Tiburon Entertainment, kteří byli dosud zodpovědní především za série Madden NFL, NCAA Football a NASCAR.

Sysifovská práce

Připadá vám to jako lehce prapodivná volba, že studio, které dříve dělalo sportovní a závodní simulace se má najednou vrhnout na tvorbu nové hry o Supermanovi? Naopak, je to volba nanejvýš správná! Superman totiž za a) vypadá jako hráč amerického fotbalu a b) je rychlý jako střela. Vlastně rychlejší.

Podstata problému přenosu Supermana do hry spočívá v samotné jeho postavě. Superman vládne od narození neuvěřitelnými superschoptnostmi, má obrovskou sílu, je rychlejší než střela, dech má tak ledový, jako kdyby sežvýkal bednu orbitek a vidí a slyší i to, co se děje na druhém konci města. Jinými slovy Superman je hned od začátku naprosto nadupaná herní postavička se vším všudy a nemůže se vyvíjet nikam dál. Ba co víc, svými superschopnostmi dalece překonává všechny ostatní hrdiny, se kterými mají hráči zkušenosti.

GTA trochu jinak

Základem hry bude otevřený svět města Metropolis, ve kterém se v přiléhavém modročerveném kombiné budete moct volně prohánět. Metropolis je živoucí organismus, neustále se tam něco děje a vy jako Superman se musíte postarat o to, aby všechny nepravosti byly spravedlivě potrestány a žádný civilista při tom pokud možno nepřišel k újmě. Celková rozloha města má být kolem 150 čtverečních kilometrů a na tuto plochu se vejde mimo jiné přes 10 000 budov. Mezi nimi se Superman prolétává volný jako pták, jen oproti ptákům dokáže navíc vyvádět neuvěřitelné akrobatické kousky.

Superman vždycky ochraňoval slabé a bezbranné proti zlým a silným padouchům. Přesně o tom má být i celá hra. Jakmile se začne v Metropolisu něco dít, Superman bude u toho. Využije svých superschopností, aby porazil všechny zloduchy, a to i zloduchy takového kalibru jako jsou Metallo nebo Parasite. Čekají na něj ale i další výzvy, jimiž bude Metropolis sužováno. Vývojáři slibují, že všechny superschopnosti půjde ve vztahu k hernímu prostředí velmi interaktivně využívat a navíc i různě kombinovat. Takže například dechem zmrazíte vodu vytékající z uraženého hydrantu a pomocí své nadlidské síly mrštíte zmrzlý rampouch proti svému protivníkovi. A když už budete v tom, nedivte se, když kolem vás začnou zastavovat auta a z nich utíkat lidé, případně si vás ti odvážnější z nich ještě možná stačí vyfotit.

Výzva pro hráče i vývojáře

O příběhu, který bude do hry integrován pomocí četných příběhových misí, toho zatím mnoho nevíme a EA jsou na detaily velmi skoupí. Svorně ale tvrdí, že zdaleka nepůjde jen o přepis filmu, čemuž odpovídá už otevřenost herního světa. Jednotlivé mise se někdy zakládají na filmu, ale navíc se objeví i spousta obsahu vytvořeného exkluzivně pro hru.

V celém Supermanovi půjde vlastně o tři hlavní věci: létaní, zachraňování a souboje. Superman nesmí dopustit, aby se školní autobus plný rozjásaných dětiček zřítil z poškozeného mostu, nebo aby obrovská raketa vystřelená titánským robotem, který jako by právě dorazil ze Shadow of the Colossus, zasáhla mrakodrap. Se všemi takovýmito výzvami si musí poradit.

Ještě větší výzvě ale musejí čelit samotní vývojáři. Aby hra o Supermanovi mohla být opravdu super, potřebuje splnit několik základních předpokladů: být snadno ovladatelná ve všech módech, včetně - hlavně - létání, ve městě by se mělo dít pokud možno co nejvíce různých věcí, aby se stále dokola neopakovaly tytéž úkoly a město by také mělo být zničitelné, protože jinak by to prostě nebyla taková zábava. Zvládnout něco takového nebude jednoduché, ale od toho přeci výzvy jsou.

Titul Superman: The Videogame by měl vyjít během letošního léta na platformách Nintendo DS, PS2, PSP, Xbox a Xbox 360. Právě poslední platforma zřejmě nabídne nejryzejší a skutečně next-gen podívanou, nicméně ani ty ostatní by neměly být ochuzeny o doufejme prvotřídní hratelnost. Tahle hra toho slibuje opravdu hodně, ale můžeme jen doufat, že se vývojářům podaří všechny možnosti skloubit dohromady tak, aby to celé dávalo smysl, a co především, bylo zábavné a hratelné.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama